Журнали

Зарплата та кадрова справа 14 листопада, 2022
21
Є

Є проєкт оновленої форми трудової книжки та порядку її ведення

-A
A+

Кабмін розробив два проєкти:

1) постанови «Питання ведення трудових книжок»;

2) розпорядження «Про скасування наказу Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58».

Кабмін новою постановою планує затвердити:

  • зразок бланків трудової книжки і вкладиша до них;
  • Порядок ведення трудових книжок працівників.

Оновлення продиктоване як наявністю норми ст. 48 КЗпП, так і застарілістю чинних до цього документів, які встановлювали форму трудової книжки (постанова КМУ від 27.04.1993 р. № 301) та регламентували заповнення трудової книжки — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58 (далі — Інструкція № 58)Ці документи вже давно багато в чому не відповідали сьогоденню і потребували або кардинальної переробки, або прийняття нового. Це зазначено у пояснювальній записці до проєкту постанови. До прикладу, вже давно (а враховуючи воєнну агресію росії — просто нагально) із трудової книжки потрібно вилучити розділ для заповнення російською мовою, що наразі і планується зробити.

Загалом форма трудової книжки дуже схожа на свою попередницю. Є і вкладиш, який без трудової книжки недійсний, а за потреби буде оформлюватися дублікат. Планується, що трудова книжка буде складатися із трьох розділів:

1 — Відомості про роботу;

2 — Відомості про нагородження;

3 — Відомості про заохочення.

Тобто все дуже схоже на те, що було раніше. Революції не відбудеться. Але освоїти нововведення буде потрібно.

Навіщо нам паперова трудова книжка, якщо все вже йде до електронної форми? — запитаєте ви. Річ у тім, що і після 10.06.2022 р., коли фактично узаконено електронну трудову книжку, у ст. 48 КЗпП залишили норму про ведення паперової на вимогу працівника.

ЦИТАТА. «Стаття 48. Облік трудової діяльності працівника

Облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

На вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.

Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України».

Тому наразі і планується актуалізувати паперовий облік трудової діяльності.

А що тим, у кого вже заведена трудова книжка старого зразку? Планується, що оформлені до набрання чинності цією постановою трудові книжки можуть використовуватись до заповнення в них усіх сторінок відповідних розділів. З такого формулювання можна зробити висновок, що охочі можуть і одразу завести собі оновлену форму трудової книжки на додачу до тієї, що вже мають.

Чекаємо на прийняття зазначеного документа. Ми обов’язково детально розглянемо ведення трудової книжки на сторінках газети «Зарплата та кадрова справа». А поки час сканувати паперові трудові книжки ваших працівників та передавати їх до ПФУ. У цьому вам допоможе наша стаття «Інструкція з подання скан-копій», опублікована у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 18/2022, с. 8.

№ 21, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку