Журнали

Професійний бухгалтер 28 березня, 2022
12
П

Податкова реформа на період воєнного стану: Закон № 2120 — акцизні та інші податкові нововведення

Податкова реформа на період воєнного стану офіційно «стартувала» 17.03.2022 р. — з дати опублікування Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2120-IX (далі — Закон № 2120).
З низкою нововведень ви вже могли ознайомитися в матеріалах на нашому сайті 1.
У цій статті пробіжимося по акцизних питаннях, новинах у сфері земельного та екологічного податків, а також по деяких інших податкових новаціях.

-A
A+

Акцизні нововведення

Перші кроки щодо спрощення життя платникам акцизного податку законодавці зробили нещодавно в Законі № 2118 2. Зокрема, підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ  був доповнений новим п. 69.5 ПКУ, яким було визначено, що операції з добровільної передачі грошей та безоплатної передачі товарів, у тому числі підакцизних, підрозділам ЗСУ та ТРО 3не вважаються операціями з їх реалізації. З цього напрошувався справедливий висновок, що благодійність на користь інших державних збройних формувань та/або органів влади продовжує вважатися реалізацією таких товарів, що у випадках передачі підакцизних товарів, зокрема, є об’єктом оподаткування акцизним податком (див. матеріал «Закон № 2118: оподаткування та подання звітності під час дії режиму воєнного стану» // «ПБ», № 10/2022, с. 4).

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. № 2118-ІХ.
Територіальна оборона.

Тепер законотворці вирішили розширити сферу застосування п. 69.5 ПКУ підрозд. 10 розд. ХХ та викласти його в новій редакції. Так, відповідно до оновленого п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не вважатимуться реалізацією операції з добровільної передачі або відчуження, вилучення товарів, у тому числі підакцизних, надання послуг на користь ЗСУ, ТРО, інших державних силових структур (НГУ 4, СБУ, МВС), Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб оборони держави, а також на користь ДСНС 5, органів місцевого самоврядування, медзакладів державної та комунальної власності. Основною вимогою також залишився безоплатний характер передачі таких товарів або надання послуг.

Національна гвардія України.
Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Далі зробимо коротенький відступ та розберемося, чим відрізняються терміни «добровільні передачі» від «відчуження, вилучення товарів», оскільки надалі ними доведеться оперувати.

Добровільні передачі — це, по суті, благодійна пожертва. Тобто благодійна діяльність, яка регулюється Законом про благодійність 6та, зокрема, передбачає безоплатну передачу благодійником у власність бенефіціарів (набувачам благодійної допомоги) коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав. Причому благодійником може бути як фізособа, так і юрособа приватного права, у тому числі благодійна організація, яка добровільно здійснює один або декілька видів благодійної діяльності. До сфери благодійної діяльності серед іншого належить сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану (п.п. 15 ч. 2 ст. 3 Закону про благодійність).

Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI.

А отже, все те, що відбувається та передається «добровільно», — це фактично благодійність.

Водночас правовий режим воєнного стану передбачає також примусову, або «умовно добровільну», передачу майна на користь армії. Так, відповідно до п.п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 4765 7примусове відчуженням майна — це позбавлення власника права на індивідуально визначене майно, що перебуває в приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного стану за умови попереднього або повного відшкодування його вартості. Водночас вилучення майна — це позбавлення державних підприємств, державних господарських об’єднань права господарського відання або оперативного управління індивідуально визначеним державним майном з метою його передачі для потреб держави в умовах воєнного стану. Вилучення майна здійснюється без відшкодування вартості такого майна. Рішення про примусове відчуження або вилучення майна, відповідно до ст. 4 Закону № 4765, ухвалюється військовим командуванням. Причому термін «військове командування» вживається у значенні, наведеному в ст. 3 Закону про воєнний стан 8, зокрема таке рішення може ухвалювати вище військове командування ЗСУ, командувачі (начальники) органів військового управління, командири з’єднань, військових частин ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Закон України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» від 17.05.2012 р. № 4765-VI.
Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII.
 

Таким чином, дія п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поширюється лише на випадки, якщо товари (майно) відчужуються / вилучаються в умовах воєнного стану без попереднього або наступного відшкодування їх вартості.

Йдемо далі. Це далеко не всі нововведення для акцизників. У п.п. 14.1.212 ПКУ законотворці також конкретизували, які операції з пальним на період дії режиму воєнного стану не вважаються його реалізацією. А саме не вважатимуться реалізацією пального такі операції:

1) з примусового відчуження або вилучення пального, для використання на потреби держави в умовах правового режиму воєнного стану на підставі Закону № 4765 за умови, що таке пальне передано без отримання компенсації його вартості, тобто безоплатно;
2) з добровільної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, яка здійснюються на користь ЗСУ та ТРО, інших державних силових структур (НГУ, СБУ, МВС), Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з’єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб оборони держави без попереднього або наступного відшкодування вартості такого пального, а також у разі безоплатної передачі пального:

  • органам місцевої влади;
  • ДСНС;
  • закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;

3) з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України як гуманітарної допомоги у порядку, встановленому КМУ.

Зауважимо, що гуманітарною допомогою є цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її, зокрема для захисту держави у разі збройної агресії (ст. 1 Закону про гуманітарну допомогу 9).

Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.1999 р. № 1192-XIV.

Що це означає для платників акцизного податку? Оскільки такі операції не є реалізацією пального, то, відповідно, вони не є об’єктом оподаткування акцизним податком. Законотворці також закріпили норму в новому п.п. «в» п. 216.3 ПКУ, якою визначено, що в разі здійснення наведених вище операцій податкове зобов’язання з акцизного податку щодо втраченого пального не виникає. Проте підкреслімо, що ця норма застосовується виключно в межах окреслених операцій, а саме примусової та добровільної передачі пального для потреб армії, органів місцевої влади, медзакладів, ДСНС тощо та в разі передачі пального як гуманітарної допомоги за умови, що такі передачі здійснюються безоплатно (див. також категорію 114.02 ЗІР).

І ще одна приємна новина для продавців пального: тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, встановлюється нульова ставка акцизного податку на пальне, зокрема бензини, інші нафтопродукти, важкі дистиляти (газойль), скраплений газ, бутан, ізобутан. Перелік відповідних кодів товарів (продукції) згідно з УКТ ЗЕД, до яких застосовуватиметься нульова ставка акцизного податку, наведено в новому п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (див. також категорію 114.04 ЗІР).

Крім того, потурбувалися законодавці й про платників, чиї акцизні склади опинилися в зоні бойових дій та були частково зруйновані або на тимчасово окупованих територіях. Так, відповідно до п. 69.13 пірозд. 10 розд. ХХ ПКУ, облік пального та спирту етилового на таких акцизних складах здійснюватиметься на підставі даних інвентаризації, проведеної після закінчення зазначених у цьому пункті подій.

Тютюнові нюанси Імпортерам тютюну дозволили ввозити тютюнові вироби з акцизними марками, які не є документами суворого обліку та надруковані за межами митної території України на замовлення виробників або імпортерів тютюнових виробів із дотриманням при їх виготовленні вимог Положення № 1251 10, зокрема щодо розмірів, кольорової гами та реквізитів. Щоправда, такі марки можуть використовуватися лише в разі наявності на офіційному сайті ДПС України інформації про відсутність можливості забезпечити продаж марок акцизного податку.

Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах, затверджене постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1251.

Крім того, в такому разі, згідно з п. 69.20 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ акцизний податок з тютюнових виробів, ввезених з такими акцизними марками, сплачується до подання митної декларації. Разом з митною декларацією імпортер має надати митному органу:

  • платіжний документ, що підтверджує сплату до бюджету акцизного податку в повному обсязі;
  • інформацію про акцизні марки, якими марковані тютюнові вироби, що ввозяться на митну територію України, із зазначенням серій та номерів таких акцизних марок.

Обіг тютюнових виробів з «імпортними» акцизними марками здійснюється до їх повної реалізації кінцевому споживачеві, але не пізніше ніж через три місяці після припинення або скасування воєнного стану.

Плата за землю

Законом № 2120 встановлено додаткові пільги з плати за землю, зокрема для платників, чиї землі розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії. Так, відповідно до нового п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, з 01.03.2022 р. по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок і орендна плата за державні та комунальні землі) за земельні ділянки (земельні частки (паї)), які перебувають у власності або користуванні, в тому числі на умовах оренди, фізосіб або юросіб та розташовані на територіях:

  • на яких ведуться (велися) бойові дії;
  • які тимчасово окуповані;
  • які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, має визначити КМУ.

Однак зауважимо, що на момент підготовки матеріалу невідомо, яким само нормативним або розпорядчим документом варто керуватися платникам для визначення «пільгових» земель. Наприклад, контролери у свіжому роз’ясненні в категорії 111.04 ЗІР обійшлися лише загальними формулюваннями п. 69.15 ПКУ  підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, не конкретизувавши такий документ. Водночас деякі фахівці припускають, що можна орієнтуватися на розпорядження КМУ від 06.03.2022 р. № 204-р, яким визначено перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам ЄСВ надається допомога в рамках програми «єПідтримка» 11. Нагадаємо, що до таких областей належать: Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська та м. Київ, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджений постановою КМУ від 09.12.2021 р. № 1272 (в редакції постанови КМУ від 04.03.2022 р. № 199).

На нашу думку, такий варіант має право на існування, адже згаданий перелік затверджується КМУ за поданням ДСНС, тобто з огляду на поточну ситуацію в окремих областях. Проте, перш ніж скористатися пільгою, радимо дочекатися офіційних роз’яснень.

Мінімальне податкове зобов’язання

Деякі послаблення передбачили законодавці й для власників та/або користувачів земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, чиї землі розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, на тимчасово окупованих територіях та земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Такі платники не нараховують та не сплачують мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ) за 2022 та 2023 рік. Перелік таких територій затверджує КМУ (п. 69.15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Так само, як і з земподатком, прямої відповіді щодо того, яким документом КМУ керуватися для визначення «пільгових» сільгоспугідь, контролери поки що не надають (див. у категорії 103.02 ЗІР).

НАГАДАЄМО. Згідно з п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ власники та користувачі сільгоспземель вперше мають визначати МПЗ за підсумками 2022 року. Докладно — в матеріалах:

Екологічний податок

Це ще одне тимчасове нововведення, передбачене Законом № 2120 для платників екологічного податку. Так, відповідно до п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ за 2022 податковий (звітний) рік не сплачується екологічний податок у разі, якщо об’єкти оподаткування розташовані на територіях, де ведуться бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, перелік яких визначає КМУ. Для всіх інших платників послаблень стосовно нарахування та сплати екоподатку не передбачено.

Податок на доходи фізосіб

Тут маємо одразу декілька новацій, запроваджених Законом № 2120.

1. За результатами 2022 року платникам податку надано право на податкову знижку щодо ПДФО відповідно до положень ст. 166 ПКУ на суму коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 16 % суми загального оподатковуваного доходу такого платника (п. 21 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ), за умови, що такі неприбуткові організації на момент перерахування / передачі відповідали критеріям неприбутковості, тобто вимогам п. 133.4 ПКУ, зокрема були внесені у Реєстр неприбуткових організацій 12.

Нагадаємо, що в загальних випадках згідно з п.п. 166.3.1 ПКУ розмір податкової знижки на пожертви неприбутківцям не має перевищувати 4 % від оподатковуваного доходу платника.

2. Не оподатковується ПДФО благодійна допомога, яка надана благодійниками, у тому числі фізособами, на користь (п.п. «в» п.п. 165.1.54 та п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ):

  • безпосередніх учасників бойових дій — працівників ЗСУ, СБУ, НГУ та інших військових формувань, у тому числі добровольчих формувань територіальних громад, поліцейських та інших працівників Нацполіції;
  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони або на користь членів їхніх сімей;
  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на територіях населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій в таких населених пунктах (див. також категорію 103.15 ЗІР).

3. Не оподатковується ПДФО благодійна допомога, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями на користь фізосіб, які мешкають (мешкали) на територіях населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання (абз. 4 п.п. 165.1.56 ПКУ). Це підтверджують і податківці в категорії 103.15 ЗІР).

4. Не включається до оподатковуваного доходу цільова або нецільова допомога, що надається платнику податку, який постраждав, зокрема, внаслідок збройної агресії Російської Федерації, у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану (п.п. «в» п.п. 170.7.2 ПКУ). Йдеться про благодійну допомогу, яка надається за кошти бюджету, в тому числі на відшкодування втраченого (пошкодженого) майна. Зауважимо, що відповідно до п.п. 170.7.2 ПКУ така благодійна допомога має розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ (див. також категорію 103.16 ЗІР).

Неприбуткові організації

Для неприбутківців на період дії правового режиму воєнного стану згідно з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ не вважатиметься порушенням критеріїв неприбутковості (п. 133.4 ПКУ) передача майна або надання послуг, а також використання доходів для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, але за умови, що такі послуги або майно добровільно надані (перераховані, передані) на потреби армії, МВС, НГУ, СБУ, ТРО та іншим збройним формуванням для потреб забезпечення оборони держави, а також ДСНС, державним та комунальним медзакладам та/або гроші перераховані на спеціальні рахунки НБУ, відкриті для збору коштів (див. також категорію 102.04 ЗІР).

№ 12, 2022  (с. 14)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку