Журнали

Зарплата та кадрова справа 23 травня, 2022
10
О

Оновлено сферу зайнятості. Дозвіл на роботу іноземців. Працівник може звільнитися з роботи в разі взяття його на облік як безробітного

-A
A+

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття під час дії воєнного стану» від 21.04.2022 р. № 2220-IX врегульовано деякі проблемні питання при взятті на облік безробітних під час воєнного стану та інші цікавинки. Що важливо для нас?

По-перше, є можливість вирішити проблему, коли внутрішньо переміщена особа (далі — ВПО) не має можливості припинити трудовий договір за попереднім місцем роботи відповідно до п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП і не може продовжувати там роботу. Нова редакція абз. 2, 3 ч. 4 ст. 7 Закону про ВПО1 передбачає право для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю припинити такий трудовий договір в односторонньому порядкуподавши до центру зайнятості за місцем проживання ВПО заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви. Тобто центр зайнятості фактично тепер допоможе звільнити працівника і далі така особа отримує допомогу по безробіттю до працевлаштування. Причому шукати майбутню роботу ВПО може як з допомогою центру зайнятості, так і самостійно. Лайфхак для ВПО, які покинули домівку, але не припинили трудові відносини з роботодавцем і хочуть це зробити, — йдіть до місцевого центру зайнятості з наміром стати на облік «як безробітний», подавайте заяву про звільнення. І як тільки це буде оформлено, можете працевлаштуватися на те місце, яке самі собі підшукали.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 р. № 1706-VII.

По-друге, змінено вимоги щодо отримання й продовження дозволів на роботу іноземців. Зокрема, новим п. 5 2 розд. XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про зайнятість2 передбачено на час воєнного стану таке. Видача та продовження дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства здійснюються за рішенням територіального органу центру зайнятості за заявою роботодавця, поданою будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними, разом з документами, визначеними цим Законом. Втім, видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь (за необхідності — громадян інших держав) здійснюються за погодженням із регіональними органами СБУ. У разі відмови регіональних органів СБУ в погодженні видачі або продовження такого дозволу територіальний орган центру зайнятості відмовляє роботодавцеві в його видачі або продовженні.

Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

По-третє, переглянуто визначення допомоги по частковому безробіттю та порядок її призначення, що передбачені ст. 47 Закону про зайнятість. Канула в Лету «ковідна» допомога по частковому безробіттю — ст. 47 1 виключено.

По-четверте, є деякі полегшення для отримання виплат безробітними.

Зміни набули чинності 7 травня 2022 року.

Детальний аналіз змін див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 19/2022.

Переможемо й відбудуємо Україну та нашу економіку!

№ 10, 2022  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку