Журнали

Професійний бухгалтер 01 жовтня, 2018
37
Р

Розрахунок коригування до мінбазної накладної: податківці відкривають таємниці

(коментар до ІПК ДФСУ від 11.09.2018 р. № 3967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

-A
A+

Проблема З квітня 2018 року фіскали суворо регламентували перелік причин для коригування ПН. Наразі виходячи із роз’яснень вони такі:

  • «Зміна кількості»;
  • «Зміна ціни»;
  • «Повернення товару або авансових платежів»;
  • «Зміна номенклатури»;
  • «Зменшення обсягу при нульовій кількості»;
  • «Зменшення кількості при нульовому обягу»;
  • «Усунення неоднозначностей»;
  • «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПКУ».

РК з фразами у гр. 2, відмінними від запропонованих податківцями, просто не проходять реєстрацію в ЄРПН. Крім цього, кожна причина коригування передбачає свій порядок заповнення РК — наприклад, певну кількість рядків.

У свою чергу, зведена ПН з мінбази має свої особливості заповнення. У такій ПН відповідно до п. 16 Порядку № 13071графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 не заповнюються. Аналізуючи перелік запропонованих податківцями причин коригування, не важко зрозуміти, що всі вони не підходять для здійснення коригувань мінбазних ПН.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307.

У зв’язку із байдужістю фіскалів до долі таких коригувань ми вирішили запитати щодо них. ІПК, що коментується, є відповіддю на запит редакції.

Алгоритм коригування На диво, фахівці відомства надали нам більш менш чіткий алгоритм дій. Так, якщо платник ПДВ виявляє помилку в ПН з мінбази, він може скласти РК, в якому:

  • у першому рядку зі знаком «–» зазначити показники рядка ПН, які виправляються. При цьому у гр. 1 РК вказується номер за порядком рядка ПН, яка коригується;
  • у другом рядку зазначити виправлені показники. При цьому у гр. 1 РК вказується новий черговий порядковий номер рядка, якого не було у ПН, яка коригується.

У гр. 2 РК у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку з таким коригуванням, має зазначатися така причина коригування: «Коригування податкової накладної, складеної відповідно до абзацу 11 пункту 201.4 статті 201 ПКУ».

Судячи з порядку коригування, який пропонують фіскали, в РК передбачається наявність парної кількості рядків. Водночас відкритим залишається питання, чи можна буде зняти якусь позицію з мінбазної ПН повністю. Це, наприклад, може відбуватися при поверненні товару покупцем, який реалізували нижче мінбази, тощо.

Сподіваємося, що податківці не просто надали роз’яснення в ІПК, яка, до речі, має індивідуальний характер, а ще й відповідним чином налаштували роботу системи, яка тепер «розумітиме» та прийматиме РК із запропонованою причиною коригування. На жаль, перевірити це можна тільки шляхом «польових досліджень», тож будемо чекати.

Олександра Паненко, консультант

№ 37, 2018  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку