Журнали

Зарплата та кадрова справа 25 квітня, 2022
8
В

Воєнний стан і звітність з ЄСВ: нюанси заповнення на мобілізованих та тих, хто служить у теробороні

З початком військової агресії чимало працівників пішли служити: когось мобілізували, а хтось пішов добровольцем до тероборони. Таким працівникам роботодавець зберігає середній заробіток і щодо них є нюанси у заповненні Д1 до Податкового розрахунку. Які — читайте далі.

-A
A+

Нюанси заповнення Д1 на мобілізованих працівників

До Закону про ЄСВ з 17.03.2022 р. Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX внесено зміни щодо сплати ЄСВ за мобілізованих працівників, зокрема до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону додано новий п. 9 20 (див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 6/2022, с. 40).

ЦИТАТА. «9 20. Установити, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», роботодавці — платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичні особи — підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені роботодавцями, визначеними абзацом першим цього пункту, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких наймані працівники, визначені абзацом першим цього пункту, отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено єдиний внесок за рахунок державного бюджету.

Для визначення суми єдиного внеску, що підлягає сплаті за рахунок державного бюджету відповідно до абзацу другого цього пункту, платник єдиного внеску розраховує та відображає у звітності суму єдиного внеску за найманих працівників, визначених абзацом першим цього пункту, у розмірах, передбачених частинами п’ятою і чотирнадцятою статті 8 цього Закону.

Для розрахунку використовуються дані звітності стосовно найманих працівників, визначених абзацом першим цього пункту, щодо суми нарахованого доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок, суми нарахованого єдиного внеску, суми донарахованого та зменшеного нарахування єдиного внеску таких найманих працівників.

На підставі розрахунку, зазначеного в абзаці третьому цього пункту, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, формує бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум несплаченого роботодавцями відповідно до цього пункту єдиного внеску.

Вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), у якому відбулася фактична демобілізація такого працівника.»

(п. 9 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ)

Мобілізацію розпочато з 24.02.2022 р. на 90 днів. Але норма п. 9 20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ набула чинності лише з 17.03.2022 р. Тому є всі підстави вважати, що не сплачувати ЄСВ такий роботодавець може лише із середнього заробітку, який нараховано за дні з 17 березня 2022 року.

Всі інші роботодавці повинні нараховувати та сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників у звичайному порядку. Отже, не мають права приймати рішення про несплату ЄСВ за мобілізованих працівників такі роботодавці:

  • бюджетні установи;
  • державні та комунальні підприємства;
  • медичні КНП;
  • комерційні роботодавці — загальносистемники;
  • платники ЄП групи 4;
  • комерційні роботодавці — незалежні професіонали.

Тому маємо як мінімум дві категорії мобілізованих працівників:

  • за яких ЄСВ роботодавець сплачує;
  • за яких ЄСВ роботодавець може не сплачувати.

Оскільки у п. 9 20 розд. VIII Закону про ЄСВ зазначено лише про можливість несплати ЄСВ, то нараховувати ЄСВ потрібно. Крім того, в абз. 3 п. 9 20 розд. VIII Закону про ЄСВ передбачено, що для визначення суми ЄСВ, що підлягає сплаті за рахунок державного бюджету відповідно до абз. 2 цього пунктуплатник ЄСВ розраховує та відображає у звітності суму ЄСВ за найманих працівників. Тож фактично, навіть у випадку прийняття рішення не сплачувати ЄСВ за мобілізованих єдиноподатник повинен нарахувати таку суму ЄСВ та відобразити у звітності.

Як же відобразити такі нарахування у Д1 до Податкового розрахунку?

У додатку 1 до Порядку № 4 передбачено такі коди застрахованих осіб, які слід вказувати у графі 08 Д1:

  • 47 — виплати в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення воєнного стану, за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб;
  • 48 — виплати, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення воєнного стану.

Отже, доходи мобілізованих працівників:

  • за яких ЄСВ роботодавець сплачує, відображаємо у додатку Д1 з кодом категорії застрахованої особи «47» і сумою нарахованого ЄСВ та загальною кількістю календарних днів перебування у трудових відносинах. При цьому у графах 16 та 17 вказуємо нараховану середню зарплату, а у графі 20 — нарахований на неї ЄСВ;
  • за яких ЄСВ роботодавець не сплачує, відображаємо у додатку Д1 з кодом категорії застрахованої особи «48» — теж відображаємо і середній заробіток, і нарахований на нього ЄСВ та загальну кількість календарних днів перебування у трудових відносинах. При цьому у графах 16 та 17 вказуємо нараховану середню зарплату, а у графі 20 — нарахований на неї ЄСВ.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. У такому випадку нарахування середнього заробітку та ЄСВ потрапить до таблиці Податкового розрахунку:

  • середня зарплата до рядків 2.1, 2, 1.1, 1;
  • нарахований ЄСВ до рядків 3.1, 3, 7 та 8.

Логічно було б, щоб дані рядка з кодом «48» про нарахований ЄСВ не потрапляли до відповідних рядків таблиці Податкового розрахунку, і зокрема до рядків 7 «Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті, усього (р. 3 + р. 4 − р. 6)» (в розрізі місяців) та 8 «Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті за звітний квартал, усього (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 7)» (в цілому за квартал). Але для такого алгоритму мають бути відповідні вказівки. Наразі ж усі нарахування з Д1 переносяться до відповідних рядків таблиці Податкового розрахунку. А отже, нарахований ЄСВ потрапляє до рядка 8 — тобто фактично проводиться по особовому рахунку як нарахування ЄСВ.

Якщо працівник в одному місяці і працював і був мобілізований, то потрібно заповнювати два рядки:

  • перший — з категорією застрахованої особи «1» («25») і «звичайною» зарплатою та загальною кількістю календарних днів перебування у трудових відносинах;
  • другий — з категорією застрахованої особи «47» чи «48» і середньою зарплатою за час мобілізації.

У наступні місяці, коли працівник цілий місяць проходитиме службу, заповнюємо один рядок з категорією застрахованої особи «47» чи «48», середньою зарплатою за час мобілізації та сумою нарахованого ЄСВ.

Нюанс для березня 2022 року: щодо одного працівника у випадку прийняття рішення не сплачувати ЄСВ доведеться розділити середній заробіток на два рядки:

  • з моменту мобілізації по 16.03.2022 р. включно — сплачуємо ЄСВ. Тому вказуємо його з кодом «47»;
  • з 17.03.2022 р. — можемо не сплачувати ЄСВ. А тому показуємо його з кодом «48».

Нюанси заповнення Д1 на добровольців тероборони

Частиною 1 ст. 3 Закону України «Про основи національного спротиву» від 16.07.2021 р. № 1702-IX територіальні оборони визначено складовою національного спротиву. Із добровольцями територіальної оборони укладають контракт. Міноборони наказом від 07.03.2022 р. № 84 затвердило форму контракту добровольця територіальної оборони.

Працівників, які долучилися до воєнної складової територіальної оборони й уклали контракти про проходження військової служби, призвані як резервісти або під час мобілізації, увільнюють від роботи, зберігають місце роботи, посаду і середній заробіток.

Наразі Міністерство фінансів України готує зміни до Порядку № 4 і доходи працівників, які проходять службу в територіальній обороні, необхідно буде відображати з окремим кодом категорії застрахованої особи — «75» (громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони).

До внесення змін, можна використовувати звичайний код категорії застрахованої особи для зарплати — «1» («25»).

У Д5 не показуємо

На період військової служби у зв’язку із мобілізацією чи зарахуванням до територіальної оборони трудові відносини з призваним працівником не припиняються. Також немає спеціального коду для відображення такого періоду. Отже, не потрібно заповнювати додаток Д5 до Податкового розрахунку у зв’язку з призовом на військову службу чи зарахуванням до територіальної оборони або звільненням з неї.

Що із заповненням Д6?

По-перше, інформація щодо працівників, чия робота давала підстави для зарахування періодів роботи до спеціального стажу, у період військової служби, в тому числі у зв’язку із мобілізацієюне відображається в додатку Д6 до Податкового розрахунку.

По-друге, стосовно добровольців територіальної оборони: їх відсутність є виконанням державних та громадських обов’язків (гарантії ч. 1 ст. 119 КЗпП). У цей період трудові відносини з установою тривають, тому таких працівників потрібно відображати в додатку Д6 у загальному порядку.

№ 8, 2022  (с. 15)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку