Журнали

Професійний бухгалтер 19 вересня, 2022
35
Д

Доставка товару «Новою поштою»: чи замінить експрес-накладна ТТН?

mail Підприємство не має власного транспорту та для доставки товару покупцям використовує послуги «Нової пошти».
На підтвердження перевезення «Нова пошта» видає експрес-накладну, проте покупець вимагає від підприємства окремо складати ще й ТТН 1на вантаж.
Чи правомірні вимоги покупця?
Чи замінює експрес-накладна ТТН?

Товарно-транспортна накладна.
-A
A+

Насправді питання спірне й однозначної відповіді на нього немає. Попри те, що ТТН є виключно транспортним документом, контролери роками намагаються надати ТТН статусу хіба що не найголовнішого первинного документа на товар й іноді навіть поставити під сумнів реальність здійснених операцій у разі її відсутності. Тож цілком зрозуміло, що покупець бажає перестрахуватися. Наскільки в цій ситуації варто перейматися, розберімося.

Що таке ТТН? ТТН є обов’язковим документом в разі здійснення комерційних перевезень. Так, відповідно до ст. 1 Закону № 2344 2ТТН — єдиний для всіх учасників транспортного процесу (крім фізосіб, які здійснюють перевезення вантажу за рахунок власних коштів та для власних потреб) документ, призначений для:

Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-ІІІ.
  • обліку ТМЦ 3 на шляху їх переміщення;
  • розрахунків за перевезення вантажу;
  • обліку виконаної роботи.
Товарно-матеріальні цінності.

Крім того, ТТН може використовуватися для списання ТМЦ, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку (ст. 1 Закону № 2344, абз. 27 гл. 1 Правил № 363 4). Також згідно з п. 11.1 гл. 11 Правил № 363 ТТН є основним документом на перевезення вантажів. Причому вантажовідправник має оформлювати ТТН на будь-які перевезення вантажів, незалежно від умов оплати за роботу автомобіля (пп. 11.2,11.3 гл. 11 Правил № 363).

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.1997 р. № 363.

Свого часу Мінінфраструктури в листах від 28.05.2014 р. № 5615/25/10-14 та від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14 також визначало, що ТТН є документом, що його складає вантажовідправник для оформлення перевезень вантажів відповідно до укладеного договору і використовує для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення вантажів.

Крім того, ст. 48 Закону № 2344 визначає, що документами для здійснення внутрішніх перевезень вантажів, які повинні мати водії, є: посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційні документи на транспортний засіб, ТТН або інший визначений законодавством документ на вантаж, інші документи, передбачені законодавством.

А отже, з огляду на вищесказане можна дійти висновку, що ТТН передусім є транспортним документом. Якщо підприємство для перевезення товару користується послугами стороннього перевізника, для чого укладає з ним договір перевезення, вантажовідправник має складати ТТН або інший визначений документ на вантаж на кожне перевезення. Причому ТТН разом з актом виконаних послуг перевізника є для замовника підтвердженням наданих послуг перевезення та понесених витрат на такі перевезення. Але це стосується радше підтвердження витрат самого підприємства на перевезення вантажу, а не документів, що можуть підтвердити покупцю постачання товару 5.

Див. також матеріал «Чи заміняє ТТН видаткову накладну: роздуми на тему» // «ПБ», № 48/2019, с. 22.

Що таке експрес-накладна? У співпраці з «Новою поштою» (далі — НП) є цікавий нюанс. Річ у тому, що перед початком роботи підприємство-замовник має укласти Договір про надання послуг з організації перевезення відправлень (далі — Договір), подавши експедитору (НП) заяву про приєднання. Форми цих документів наведено на офіційному сайті НП (novaposhta.ua —> «Документи для початку співпраці»).

Договір є стандартним для всіх без винятку клієнтів та є Договором приєднання в розумінні ст. 634 ЦКУ і може бути укладений лише шляхом приєднання підприємства-замовника до всіх його умов у цілому. Це означає, що умови договору встановлено однією стороною у формулярах або інших стандартних формах, а інша сторона може лише приєднатися до запропонованого договору в цілому та не може запропонувати свої умови договору.

Так, зокрема, Договором визначено:

  • експедитор (ТОВ «Нова пошта») зобов’язується за плату та за рахунок замовника організувати перевезення відправлення та надання комплексу інших послуг, пов’язаних із організацією перевезення відправлення, а замовник зобов’язується їх прийняти та оплатити на умовах, визначених Договором (п.п. 2.2 Договору);
  • прийняття експедитором відправлення для надання послуг, визначених цим Договором, оформляється експрес-накладною, в якій зазначаються такі відомості: тип послуги, інформація про відправника, інформація про одержувача, інформація про кількість вантажних місць, вага відправлення, оголошена вартість відправлення, опис вмісту відправлення, платник послуг, форма розрахунку, розрахункові строки доставки відправлення, інформація про додаткові послуги / сервіси, вартість послуг експедитора (п.п. 2.6 Договору).

Ба більше, відповідальність за інформацію, вказану в експрес-накладній, несе власне замовник, адже до його обов’язків згідно з п. 3.3 Договору, зокрема, входить: заповнення експрес-накладної відповідно до вимог експедитора (а саме заповнення всіх обов’язкових полів, зазначення достовірної інформації), запакування відправлення для його збереження під час транспортування, маркування кожного вантажного місця, надання експедитору всіх супровідних документів, необхідних для транспортування відправлення, тощо. Оплата вартості наданих послуг відбувається за чинними тарифами експедитора на підставі акта виконаних робіт (п. 5.1 Договору).

Тож, уклавши договір з НП, підприємство-замовник погоджується з умовою, що транспортним документом на перевезення вантажу є експрес-накладна, а не ТТН за формою, яка передбачена Правилами № 363, а оплата послуг здійснюється на підставі акта виконаних робіт. Тож ані змінити ці умови, ані вимагати від перевізника (НП) оформити ТТН «стандартної» форми замовник не має права, адже умови єдині для всіх і подібне не передбачено Договором.

Отже, по суті, експрес-накладна — це стандартна форма транспортного документа в разі здійснення перевезення НП, який узгодили сторони Договору — перевізник та замовник. Підтвердженням наданих послуг перевезення є експрес-накладна разом з актом наданих послуг. Зауважимо, що підприємство — замовник перевезення зацікавлене, аби експрес-накладна була заповнена так, щоб інформація про вантаж, вказана в ній, дозволяла однозначно цей вантаж ідентифікувати. Зокрема, оголошена вартість та основні характеристики, вказані в експрес-накладній, мають бути максимально наближені до первинних документів на вантаж.

Чи замінить експрес-накладна ТТН? Якщо до питання підходити формально, то про повноцінну заміну тут не йдеться. Чинну форму ТТН наведено в додатку 7 до Правил № 363, обов’язкові реквізити визначено в ст. 48 Закону № 2344, правила заповнення — в гл. 11 Правил № 363 6.

Приклад заповнення див. у матеріалі «Товарно-транспортна накладна: приклад заповнення» // «ПБ», № 31/2021, с. 31.

Водночас п.п. 11.1 Правил № 363 дозволяє оформлювати ТТН без дотримання стандартної форми за умови наявності в ній інформації про:

  • назву документа, дату й місце його складання;
  • найменування (прізвище, ім’я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача;
  • найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які дозволяють однозначно ідентифікувати цей вантаж;
  • автомобіль (марку, модель, тип, реєстраційний номер), причіп / напівпричіп (марку, модель, тип, реєстраційний номер);
  • пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси;
  • посади, прізвища та підписи відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора.

Натомість форму експрес-накладної не затверджено жодним нормативним актом, а використання її як транспортного документа не передбачено жодними правилами. По суті, існує лише домовленість в укладеному договорі між перевізником та замовником. Із наведеного переліку реквізитів в експрес-накладній відсутня частина з них, зокрема вона не містить конкретних даних про товар, а також інформації про транспорт та водія перевізника. А отже, формально ТТН та експрес-накладна не є тотожними.

Справедливості заради зазначимо, що покупців зазвичай хвилює, що за відсутності ТТН контролери можуть поставити під сумнів факт здійснення операції з постачання. Але, на нашу думку, за наявності первинних документів на товар та експрес-накладної НП, в якій наведена інформація, що дозволить довести перевезення саме тієї партії товару, на яку виписана первинка, окремо виписувати ТТН не потрібно. І ось чому.

По-перше, як ми визначали вище, ТТН є транспортним документом та не є первинним документом для відображення в бухобліку операції придбання товару. Такі операції зазвичай відображають на підставі видаткових накладних, актів прийняття–передання ТМЦ тощо.
Таку думку, зокрема, підтверджує й судова практика. Так, наприклад, Касаційний адміністративний суд ВС у постанові від 27.08.2020 р. у справі № 810/1870/16 зазначив таке:

ЦИТАТА. «<…> правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні не встановлюють правил податкового обліку витрат платників податку та формування сум податкового кредиту, а лише встановлюють права, обов’язки та відповідальність власників автомобільного транспорту (перевізників). При цьому, документи обумовлені вказаними правилами, зокрема, товарно-транспортна накладна та подорожній лист, не є документами первинного бухгалтерського обліку, що підтверджують обставини придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей».
(витяг з Постанови Касаційного адміністративного суду ВС
від 27.08.2020 р. у справі № 810/1870/16)

По-друге, будь-які документи (зокрема й договори, накладні, рахунки, ТТН тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції. І навпаки, якщо фактично операції не було, будь-які документи (навіть за наявності в них усіх обов’язкових реквізитів, передбачених законодавством) не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку. Таку позицію, зокрема, містить постанова Касаційного адміністративного суду ВС від 14.01.2021 р. у справі № 813/7565/14. Водночас судді також зазначали, що власне наявність або відсутність окремих документів, а також помилки в їх оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається, що фактичний рух активів або зміни у власному капіталі чи зобов’язаннях платника податків у зв’язку з його господарською діяльністю дійсно відбулися.

По-третє, контролери самі не можуть визначитися щодо питання заміни ТТН експрес-накладною в разі перевезення товарів за допомогою поштових операторів. У своїх роз’ясненнях вони зазвичай апелюють до п. 44.1 ПКУ, який зобов’язує платників вести податковий облік на підставі первинних документів та регістрів бухобліку, і доходять висновку, що ТТН належить до первинних документів. Водночас стосовно питань відображення операцій в бухобліку на підставі ТТН або експрес-накладної (замість ТТН) податківці радять звернутися до Мінфіну, а щодо питань із заповнення транспортних документів та повноцінної заміни одного документа на інший — до Мінінфраструктури (див., наприклад, ІПК ДПС України від 23.11.2021 р. № 4448/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 17.11.2021 р. № 4389/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 17.12.2021 р. № 4724/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 16.12.2021 р. № 4670/ІПК/99-00-21-02-02-06, ІПК ДФСУ від 12.04.2019 р. № 1591/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Щоправда, жодне з цих відомств і досі не визначило своєї позиції щодо цих питань.

По-четверте, вважаємо, що обов’язок НП щодо дотримання Правил № 363 також можна поставити під сумнів, оскільки НП є не просто автомобільним перевізником, а поштовим оператором, а точніше — одним із підприємств, які віднесені до Єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку. По суті, норми Правил № 363 на НП не поширюються, адже вступна частина цього документа містить такі положення:

ЦИТАТА. «<…> Ці Правила не регламентують перевезення небезпечних, великовагових, великогабаритних вантажів, пошти та перевезення вантажів у міжнародному сполученні, оскільки такі перевезення мають свої особливості, що стосуються виконання комплексу вимог при вантажно-розвантажувальних роботах, власне процесу перевезення та його документального оформлення, а також узгодження таких правил із відповідними компетентними установами <…>».
(абз. 2 вступної частини
Правил № 363)

Підсумуємо. В разі здійснення доставки товару через НП радимо під час укладення договорів із покупцем одразу чітко визначати перелік документів, які продавець надаватиме разом із партією товару, зокрема домовлятися про використання експрес-накладної як транспортного документа. У такому разі заповнювати експрес-накладну слід так, щоб можна було однозначно ідентифікувати товар, що його перевозять. А саме опис вмісту відправлення має бути максимально наближений до первинки на товар, а оголошена вартість — відповідати реальній вартості товару.

Водночас доволі складно спрогнозувати, чи буде достатньо цих аргументів податковому органу в разі перевірки.

Євгенія Волох, бухгалтерка-експертка

№ 35, 2022  (с. 8)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку