Журнали

Професійний бухгалтер 24 вересня, 2018
36
О

Округлення в чеках РРО та ПДВ: у документах можливі розбіжності

(коментар до ІПК ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3707/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

-A
A+

В ІПК, що коментується, ДФС виклала свою позицію щодо заповнення підсумкової ПН у ситуації з округленням сум у чеках РРО. Водночас дивує, що контролери фактично говорять про чеки, порядок оформлення яких регламентує Положення № 131, хоча в назві ІПК заявлено розрахункові документи під час розрахунку вартості проїзду залізничним транспортом. Разом з тим порядок оформлення останніх регулює інший документ, про який нічого не сказано в ІПК, а саме Порядок № 3312. Тому ризикнемо припустити, що ця консультація переважно стосується тих операцій, які оформляють за допомогою звичайних (неспеціалізованих) РРО.

Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом МФУ від 21.01.2016 р. № 13.

Порядок оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затверджений наказом Мінінфраструктури, Міндоходів від 30.05.2013 р. № 331/137.

Про що ж нас повідомили податківці? Як і в попередніх роз’ясненнях на цю тему, контролери підкреслили, що суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати в реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чека таким чином:

  • після ряд. 7 фіскального чека перед ряд. 8 фіскального чека додати нові рядки «Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення» та «Заокруглена знижка/заокруглена надбавка»;
  • у ряд. 8 фіскального чека «СУМА» зазначати «Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення». Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

При цьому до підсумку розрахункових операцій фіскального звітного чека (Z-звіту) та чека X-звіту має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після округлення.

Тут, як бачимо, усе без змін. Податківці фактично продублювали висновки, зроблені раніше в ІПК ДФСУ від 13.06.2018 р. № 3515/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, від 02.08.2018 р. № 3395/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, консультації з категорії 109.10 ЗІР.

НЮАНС. При цьому постанова № 253не встановлює конкретних строків для налагодження в РРО функції округлення. Про це податківці нагадали в ІПК від 09.08.2018 р. № 3493/6/99-99-15-05-01-15/ІПК. У свою чергу, до Положення № 13, яке встановлює перелік обов’язкових реквізитів розрахункового документа, також не були внесені зміни стосовно округлень.

Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Отже, у Z-звіті буде вказано вже округлену суму. І тут виникає запитання: як заповнити підсумкову ПН, яку оформляють на підставі цього документа? Щодо цього податківці чітких висновків не зробили, а із загального тону ІПК можна зрозуміти, що в підсумковій ПН указують неокруглені суми.

Так, податківці процитували норми п. 188.1 ПКУ і дійшли такого висновку: нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких округлень, здійснених платником податку при розрахунках з покупцями, при визначенні бази оподаткування ПДВ. Аналогічні висновки були раніше зроблені в ІПК ДФСУ від 16.07.2018 р. № 3120/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, ІПК Офісу ВПП ДФСУ від 27.07.2018 р. № 3298/ІПК/28-10-01-03-11.

З цього можна зробити висновок, що суми, показані у Z-звіті та в підсумковій ПН, можуть відрізнятися за рахунок округлень.

Чи може це чимось загрожувати платникам податків? Оскільки з таким станом справ погодилася ДФСУ, то навряд чи місцеві контролери висуватимуть якісь претензії щодо цього. Хоча обережні платники можуть отримати власну письмову ІПК і повністю себе убезпечити.

У цілому підхід податківців є логічним. Адже база ПДВ за реалізованими товарами (послугами) при округленні не змінюється і ціна залишається колишньою. Змінюється просто кінцева сума, причому віднести округлення копійок до конкретного товару або розподілити на всі позиції в чеку можна далеко не завжди. Якщо «копійчане» округлення розподіляти на всі товари, «пробиті» в чеку, то серед них теоретично можуть бути й «безПДВшні» товари, й оподатковувані ПДВ за іншою ставкою. Тому ПДВ у чеку РРО в такому разі слід розраховувати не від загальної суми чека, а окремо для кожної групи товарів виходячи з неокругленої вартості (якщо різні ставки ПДВ) або від загальної до округлення (якщо товари оподатковуються ПДВ за однією ставкою). Виходить, що в підсумковій ПН за кожним кодом товарів УКТ ЗЕД суми будуть зазначені без округлень4. Власне, такі ж підсумкові дані ПДВ, вочевидь, слід відображати й у Z-звіті. Отже, щоб не було розбіжностей у сумах ПДВ, у ряд. 9 «ПДВ ‹Літерне позначення ставки ПДВ› ‹Ставка ПДВ у відсотках› ‹Сума ПДВ› » чека РРО слід проставляти суму ПДВ, розраховану виходячи з неокругленої вартості товарів (послуг). Саме цю суму ПДВ, вочевидь, потрібно вказувати і в кожному чеку РРО. Тоді суми ПДВ, зазначені у Z-звіті та в підсумковій ПН, у загальному випадку збігатимуться.

Нагадаємо: на думку податківців, платник податку згруповує в податковій накладній у графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з ДКПП, а графи 4, 5, 6 та 7 не заповнює (див. роз’яснення з категорії 101.16 ЗІР).

Відмінність полягатиме в тому, що підсумкова сума у Z-звіті буде вказана з урахуванням округлення (тобто так звані знижки або надбавки), а в підсумковій ПН загальну суму буде розраховано без округлень. Важливо! Хоча для налагодження РРО такі округлення й отримали назву «знижки» та «надбавки», офіційне їх визначення дещо інше. Так, згідно з п. 4 постанови № 25 під заокругленням (округленням) слід розуміти математичну операцію, яка полягає в заміні числа в бік збільшення або зменшення з відповідною точністю. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України. І таке трактування округлень уже схиляє до думки про те, що, визначаючи базу оподаткування ПДВ, їх ураховувати не варто.

Чи свідчить це про порушення норм п. 44.1 ПКУ? Нагадаємо, що згідно із вказаною нормою для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Ми вважаємо, що ні. Первинним документом у цьому випадку виступає конкретний окремий чек РРО, у якому вказано суми до округлення й після округлення. Тому тут не можна говорити про те, що дані підсумкової ПН не збігаються з даними первинного документа. Утім, обережні платники можуть пояснити такі розбіжності бухгалтерською довідкою.

І ще один момент, на який ми хочемо звернути увагу: у бухобліку проводкою Дт 70 — Кт 641/ПДВ слід показувати суми, відображені в підсумковій ПН (тобто розраховані без округлення). А от проводкою Дт 30 — Кт 70 відображають суму фактично отриманої виручки (з урахуванням округлень).

Влада Карпова, к. е. н., консультант

№ 36, 2018  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку