Журнали

Професійний бухгалтер 13 серпня, 2018
30
П

Податківці розраховують мінбазу ПДВ за загальними оборотами: суд не згоден

Розрахунок мінімальної бази оподаткування ПДВ за товарами, який проводять згідно з абз. 2 п. 188.1 ПКУ, не перший рік викликає запитання. Донедавна податківці дотримувалися послідовної позиції про те, що мінбазу слід визначати на підставі ціни придбання товару. Між тим судове рішення несподівано показало, що на практиці контролери іноді визначають базу за загальними оборотами рахунків реалізації. Верховний Суд (далі — ВС) у постанові від 23.05.2018 р. у справі № 822/1571/17 визнав це «ноу-хау» необґрунтованим, про що ми розповімо в статті.

-A
A+

Суть спору

За результатами проведеної перевірки податківці дійшли висновку, що платник податків занизив суму ПДВ у зв’язку з реалізацією товарів нижче від ціни їх придбання та не включив суму такого перевищення до бази оподаткування ПДВ. При цьому контролери проаналізували видаткові та податкові накладні, загальні показники картки субрахунку 902 «Собівартість реалізованої продукції»1, картки субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів», а не окремо взяту операцію.

Очевидно, суд мав на увазі субрахунок 902 «Собівартість реалізованих товарів». — Прим. ред.

Платник податків не погодився з такими висновками й оскаржив винесене податкове повідомлення-рішення до суду. Суди всіх інстанцій стали на бік позивача та визнали недоведеними висновки податківців стосовно правомірності збільшення в податковому обліку позивача податкових зобов’язань з ПДВ унаслідок перевищення мінімальної бази оподаткування ПДВ. ВС теж визнав цю позицію судів правильною і залишив без задоволення касаційну скаргу податківців.

Аргументи суду

ВС проаналізував положення абз. 2 п. 188.1 ПКУ, які встановлюють, що база оподаткування ПДВ операцій постачання товарів/послуг не може бути нижча від ціни придбання таких товарів/послуг. При цьому суд дійшов висновку, що у вказаній нормі законодавцем чітко встановлено нижню межу бази оподаткування ПДВ операцій постачання товарів/послуг, придбаних платником податків, — ціна придбання.

Тому висновки контролюючого органу, зроблені на підставі аналізу «загальних» оборотів за субрахунками 902 і 702, не можуть свідчити про достовірно встановлене заниження позивачем бази оподаткування ПДВ при реалізації продукції.

Наша позиція

Ми повністю згодні з висновком ВС. Дійсно, з норм абз. 1 і 2 п. 188.1 ПКУ випливає, що базу оподаткування ПДВ потрібно визначати за конкретною угодою. А отже, і зіставлення договірної ціни товарів, що реалізуються, з вартістю їх придбання необхідно також проводити за кожною окремо взятою угодою. До речі, це підтверджують і самі податківці.

Зокрема, у своїх роз’ясненнях ДФС неодноразово підкреслювала, що для цілей обчислення мінбази оподаткування ПДВ, передбаченої абз. 2 п. 188.1 ПКУ, ціна придбання визначається як вартість майна, за якою воно придбане у власність, тобто за ціною, вказаною в договорі на придбання товару (контрактною вартістю). Таким чином, головну роль у визначенні мінбази ПДВ має відігравати сума, яка сплачується постачальнику за придбання товару. Така позиція була викладена в листах ДФС від 02.10.2015 р. № 20952/6/99-95-42-01-16-01, від 13.04.2016 р. № 8220/6/99-99-19-03-02-15, від 22.07.2016 р. № 15920/6/99-99-15-03-02-15, від 22.07.2016 р. № 15910/6/99-99-15-03-02-15, від 15.11.2016 р. № 24601/6/99-95-42-01-15, ІПК ДФСУ від 20.12.2017 р. № 3066/6/99-95-42-03-15/ІПК, консультації в категорії 101.07 ЗІР.

Проте проблема тут полягає в іншому. Річ у тім, що визначити ціну придбання проданого товару за даними бухгалтерського обліку, як правило, неможливо. Адже фізичний рух товару збігається з даними бухгалтерського обліку лише в методі ідентифікованої собівартості, який на практиці використовується вкрай нечасто. Інші методи (ФІФО або середньозваженої собівартості) передбачають списання товару в умовній послідовності, тож визначити реальну ціну їх придбання за даними бухобліку не вийде.

Ураховуючи це, для розрахунку мінбази безпечніше орієнтуватися на первісну вартість товарів (з урахуванням усіх складових, вказаних у п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»). Але для цього контролерам, як мінімум, необхідно було відняти від обороту за кредитом субрахунку 702 оборот за дебетом субрахунку 902 за конкретною операцією. Відповідно, у разі отримання від’ємної суми можна було говорити про нарахування ПЗ з ПДВ на суму перевищення мінімальної бази. Якщо ж брати загальні обороти за субрахунками 702 і 902, результат вийде некоректним. Так, платник ПДВ міг отримати певні товари безоплатно й реалізувати їх нижче від справедливій вартості. У такому разі здійснювати «дотяжку» до мінбази не потрібно.

Водночас у жодній із консультацій податківці не уточнили, що до уваги не беруться інші складові собівартості реалізованих товарів, тому цілком імовірно, що в майбутньому фіскали можуть сказати, що їх неправильно зрозуміли, особливо якщо додаткові витрати на придбання товарів містять «вхідний» ПДВ. У цьому випадку «місцеві» податківці також проявили креативний підхід, який свідчить про те, що орієнтуватися виключно на договірну ціну небезпечно.

НАГАДАЄМО. Відповідно до п. 9 П(С)БО 9 «Запаси» до первісної вартості запасів, окрім суми, що сплачується згідно з договором постачальнику, включаються, зокрема:

  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків, які не відшкодовуються підприємству;
  • транспортно-заготівельні витрати;
  • інші витрати, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Мінбаза в такому разі буде більшою, але й спати платник ПДВ буде спокійніше. Бо в такому разі від причіпок податківців точно можна буде відкараскатися.

А в цілому, зважаючи на «фантазії» контролерів на місцях, зацікавленим особам не завадить отримати щодо цього письмову індивідуальну податкову консультацію на підставі ст. 52 ПКУ.

Влада Карпова, к. е. н., консультант

№ 30, 2018  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку