Журнали

Професійний бухгалтер 17 вересня, 2018
35
Б

Безоплатна роздача рекламних матеріалів: як вплине на ПДВ-облік

Підприємство здійснює безоплатну роздачу рекламних каталогів своїм клієнтам. Рекламні матеріали виготовляє стороння організація.
Який порядок оподаткування ПДВ?

-A
A+

Закон України «Про рекламу» від 03.07.1996 р. № 270/96-ВР.

ВАЖЛИВО! На практиці для підтвердження витрат на рекламні заходи необхідне належне оформлення внутрішніх документів, які регламентують проведення підприємством цих заходів, пов’язують їх проведення з господарською діяльністю підприємства, та можуть стати вагомими аргументами та додатковими доказами при розгляді спірних питань у адміністративному чи судовому порядку. Наприклад, у листі Міндоходів від 05.12.2013 р. № 6344/І/99-99-19-03-02-14 та на офіційному порталі в розділі консультацій для юросіб дніпровських податківців у відповідь на запитання щодо операцій з рекламної роздачі товарів, фіскали натякають саме на підтверджуючі первинні документи маркетингових та рекламних заходів. До переліку таких документів, зокрема, можуть належати:

  • наказ керівника на проведення рекламних заходів, у якому зазначити дату, місце проведення, відповідальних осіб, мету проведення тощо (залежно від специфіки рекламного заходу);
  • кошторис витрат на підготовку та придбання рекламних матеріалів;
  • накладні на відпуск ТМЦ зі складу (або будь-які інші документи, що свідчать про відпуск рекламної продукції відповідальним особам);
  • звіти відповідальних осіб про проведення рекламного заходу та фактичні витрати понесені під час його проведення (не зайвим буде також складання документів, що підтверджують ефективність проведених рекламних заходів, на кшталт звіту щодо підвищення обсягу продажу товарів\послуг після проведення такого заходу).

Наведений перелік документів не є вичерпним та може бути у будь-яку мить доповнений та змінений залежно від специфіки діяльності підприємства.

Варіант 1: для «сміливих»

У «сміливому» варіанті можна обійтися без нарахування ПЗ. Наведемо аргументи на користь цього підходу. Так, рекламні буклети, які є носіями рекламної інформації, призначені для використання у господарській діяльності підприємства виключно в рекламних цілях та не мають самостійної цінності. Мета таких роздач — інформування та залучення потенційних покупців. Крім цього, вищезазначені носії рекламної інформації не можуть бути використані їх отримувачами у господарській чи іншій діяльності. Зрештою, ми ж не говоримо про безкоштовне постачання послуг при перегляді телевізійної реклами . Виходить, рекламні каталоги не можуть використовуватися отримувачем у будь-якій діяльності, а значить, за своєю сутністю не відповідають поняттю «товари», наведеному у п.п. 14.1.244 ПКУ.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На обґрунтування цієї позиції свідчить також судова практика, зокрема, у постанові ВАСУ від 08.04.2015 р. № К/9991/11996/12 суд дійшов висновку, що розповсюдження рекламних матеріалів, фактично, є передачею їх іншим особам для власних потреб самого платника, що здійснюється для цілей його основної оподатковуваної діяльності, отже, такі дії не можуть кваліфікуватися як реалізація товару, а відтак підстави для донарахування ПЗ з ПДВ відсутні.

Варіант 2: шлях найменшого спротиву

Останнім часом риторика податківців змінилася. В ІПК ДФСУ від 03.11.2017 р. № 2510/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та від 22.03.2018 р. № 1162/6/99-99-15-03-02-15/ІПК фіскали заявляють, що операції з роздачі рекламних матеріалів є об’єктом оподаткування ПДВ.

Підставою для списання буде звіт про проведену рекламну акцію, складений відповідальною особою.

  • одну виходячи з фактичної ціни постачання. Якщо каталоги роздаються безкоштовно, то показники у такій ПН будуть нульовими. Порядок заповнення такої ПН в цьому випадку буде залежати від статусу контрагента;
  • другу на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною. Ця ПН отримувачу (покупцю) не надається та складається з типом причини «15». При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані (п. 15 Порядку № 13073).

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307.

Варіант 3: «викручуємося»

Для тих, кому обидва варіанти не сподобалися, «бонусом» піде третій. Коренем зла в цьому випадку виступає те, що рекламні каталоги оприбутковуються на баланс як запаси, а потім розповсюджується власними силами. Отож, цю слабку ланку слід прибрати. За можливості краще, щоб стороння організація і виготовила рекламну продукцію, і поширила її. Платник ПДВ, у свою чергу, віднесе до витрат вартість таких послуг на підставі акта наданих рекламних послуг та відобразить ПК з ПДВ. При належному документальному оформленні про «компенсуючі» ПЗ також не йтиметься.

ПОРАДА. Крім того, у підприємства завжди існує законна можливість звернутися до фіскалів за ІПК щодо роз’яснення цього питання відповідно до ст. 52 ПКУ.

Євгенія Волох, бухгалтер-експерт,
Олександра Паненко, консультант

№ 35, 2018  (с. 25)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку