Журнали

Зарплата та кадрова справа 11 вересня, 2023
17
Щ

Щодо надання філії статусу роботодавця

Міністерство економіки України
Лист від 21.06.2023 р. № 4706-05/29838-09
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

Міністерство економіки України розглянуло <…> електронне звернення <…> і в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Пунктом 14.1.222 Податкового кодексу України визначено, що роботодавець — юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов’язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов’язки, передбачені законами.

Згідно з частиною першою статті 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Обсяг повноважень, наданих керівнику філії головним підприємством, може бути визначений у положенні про філію.

Керівник юридичної особи може вповноважувати керівника філії, наприклад, самостійно приймати та звільняти працівників, формувати штатний розпис, затверджувати правила внутрішнього трудового розпорядку, вести кадрову документацію філії тощо.

Також, відповідно до пункту 8 розділу ІІ «Взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб — підприємців, на яких поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.12.22014 за № 1553/26330 (зі змінами), у разі прийняття юридичною особою рішення про виділення відокремленого підрозділу (філії) на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами така філія обліковується як платник єдиного внеску у територіальних органах Державної податкової служби України.

Водночас частиною першою статті 36 КЗпП визначено підстави припинення трудового договору, зокрема, переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду (пункт 5).

З огляду на викладене, вважаємо, що у разі наявності у відокремленого підрозділу окремого балансу, самостійного ведення розрахунків з оплати праці із застрахованими особами, наділення керівника філії зазначеними вище повноваженнями такий керівник філії може виступати в статусі роботодавця.

Таким чином, якщо працівника переведено за його згодою до іншого відокремленого структурного підрозділу відповідно до пункту 5 частини першої статті 36 КЗпП, то це є підставою для припинення трудового договору.

Щодо подання повідомлення про прийняття на роботу, то абзацом першим постановляючої частини постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» (зі змінами) установлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

Враховуючи те, що в Україні введено воєнний стан, Мінекономіки мінімізує використання паперового документообігу, у зв’язку з чим відповідь надається електронною поштою.

Заступник Міністра економіки України Тетяна БЕРЕЖНА

№ 17, 2023  (с. 10)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку