Журнали

Зарплата та кадрова справа 28 листопада, 2022
22
О

Офіційно: військовий облік для більшості жінок — добровільний

-A
A+

26.10.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 р. № 2664-ІХ. «Новачок» оновлює ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII. Фактично є офіційна відповідь: чи обов’язковий війковий облік для жінок. Маємо обов’язкове взяття на військовий облік та за бажанням жінки. Нюанс: взяття на військовий облік прив’язане не до посади, яку обіймає працівник у роботодавця, а до отриманої освіти.

Обов’язкове взяття на військовий облік Зокрема, жінки, які (1) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і (2) закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Отже, з 26.10.2022 р. для жінок-медиків і жінок-фармацевтів, які визнані придатними до служби, військовий облік є обов’язковим. Хоча це, власне кажучи, і не новина. Втім, зауважте, що жінки, які, приміром, тільки пройшли курси надання першої домедичної допомоги або отримали знання з медичної підготовки в школі, не зобов’язані ставати на військовий облік.

Роботодавці жінок, для яких військовий облік є обов’язковим, повинні:

  • контролювати взяття на облік працівниць, які вже в них працюють;
  • вести спеціальну картотеку, своєчасно сповіщати ТЦКСП про рух «військовозобов’язаних» кадрів;
  • при прийнятті на роботу військовозобов’язаних жінок перевіряти у них наявність військово-облікових документів та відміток про взяття на військовий облік відповідно до ч. 2 ст. 24 КЗпП.

Взяття на військовий облік за бажанням жінки Своєю чергою, жінки, які (1) мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та (2) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абз. 1 ч. 11 ст. 1 Закону № 2232беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням. Наразі це Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 р. № 313.

Взагалі-то ми це і передбачали. Про групу, яка не зобов’язана ставати на військовий облік, читайте в газеті «Зарплата та кадрова справа», № 1/2022, с. 3; № 7/2022, с. 3 та № 19/2022, с. 4.

 

№ 22, 2022  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку