Журнали

Зарплата та кадрова справа 25 квітня, 2022
8
П

Плануються зміни до «воєнного зарплатно-трудового» Закону № 2136 (проєкт № 7251)

-A
A+

Проєктом № 72511 найближчим часом планується оновити «воєнно-зарплатно-трудові» норми КЗпП, Закону про відпустки та Закону № 21362. Детальний огляд цих норм див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 6/2022. Плани щодо оновлення такі.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

1. Внести зміни до КЗпП, які передбачають нові підстави для звільнення працівників, зокрема:

  • через смерть працівника — новий п. 10 ч. 1 ст. 36 КЗпП;
  • з ініціативи роботодавця через відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці (п. 12 ч. 1 ст. 40 КЗпП);
  • з ініціативи роботодавця через неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій (п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП). Також буде підкориговано окремі норми КЗоТ у зв’язку із появою такої підстави для звільнення.

2. Зміни до КЗпП в частині унормування трудових відносин з роботодавцем-підприємцем. Планується прибрати «білі плями» для звільнення працівників підприємця у разі смерті останнього, для виконання норм ст. 47 КЗпП підприємцем, якого призвано на службу.

3. Зміни у тривалості так званої «бойової» відпустки: зменшується з 14 до 7 к. дн. (ст. 77 2 КЗпП та ст. 162 Закону про відпустки). Порядок надання такої відпустки має розробляти КМУ.

4. Планується прямо прописати, що у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також «дитячої» відпустки, яка не була ним одержана за життя, виплачується членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — входить до складу спадщини (ст. 83 КЗпП та ч. 3 ст. 24 Закону про відпустки).

5. Очікуємо на унормування у ст. 102 1 КЗпП визначення сумісництва!

6. Планується змінити строк виплати відпускних — замінити звичні нам 3 дні до початку відпустки на виплату відпускних «до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором» (ч. 4 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки).

7. У планах узаконити в п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки невключення до стажу щорічної основної відпустки періоду військової служби, коли працівників увільнюють від роботи зі збереженням середнього заробітку та місця роботи і посади відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП (раніше це було на рівні роз’яснень Мінекономіки — див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 17/2021, с. 9).

8. Скасувати АТО-підставу для надання неоплачуваної відпустки (виключити п. 18 ч. 1ст. 25 Закону про відпустки).

9. У ст. 1 Закону № 2136 чітко визначити, кого стосуються його норми — Закон визначає особливості проходження служби державних службовців, посадових осіб ОМС, а також особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану.

10. Планується прибрати на період воєнного стану двомісячне попередження про зменшення зарплати, передбачене ст. 103 КЗпП (ч. 2 ст. 3 Закону № 2136).

11. Збільшення тривалості робочого часу у період воєнного стану до 60 годин на тиждень можливе буде лише для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136).

12. Буде оновлено ч. 6 ст. 6 Закону № 2136, що дозволить оплачувати залучення до роботи у вихідний день за раніше діючими правилами.

13. Планується удосконалення ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 щодо надання щорічної основної відпустки під час воєнного стану та виплати компенсації.

14. Більш детально будуть виписані правила призупинення дії трудового договору, передбачені ст. 13 Закону № 2136. Сподіваємося, що це допоможе уникнути зловживань з боку роботодавців, зокрема наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору роботодавець має погодити з військово-цивільною адміністрацією. Примірна форма такого наказу (розпорядження) буде окремо затверджена.

У разі прийняття цих змін чекайте на традиційний детальний аналіз оновлених норм на сторінках газети «Зарплата та кадрова справа». До зустрічі!

№ 8, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку