Журнали

Професійний бухгалтер 18 січня, 2021
3
О

Одноразова «карантинна» матдопомога від держави: облік у роботодавця

Наприкінці минулого року чимало юросіб, ФОП та їхніх працівників переймалися отриманням від держави одноразової матдопомоги та/або компенсації ЄСВ, надання яких передбачає Закон № 1071 1. Зараз пристрасті дещо вгамувалися, і ті, хто встиг звернутися із заявами до закінчення строків їх подання, або вже отримали обіцяне, або тільки отримали підтвердження щодо гарантованої виплати. Тож наступним питанням для цих щасливців буде питання відображення в обліку та звітності такої допомоги та/або компенсації. Про це й поговоримо в матеріалі.

Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1071-ІХ.
-A
A+

Види матдопомоги

Спочатку нагадаємо, що Закон № 1071 передбачає надання трьох видів одноразової матеріальної допомоги:

  • № 1 — одноразова матдопомога застрахованим особам (ст. 2 Закону № 1071);
  • № 2 — одноразова матдопомога роботодавцям — юрособам для виплати працівникам (ст. 3 Закону № 1071);
  • № 3 — одноразова компенсація юрособам сум ЄСВ (ст. 4 Закону № 1071).

Докладно, хто і за яких умов, мав право на той чи інший вид матдопомоги, ми розбирали у матеріалі «Одноразова матеріальна допомога та податкові пільги: пакет додаткових “карантинних бонусів” для бізнесу» // «ПБ», № 58–59/2020, с. 4. У цьому матеріалі зупинятися на цих питаннях не будемо.

Нас більше цікавлять наслідки в обліку роботодавця в контексті вже отриманої допомоги на працівників (№ 2) та/або компенсації сум ЄСВ (№ 3).

Але спочатку декілька слів скажемо щодо того, чи якось зачепить роботодавця факт самостійного отримання його найманим працівником матдопомоги № 1.

Одноразова матдопомога застрахованим особам (№ 1)

Із цим видом допомоги все просто — на облік роботодавця вона не впливає, оскільки процес звернення по допомогу, її отримання і виплата відбуваються без участі роботодавця.

Так, згідно з п. 5 Порядку № 1233 2фізособи мали подавати заяви на отримання допомоги особисто. І відповідно до поданих заяв виплата допомоги у фіксованій сумі (8000,00 грн) має здійснюватися Пенсійним фондом безпосередньо на банківській рахунок фізособи, вказаний у заяві (п. 13 Порядку № 1233). Крім того, пп. 15, 17 Порядку № 1233 передбачено, що повертати безпідставно надану допомогу фізособи також будуть особисто.

Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1233.

Таким чином, у роботодавця не виникає жодних обов’язків стосовно нарахування або виплати такого виду допомоги працівникам. А отже, і в бухобліку (якщо йдеться про роботодавця-юрособу) та у звітності роботодавець такі операції не відображає.

ДО ВІДОМА. Найманим працівникам не потрібно за підсумками року декларувати цей дохід у Податковій декларації про майновий стан і доходи (якщо, звісно, немає інших підстав для декларування доходів). Згідно з п. 15 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ суми допомоги, що виплачується фізособі за рахунок коштів держбюджету відповідно до ст. 2 Закону № 1071, до загального місячного доходу такої фізособи не включаються. Тобто ці суми не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ (категорія 103.04 ЗІР). Своєю чергою, відповідно до абз. 2 п. 179.2 ПКУ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував від податкових агентів доходи, які згідно з цим розділом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Є чимало запитань щодо того, що робити роботодавцю із нарахуванням заробітної плати таким працівникам у січні. Відповідні норми чинного законодавства, чесно кажучи, є заплутаними та не дають чіткої відповіді. Тож висловимо свою думку. Порядок № 1233 (його п. 1) встановлює механізм звернення та надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи в разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону № 1071 одноразова матеріальна допомога застрахованим особам — одноразова виплата держави у зв’язку із втратою частини заробітної плати найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів. Тому, вважаємо, що отримання/неотримання працівником цієї одноразової допомоги не має впливати на порядок оплати праці такого працівника. Тож якщо в період січневого локдауну працівник знаходиться у простої, то отримання ним одноразової допомоги в розмірі 8 тис. грн не позбавляє роботодавця обов’язку щодо оплати цього періоду в розмірі, не нижчому від 2/3 установленої ставки (окладу) згідно зі ст. 113 КЗпП 3.

Докладно питання оплати праці у разі простою ми розглядали в матеріалах:

Одноразова матдопомога суб’єктам господарювання — юридичним особам (№ 2)

Загальні питання Тут стан справ зовсім інакший. Ця допомога надавалася юрособам, які станом на 10.12.2020 р. 4вимушено скоротили або мали намір скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу після запровадження карантинних обмежень, для виплати найманим працівникам. Порядок отримання цього виду допомоги регулює Порядок № 1231 5.

Дата набрання чинності Законом України від 04.12.2020 р. № 1071.
Порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1231.

ДО ВІДОМА. Вимушене скорочення тривалості робочого часу відповідно до п.п. 1 п. 2 Порядку № 1231 означає повне (у тому числі через простій) або часткове скорочення робочого часу працівників у період дії карантинних обмежувальних заходів.

За отриманням цієї допомоги із заявою та персоніфікованими відомостями на своїх працівників, відповідно до пп. 3, 5, 6 Порядку № 1231, до центру зайнятості за своїм місцезнаходженням мав звертатися власне роботодавець. Виплата допомоги здійснюється на рахунок роботодавця, який після цього перераховує її на рахунки працівників. Причому зробити виплату допомоги працівникам роботодавець має у строк, не пізніший за наступний робочий день після її надходження на банківський рахунок підприємства. Розрахунок сум матдопомоги також здійснював роботодавець пропорційно розміру скороченого робочого часу для кожного працівника окремо (за формулою, наведеною у п. 5 Порядку № 1231).

Ба більше, саме на роботодавця згідно з п. 10 Порядку № 1231 покладено також і відповідальність за достовірність поданих даних та цільове використання такої матдопомоги.

Відображення у бухобліку Отже, для цілей бухобліку варто зупинитися на кількох важливих моментах. За характером виплати така допомога нагадує виплату по частковому безробіттю в період дії карантину, яка передбачена ст. 471 Закону про зайнятість 6. Призначена вона для виплати працівникам тих суб’єктів господарювання, які на дату набрання чинності Законом № 1071 не отримують «карантинної» допомоги по частковому безробіттю (п.п. 2 п. 4 Порядку № 1231). Тож вважаємо, що і бухоблік також буде схожим.

Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Виплата допомоги носить разовий характер і не пов’язана з обов’язками роботодавця щодо нарахування чи виплати заробітної плати. Причому нарахування суми допомоги відбувається не за конкретний місяць (місяць в місяць), а сукупно за весь період скорочення робочого часу на період дії обмежувальних заходів. Такий висновок можна зробити з огляду на п. 8 Порядку № 1231, який передбачає спрямування бюджетних коштів у грудні 2020 року для виплати допомоги суб’єктам господарювання, діяльність яких буде тимчасово зупинена у період обмежувальних протиепідемічних заходів у грудні 2020 року та у січні 2021 року.

Також, на наш погляд, недоцільно прив’язуватися і до періоду подання заяви на отримання допомоги, адже в цей момент у підприємства немає чіткої впевненості, що бюджетні кошти будуть гарантовано отримані в майбутньому. На нашу думку, слід орієнтуватися на факт отримання коштів від центру зайнятості на рахунок підприємства. Адже саме з цього моменту виникають зобов’язання роботодавця перед працівниками щодо виплати такої допомоги (п. 9 Порядку № 1231).

Таким чином, нарахування зобов’язання перед працівником доцільно здійснювати після факту отримання коштів від центру зайнятості кореспонденцією рахунків:

  • Дт 311 — Кт 378/Центр зайнятості;
  • Дт 378/Центр зайнятості — Кт 663/Працівник;
  • Дт 663/Працівник — Кт 311.

Кошти, які отримує підприємство з бюджету на виплату допомоги, хоча і мають чітке цільове призначення, у доходах підприємства не відображаються, адже фактично проходять транзитом і призначені для працівників підприємства. І, як відомо, надходження, що належать іншим особам, на підставі п. 6.6 НП(С)БО 15 «Дохід» доходом підприємства не визнаються.

Оскільки виплата допомоги здійснюється за рахунок бюджетних коштів, то ані нарахування, ані фактична виплата сум допомоги працівникам не призведе до зменшення власного капіталу підприємства. Тож такі суми не є витратами підприємства та не будуть проходити через рахунки витрат.

Однак додаткових проводок щодо нарахування/утримання ПДФО, ВЗ та ЄСВ робити не треба. Так, суми матдопомоги, виплачені роботодавцем за рахунок коштів держбюджету, отриманих відповідно до ст. 3 Закону № 1071, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи згідно з п. 16 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ, а також відповідно до п. 917 розд. VIII Закону про ЄСВ не є об’єктом нарахування та сплати ЄСВ (див. категорію 201.04 ЗІР).

Відображення у звітності Якщо матдопомогу отримано у грудні 2020 року, то її слід відобразити у формі № 1ДФ з ознакою «128» (соцвиплати із відповідних бюджетів). У гр. 4 та 4а ставимо прочерки. У формі № Д4 таку виплату не відображаємо.

Якщо кошти від центру зайнятості надійшли у січні, то таку виплату буде відображено вже в об’єднаній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за І квартал 2021 року.

Приклад 1. Працівнику підприємства з окладом 7000,00 грн у зв’язку з карантинними обмеженнями було скорочено тривалість робочого часу у грудні 2020 року до 4 год на день.
Усього у грудні 2020 р. відпрацьовано повний місяць — 22 р. дн. (88 год). До 24.01.2021 р. (включно) підприємство знаходиться у вимушеному простої.
Заяву на отримання допомоги воно подало до 21.12.2020 р., сума матдопомоги надійшла на рахунок підприємства 04.01.2021 р. та виплачена працівнику 05.01.2021 р.

У ІІІ кварталі 2020 року: працівнику нарахована заробітна плата в розмірі 21000,00 грн, кількість годин нормальної тривалості робочого часу — 520 год.

Кількість годин скорочення складає:

  • у грудні 2020 р.: (174 год – 88 год) = 86 год;
  • у січні 2021 р.: (13 р. дн. × 8 год) + (1 р. дн. × 7 год) = 111 год.

Усього: 86 + 111 = 197 год.

Розрахунок суми допомоги (за формулою згідно з п. 5 Порядку № 1231): (21000,00 : 520) × 197 = 7955,77 грн.

Таблиця 1. Бухгалтерський облік отримання одноразової матдопомоги роботодавцями-юрособам

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

дебет рахунку

кредит рахунку

04.01.2021

1. Отримано від центру зайнятості суму допомоги на банківський рахунок підприємства

331

378

7955,77

04.01.2021

2. Відображено заборгованість перед працівником на суму отриманої допомоги

378

663

7955,77

05.01.2021

3. Виплачено допомогу працівникові

663

311

7955,77

Одноразова компенсація юрособам сум ЄСВ

Цей вид допомоги призначений власне підприємству як одноразове відшкодування понесених витрат на сплату ЄСВ. Порядок отримання такого виду допомоги визначено Порядком № 1234 7. Розмір компенсації розраховувався як середнє значення сплачених сум ЄСВ за 10 місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом № 1071, тобто з 01.02.2020 р. по 30.11.2020 р, причому за умови, що станом на дату набрання чинності Законом № 1071 (10.12.2020 р.) заборгованість зі сплати ЄСВ у підприємства відсутня (пп. 4, 5 Порядку № 1234). Виплата компенсації здійснюється на банківський рахунок підприємства і надалі може бути використана на будь-які потреби підприємства без обмежень.

Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1234.

Таким чином, фактично маємо справу з цільовим фінансуванням для компенсації витрат без додаткових установлених умов його подальшого використання. Такий вид цільового фінансування в бухобліку згідно з п. 19 НП(С)БО 15 визнають дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

А отже, факт отримання компенсації слід відобразити кореспонденцією рахунків:

  • Дт 377 — Кт 718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів»;
  • Дт 311 — Кт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Приклад 2. Підприємство за 10 місяців (за період з 01.02.2020 р. по 30.11.2020 р.) сплатило ЄСВ на загальну суму 220000,00 грн.
Із заявою про отримання компенсації воно звернулося до ДПС 18.12.2020 р. (прийняття заяви підтверджено квитанцією № 1; 24.12.2020 р. було отримано квитанцію № 2 про внесення даних заяви до реєстру).
Сума компенсації у розмірі 22000,00 грн (220000,00 грн : 10 міс.) надійшла на рахунок підприємства 05.01.2020 р.

Таблиця 2. Бухгалтерський облік отримання одноразової компенсації ЄСВ

Дата

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

дебет рахунку

кредит рахунку

05.01.2021

1. Відображено дебіторську заборгованість та визнано дохід від цільового фінансування для компенсації витрат

377

718

22000,00

05.01.2021

2. Отримано суму компенсації на банківський рахунок підприємства

311

377

22000,00

№ 3, 2021  (с. 10)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку