Журнали

Зарплата та кадрова справа 13 березня, 2023
5
Щ

Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності під час відсутності працівника з нез’ясованих причин

Фонд соціального страхування України
Лист від 08.09.2022 р. № 1184-11-1
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

<…> Згідно з пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі — Закон № 1105) соціальне страхування здійснюється за принципом законодавчого визначення умов i порядку здійснення соціального страхування.

Пунктом 1 частини другої статті 15 та пунктом 2 частини першої статті 16 Закону № 1105 визначено, що роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг згідно із цим Законом, а застрахована особа має право на отримання у разі настання страхового випадку матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг, передбачених цим Законом.

Відповідно до частини першої статті 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, у разі настання в неї страхового випадку.

Відповідно до частини першої статті 30 Закону № 1105 матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гiг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та надається за основним місцем роботи (діяльності).

Частиною першою статті 31 Закону № 1105 передбачено, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Слід врахувати, що абзацом четвертим пункту 3 розділу I Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 01.06.2021 № 1066, визначено, що тимчасова непрацездатність особи відповідно до медичного висновку — це непрацездатність особи внаслідок захворювання, травми або інших причин (вагітність та пологи, карантин тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування, реабілітації, інших заходів медичного характеру, та триває до відновлення працездатності або до закінчення причин, які унеможливлюють виконання роботи.

Отже, у випадку хвороби або травми, яка наступає або триває у працівника під час, коли для цього працівника згідно із графіком роботи підприємства або індивідуальним графіком роботи працівника передбачено вихід на роботу (трудові відносини не призупинені, не перебуває у відпустці за власний рахунок тощо), тобто підприємство працює (не перебуває у простої, не припинило свою діяльність) i іншим працівникам здійснюється нарахування заробітної плати, то зазначеному працівнику надається допомога по тимчасовій непрацездатності за дні тимчасової непрацездатності, зазначені у листку непрацездатності на загальних підставах, як компенсація втраченого заробітку.

Директор Тетяна МИХАЙЛЕНКО

№ 5, 2023  (с. 31)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку