Журнали

Професійний бухгалтер 19 листопада, 2018
43
З

Звірилися — сумніви розвіялися: акт звірки як визнання боргу

Кожен бухгалтер пам’ятає, що напередодні складання річної фінансової звітності дебіторська та кредиторська заборгованість підприємства підлягають обов’язковій інвентаризації, яка полягає у звірці первинки з регістрами бухобліку та перевірці обґрунтованості сум, відображених на відповідних рахунках. В межах такої інвентаризації для узгодження сум боргів з дебіторами зазвичай складаються акти звірки взаєморозрахунків. Проте з аналізу судової практики вбачається, що не завжди судді схильні вважати такі акти звірки достатнім підтвердженням визнання боргу.

-A
A+

Суть питання

Звичайна річ, коли виходячи з відповідних комерційних інтересів підприємства змушені йти на певні взаємозаліки та поступки своїм дебіторам з метою отримання остаточних розрахунків у будь-який спосіб. Доволі часто трапляються ситуації, коли такі борги ризикують перетворитися на «безнадійні» у розумінні контролерів, з відповідними вимогами щодо їх списання, оскільки однією з достатніх ознак визнання заборгованості безнадійною є закінчення строку позовної давності. Відповідні норми містяться як в бухоблікових стандартах (п. 4 П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість»), так і в податковому законодавстві (п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ).

У загальному випадку позовна давність до такої заборгованості встановлюється тривалістю у три роки (ч. 1 ст. 257 ЦКУ)1. Проте в окремих випадках строк позовної давності може зупинятися або перериватися. Так, відповідно до ч. 1 ст. 264 ЦКУ перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку.

Також строк позовної давності можна встановити за домовленістю сторін, але він має бути не нижче передбаченого законодавством.

ДО ВІДОМА. Після переривання перебіг позовної давності починається заново, а час, що минув до переривання перебігу позовної давності, до нового строку не зараховується (ч. 3 ст. 264 ЦКУ).

І тут найчастіше виникає запитання: що саме вважати діями боржника, які можуть бути достатньою підставою для переривання перебігу строку позовної давності? Так, наприклад, у постанові Пленуму ВГСУ від 29.05.2013 р. № 10 серед таких дій зазначається, зокрема, підписання уповноваженою на це посадовою особою боржника разом з кредитором акта звірки взаєморозрахунків, який підтверджує наявність заборгованості.

Проте час не стоїть на місці, судової практики з цього питання побільшало. Тож подивимося, чи є акт звірки вагомою причиною для переривання строку позовної давності. Це важливо у відносинах як з контрагентами, так і з податковими органами.

Позиція судів

Так, Верховний Суд (далі — ВС) у постанові від 19.04.2018 р. у справі № 905/1198/17 дійшов висновку, що до дій, які свідчать про визнання особою свого боргу, належить, зокрема, підписання в межах позовної давності уповноваженою на це посадовою особою боржника разом з кредитором акта звірки взаєморозрахунків, який підтверджує наявність заборгованості в сумі, щодо якої виник спір.

У свою чергу, ВС у постанові від 08.05.2018 р. у справі № 910/16725/17 зазначає: «Разом з тим, акт звірки взаєморозрахунків не є первинним документом, який засвідчує факт господарської операції, однак, за висновками суду, акт звірки <…>, у розумінні ст. 264 Цивільного кодексу України, є дією, яка свідчить про визнання відповідачем боргу, а відтак, має місце переривання строку позовної давності, оскільки матеріали справи містять усі необхідні первинні документи, які підтверджують розмір заборгованості, зафіксований сторонами у акті звірки.

При цьому чинне законодавство не містить вимоги про те, що в акті звірки розрахунків повинно зазначатись формулювання про визнання боргу відповідачем. Підписання відповідачем акта звірки, у якому зазначено розмір заборгованості, свідчить про визнання такого боргу».

Схвально до акта звірки як до дії у розумінні ч. 1 ст. 264 ЦКУ ВС також ставиться у постановах від 14.06.2018 р. у справі № 908/1361/17, від 17.10.2018 р. у справі № 905/3063/17 та від 24.10.2018 р. у справі № 905/3062/17.

Такої думки дотримується ВС при розгляді господарських справ. Тож у взаємовідносинах з контрагентами підписання акта звірки буде свідчити про визнання боргу, а отже, переривати строк позовної давності. Звісно, в кожному окремому випадку суд буде досліджувати деталі справи та вирішувати, чи є та чи інша дія визнанням боргу у розумінні ч. 1 ст. 264 ЦКУ. Проте акт звірки відіграє не останню роль у судовому спорі.

Тепер подивимося, що думає ВС про акт звірки в рамках адміністративного провадження. Показовою тут є постанова ВС від 22.05.2018 р. у справі № 825/1468/17. Суд дійшов висновку, що акт лише посвідчує стан розрахунків та наявність заборгованості, яка відображена у бухобліку платників податків, проте не є дією, яка свідчить про визнання боргу. Засмучує в цій історії те, що всі донарахування податкових зобов’язань та штрафів фіскалами внаслідок списання безнадійної кредиторки залишилися в силі. А у свою чергу, контрагент ще має вимагати сплати боргу в суді у зв’язку з тим, що у господарських справах суди значно лояльніші до акту звірки.

Думка редакції

З наведеної вище судової практики вбачається, що акт звірки взаєморозрахунків, погоджений з боржником, у більшості випадків є дією у розумінні ч. 1 ст. 264 ЦКУ, що свідчить про визнання боргу. А отже, підписання такого акта має переривати строк позовної давності. Головне, на нашу думку, щоб такий акт підписала уповноважена на це особа (краще директор) в межах строку позовної давності.

Проте, щоб уникнути спорів із фіскалами (а як бачимо, їх може підтримати і суд), краще потурбуватися про більш вагомі докази щодо визнання боргу, адже ложка дьогтю в цій історії також є. Це зокрема:

  • документально оформлене перенесення строків розрахунків;
  • часткове погашення боргу.

ВИСНОВОК. Якщо ви хочете почати відлік строку позовної давності наново, то, окрім підписання акту звірки, бажано вчинити також додаткові дії, щоб не мати проблем із податківцями. У свою чергу, якщо у подовженні позовної давності ви не зацікавлені, то краще нічого не підписувати. Адже акт звірки не є документом, обов’язковим до підписання .

Євгенія Волох, бухгалтер-експерт

№ 43, 2018  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку