Журнали

Професійний бухгалтер 28 березня, 2022
12
Т

Трудове законодавство в умовах воєнного стану: бліц найактуальніших запитань

Тільки-но ми адаптувалися до карантинних обмежень та змін, як прийшла війна sad.
Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 в Україні із 05 год. 30 хв. 24.02.2022 р. був введений воєнний стан (далі — ВС) строком на 30 діб 1, який згодом був продовжений 2(наразі діє до 25.04.2022 р.).
Майже одразу виникли запитання і у роботодавців, і у працівників щодо того, як вирішувати ключові трудові питання стосовно режиму робочого часу, надання відпусток, звільнення тощо, адже в умовах воєнного стану багато хто просто із паспортом та валізою подався до інших місць та країн. Зі свого боку і Держпраці, і Мінекономіки, і НАДС 3надали роз’яснення щодо багатьох питань.
Ми також підготували для вас збірку відповідей з огляду на численні запитання наших читачів (усі питання розглядатимемо під кутом саме ВС).

Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 р. № 64/2022 та Закон України «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”» від 24.02.2022 р. № 2102-IX.
Указ Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 р. № 133/2022 та Закон України «Про затвердження Указу Президента України “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”» від 15.03.2022 р. № 2119-IX.
Національне агентство України з питань державної служби.
-A
A+

Cпочатку маленька ремарка. Зазначений матеріал орієнтований на трудове законодавство без урахування ухваленого Закону № 2136 4(відомого багатьом як законопроєкт № 7160), що був підписаний Президентом 15.03.2022 р. та офіційно оприлюднений у газеті «Голос України» 23.03.2022 р. (набув чинності з 24.03.2022 р.) Отже, Закону № 2136 буде присвячений окремий матеріал, але тут ми також розглянемо деякі питання під кутом трудових обмежень, введених цим Законом.
Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Трудові обмеження та особливості, встановлені Законом № 2136, діятимуть протягом воєнного стану (п. 3 «Прикінцевих положень» зазначеного Закону) та втрачають чинність із дня припинення або скасування ВС, крім норми щодо відшкодування державою-агресором зарплати та інших трудових виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору 5.

Ця норма діятиме до моменту завершення відповідних виплат державою-агресором.

Питання

Відповідь

Як організувати робочий процес в умовах ВС, якщо працівники можуть виконувати роботу поза межами території підприємства?

Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, оптимальним є запровадження дистанційної праці наказом (розпорядженням) роботодавця без обов’язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі (ч. 11 ст. 602 КЗпП).

НАГАДАЄМО. Дистанційна робота — це форма організації праці, за якої робота виконується працівником поза робочими приміщеннями чи територією власника або уповноваженого ним органу, в будь-якому місці за вибором працівника та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій (ч. 1 ст. 602 КЗпП).

Водночас варто врахувати, що в умовах воєнних дій можливі відключення засобів комунікацій, які дають змогу виконувати дистанційну роботу (перебої в роботі Інтернету), електроенергії тощо. На такий випадок радимо заздалегідь (звісно, наскільки це можливо) домовитися з працівником про способи комунікації (у тому числі запасні) під час виконання дистанційної роботи, зокрема визначити:

  • засоби зв’язку для комунікації (електронна пошта, номер телефону, мобільний додаток тощо);
  • умови звітування працівника про виконану роботу (якщо це потрібно);
  • інші умови щодо комунікації та взаємодії сторін.

Також, якщо це можливо, для працівників може бути запроваджений гнучкий режим робочого часу (ст. 60 КЗпП) або надомна робота (ст. 601 КЗпП).

Як організувати робочий процес в умовах ВС, якщо працівники не можуть працювати дистанційно або сфера діяльності роботодавця не передбачає такої форми організації праці?

► Варіант 1. Простій.

На жаль, він доступний не всім, адже передбачає виплату зарплати, хоча і не в повному обсязі.

НАГАДАЄМО. Простій — це зупинення роботи, спричинене відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. У разі простою працівники можуть бути переведені за їхньою згодою з урахуванням спеціальності та кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця (ст. 34 КЗпП).

За загальним правилом час простою не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП). Однак за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток. Детальніше про оголошення простою та його оплату читайте тут 6.

Про особливості простою ми писали в таких матеріалах:

У разі виникнення простою не з вини працівника доцільно оформити, зокрема, такі документи:

  • акт простою, в якому зафіксувати обставини, в наслідок яких виник простій, дату виникнення простою тощо;
  • наказ (розпорядження) роботодавця, який міститиме перелік структурних підрозділів, на які поширюється простій, у разі якщо простій не поширюватиметься на все підприємство, а також дату початку та, за можливості, дату закінчення простою або ж подію, з якою пов’язане завершення простою.
► Варіант 2. Відпустки.

Тут також не все так просто. По-перше, відпустки можуть бути оплачувані та «за свій рахунок». Звісно, якщо у працівника є «хвіст» із щорічних не відгуляних відпусток минулих років, він може їх використати у цей непростий період, АЛЕ… чи зможе роботодавець їх оплатити? Отже, оплачувані відпустки — варіант для фінансово спроможних роботодавців, а таких з кожним днем стає дедалі менше. Натомість неоплачувану відпустку можна взяти завжди. Нагадаємо, що неоплачувана відпустка надається як за бажанням працівника в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки 7), так і за згодою сторін (ст. 26 Закону про відпустки).

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Протягом періоду ВС роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустки без збереження зарплати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки (ч. 3 ст. 12 Закону № 2136).

Отже, в період ВС відпустка без збереження зарплати може надаватися на строк, більший ніж 15 к. дн., хоча такої самостійної підстави для надання відпустки, як «воєнний стан», закон не передбачає. І тут слід згадати (як би недоречно це зараз не звучало), що до 31.05.2022 р. триває карантин (режим ВС його не скасовує), а отже, в разі надання неоплачуваної відпустки за згодою сторін вона може тривати до кінця карантину (ч. 2 ст. 26 Закону про відпустки).

Водночас звертаємо увагу, що з 24.03.2022 р. право на відпустки може бути обмежене для деяких працівників. Так, згідно зі ст. 12 Закону № 2136 у період ВС роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-кого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури 8.

Об’єкти критичної інфраструктури визначаються, зокрема, згідно із Законом України «Про критичну інфраструктуру» від 16.11.2021 р. № 1882-IX, постановою КМУ «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури» від 09.10.2020 р. № 1109. Так, до секторів критичної інфраструктури належать серед іншого: водопостачання та водовідведення; енергозабезпечення (у тому числі постачання теплової енергії); продовольче забезпечення; охорона здоров’я; фармацевтична промисловість; електронні комунікації; фінансові послуги; транспортне забезпечення; оборона, державна безпека; правопорядок, здійснення правосуддя, тримання під вартою; хімічна промисловість; цивільний захист населення та територій, служби порятунку (ч. 4 ст. 9 Закону № 1882).

Чи може працівник звільнитися за власним бажанням (ч. 1 ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП)?

Так, може. І, на нашу думку, це є оптимальним вирішенням ситуації в умовах ВС, яким вже скористалися деякі працівники (судячи із запитань, що до нас надходять).

Підкреслимо, що питання звільнення з ініціативи працівника зазнало лише однієї, позитивної для працівника, зміни. Так, відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону № 2136 у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існуванням загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах ВС, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури). Отже, введено нову поважну причину для можливості звільнення за ч. 1 ст. 38 КЗпП без двотижневого відпрацювання. В разі звільнення за угодою сторін (ч. 1 ст. 36 КЗпП) все відбувається без жодних змін.

Як працівник може подати заяву про звільнення, а роботодавець — видати відповідний наказ?

Ситуація ідеальна В тих областях України, де наразі ситуація відносно спокійна, процедура стандартна: письмова заява — письмовий наказ. Окрім цього, можливим є варіант із використанням засобів електронного зв’язку, що визначені в трудовому договорі для ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця. Підтвердженням ознайомлення вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником (ч. 3 ст. 29 КЗпП).

Ситуація реальна З цим складніше, адже не у всіх працівників та роботодавців в умовах термінової евакуації та загрози життю є можливість обміну повноцінними письмовими (електронними) документами.

НАГАДАЄМО! Електронний документ — документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа (ст. 5 Закону про електронні документи 9). Своєю чергою, оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону про довірчі послуги 10(ст. 7 Закону про електронні документи).

Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. № 851-IV.
Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.

Отже, очевидно, що ані смс-повідомлення, ані повідомлення у месенджері (Vber, WhatsApp, Telegram тощо) не мають статусу електронного документа. Тож виходить, що заява про звільнення, надіслана працівником, наприклад, на Viber / WhatsApp / Telegram керівника чи начальника відділу кадрів, не є належним способом волевиявлення працівника щодо його звільнення. Так само як електронний лист, в якому міститься прохання працівника звільнити його, що не має обов’язкових реквізитів електронного документа, не можна вважати заявою про звільнення, адже неможливо ідентифікувати підписанта та автора цієї заяви. Не можна виключати, що згодом звільнений через месенджер працівник може заявити, що йому взагалі невідомо про те, хто відправив від його імені відповідну заяву.

Єдине, на нашу думку, що можна вважати наближеним до належної заяви про звільнення, — це фотографія оригіналу заяви, що написана працівником власноруч, копія якої надіслана на офіційну електронну адресу роботодавця або в крайньому разі у месенджер безпосереднього керівника або директора підприємства / ФОП. Ідеальним варіантом було б ще й надіслати оригінал такої заяви на поштову адресу роботодавця. При цьому оригінал заяви про звільнення слід надіслати цінним листом з описом вкладення та з повідомленням про вручення. Якщо немає можливості надіслати лист саме через «Укрпошту», можна зробити це через відділення «Нової пошти» чи інші служби доставки.

Зауважимо, що про можливість такого способу повідомлення зазначило й НАДС. Зокрема, відомство роз’яснило, що в разі коли електронні кваліфіковані підписи теж недоступні, заяви працівників можуть бути надані в письмовій формі будь-якими засобами телекомунікаційного зв’язку (електронна пошта, WhatsApp, Telegram тощо) без накладання згаданих підписів. У такому разі відповідну заяву, написану на папері й підписану заявником, доцільно сфотографувати і переслати уповноваженій особі (якщо є така можливість). Ба більше, якщо немає можливості переслати фотографію заяви, НАДС пропонує надіслати відповідну заяву в формі текстового повідомлення, що відповідає наведеним вище критеріям.

Зі свого боку вважаємо, що в умовах ВС та відсутності законодавчого регулювання подібної ситуації, зокрема альтернативних засобів спілкування між працівником та роботодавцем, роз’яснення, надані для державних службовців, можуть застосовувати працівники та роботодавці підприємств приватного сектора. Також радимо зберігати будь-які докази, зокрема, робити скріншоти екрана комп’ютера, телефона, планшета, що можуть потім свідчити на вашу користь та підтвердити правильність ухваленого рішення, адже не можна виключати подальші судові спори.

Чи є якісь особливості виходу на роботу для працівника, в якого під час ВС завершується відпустка по догляду за дитиною до досягненню нею трирічного (шестирічного) віку?

Наразі жодних особливостей виходу на роботу працівника після завершення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку законодавством не встановлено. Тож тут слід діяти за «мирним» алгоритмом. Зазвичай на практиці працівник повідомляє роботодавця про вихід із такої відпустки (або просить надати відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 6 років, якщо дитина потребує домашнього догляду відповідно до ч. 6 ст. 179 КЗпП), а роботодавець видає відповідний наказ.

Зауважимо, що законодавство не зобов’язує працівника робити окрему заяву про вихід із «дитячої відпустки», якщо така відпустка завершується не достроково, однак водночас на декретному місці часто-густо працює тимчасовий працівник, який має знати про строк свого звільнення indecision. Підставою для звільнення «декретного строковика» є наказ роботодавця, виданий у зв’язку із виходом на роботу працівника, що перебував у відпустці по догляду за дитиною.

Чи можна в умовах ВС звільнити працівника за прогул?

Нагадаємо, що прогулом вважається відсутність на роботі, у тому числі більше трьох годин, протягом робочого дня без поважних причин (п. 4 ст. 40 КЗпП). Отже, не кожен прогул є порушенням трудової дисципліни. Ключовим моментом є поважність причини прогулу. Водночас законодавчо визначеного переліку поважних причин прогулу немає.

Щодо ВС та, зокрема, ведення бойових дій на певній території України як поважної причини прогулу, то тут, вважаємо, ситуація не така однозначна.

З одного боку, ВС визнано торгово-промисловою палатою України форс-мажорною обставиною 11. З іншого боку, між прогулом та ВС має бути причинно-наслідковий зв’язок, адже, наприклад, якщо порівняти області, де щоденно ведуться запеклі бої та евакуюються мешканці, та області / міста, де ситуація відносно спокійна та підприємства продовжують роботу в штатному режимі, то в деяких випадках ВС може виявитися не такою вже й поважною причиною прогулу. Тут можна орієнтуватися, наприклад, на перелік адміністративно-територіальних одиниць, на території яких платникам ЄСВ, які перебувають на обліку на відповідній території, може надаватися допомога в рамках програми «єПідтримка» 12. Зараз це такі області: Волинська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська області, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, Дніпропетровська, а також м. Київ. Водночас визначити, яке місто / село / селище буде наступного дня потерпати від ворожих атак, на жаль, неможливо.

Лист Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 р. № 2024/02.0-7.1.
Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка» від 06.07.2022 р. № 204-р. та розпорядження КМУ «Про внесення зміни у додаток до розпорядження Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204» від 11.03.2022 р. № 213-р.

Також слід підкреслити, що звільнення за прогул навіть за мирних часів — справа не із легких, адже в 99 % випадків таке звільнення оскаржується в суді (детальніше про звільнення за прогул ми вже писали на сторінках нашого видання 13). А в умовах ВС таке звільнення може лише згустити барви. Отже, в цьому питанні ми погоджуємося із позицією Мінекономіки, яке зазначило, що працівники, які не виходять на роботу внаслідок ведення воєнних дій та пов’язаних із ними обставин, не можуть бути звільнені за п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП за підставою «прогул», оскільки це обумовлено потребою зберегти життя та здоров’я таких працівників та їхніх сімей і розцінюється як відсутність на роботі з поважних причин. Якщо не було оголошено простою, то за працівниками зберігаються робоче місце та посада, а от щодо заробітку, то вважаємо, що для його виплати в разі відсутності працівника з нез’ясованих причин підстав немає. За таких обставин час неявки працівника на роботі в Табелі обліку використання робочого часу доцільно відмічати умовним позначенням «І» — інші причини неявок або «НЗ» — неявка з нез’ясованих причин.

Чи будуть інспектори управлінь Держпраці штрафувати за порушення трудового законодавства, вчинені під час ВС?

За відсутності вини — ні. Нагадаємо, що відповідальність за трудові, так само як і за адміністративні й кримінальні порушення можлива за наявності серед іншого такого елемента складу правопорушення, як вина. Отже, за відсутності вини не може бути й відповідальності. Про це також йдеться в ч. 1 ст. 265 КЗпП, відповідно до якої посадові особи підприємств, установ та організацій, винні в порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

ДО ВІДОМА. Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність (ст. 9 КпАП). Кримінальним правопорушенням є передбачене ККУ 14суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення (ст. 9 ККУ).

Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

Візьмемо як приклад несвоєчасний остаточний розрахунок при звільненні. Відповідно до ст. 116 КЗпП під час звільнення виплата всіх сум, що належать працівнику від роботодавця, проводиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП). Отже, підставою для виплати працівнику «прострочки» є вина роботодавця.

І тут додатково на допомогу роботодавцю приходить ч. 3 ст. 10 Закону № 2136, відповідно до якої роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. При цьому звільнення від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє роботодавця від обов’язку виплати зарплати. Отже, тягар доказування своєї невинуватості лежатиме саме на роботодавцеві.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо внаслідок ведення бойових дій неможливо своєчасно виплатити зарплату, строк виплати зарплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства (ч. 4 ст. 10 Закону № 2136).

Щодо інших порушень трудового законодавства, які не охоплені Законом № 2136, зауважимо, що рятівна соломинка також є. Так, відповідно до ч. 6 ст. 265 КЗпП у разі виконання припису Держпраці та усунення виявлених порушень, передбачених абз. 4–6, 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП, у визначені приписом строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються.

Чи можна виплатити зарплату наперед за кілька місяців?

Спочатку нагадаємо законодавчу норму. Відповідно до ст. 24 Закону про оплату праці 15зарплата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колдоговором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 к. дн., та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

Водночас зарплата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону про оплату праці).

ДО ВІДОМА. Суб’єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку ухвалювати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами (ст. 22 Закону про оплату праці).

Отже, з вищенаведеного можна зробити такі висновки:

  • виплату зарплати наперед не передбачено трудовим законодавством (фактично це можна назвати авансовим платежем, коли працівник отримав кошти, які ще має відпрацювати в майбутньому);
  • формально порушується норма закону щодо дворазової виплати зарплати, адже виходить, що зарплату виплачено раз на 2 чи 3 місяці;
  • на нашу думку, виплату зарплати наперед навряд чи можна назвати порушенням прав працівників, адже тут роботодавець діє собі у збиток;
  • чи будуть такі дії пізніше під час перевірок розцінені інспекторами праці як порушення ст. 24 Закону про оплату праці, зараз сказати важко. Водночас, на нашу думку, враховуючи особливість ситуації, накладення штрафів за виплату зарплати наперед є недоцільним (сподіваємося, що в майбутньому з’являться офіційні роз’яснення щодо цього питання).

Чи можна у зв’язку із бойовими діями видати трудові книжки працівникам на руки?

Нагадаємо, що наразі триває 5-річний перехідний період включення Пенсійним фондом України відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників до реєстру застрахованих осіб ДРЗОДСС 16. Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис (п. 2 розд. II Закону № 1217 17).  У територіальному відділенні Держпраці надали такі роз’яснення: «Якщо роботи по включенню відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників до реєстру застрахованих осіб не завершені, відсутні підстави для видачі трудових книжок працівникам. Натомість працівник завжди має можливість одержати завірену належним чином копію трудової книжки або витяг із неї».

Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» від 05.02.2021 р. № 1217-IX.

Але це стосується трудових книжок старих працівників, які поки що зберігаються у роботодавця. Стаття ж 24 КЗпП передбачає, що, укладаючи трудовий договір, громадянин подає трудову книжку (в разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб.

Відповідно до ст. 48 КЗпП роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.

ДО ВІДОМА. Відповідно до ст. 7 Закону № 2136 у період дії ВС порядок організації кадрового діловодства та архівного зберігання кадрових документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці.

Чи потрібні якісь додаткові дозволи, щоб відправити працівника (чоловіка) у відрядження за кордон?

З боку роботодавця ніяких дозволів не потрібно. В цій частині законодавство поки що не зазнало змін. Водночас чоловікам призовного віку (18–60 років) обмежено виїзд за межі України, окрім певних винятків, установлених законодавством.

Так, Державна прикордонна служба України 25.02.2022 р. на своїй сторінці у фейсбуці повідомила про винятки щодо обмеження виїзду за межі України на період воєнного стану чоловікам від 18 до 60 років. Так, виїхати можуть, зокрема:

  • чоловіки, які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік або висновок військово-лікарської комісії про непридатність;
  • особи, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або
  • особи, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або
  • особи, на утриманні яких є дитина з інвалідністю;
  • усиновителі, опікуни або особи, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Отже, якщо працівник підприємства — чоловік підпадає під пільгову категорію, то із його відрядженням та перетином кордону проблем не має бути. В усіх інших випадках з відрядженням доведеться зачекати, адже навіть за умови його оформлення з боку підприємства, особу просто не випустять із України.

№ 12, 2022  (с. 19)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку