Журналы

Зарплата и кадровое дело 30 января, 2023
2
Щ

Щодо призначення та здійснення надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам

Пенсійний фонд України
Лист від 16.01.2023 р. № 1468-1025/Я-03/8-2800/23
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

Розглянувши <…> звернення <…> на вебпортал Пенсійного фонду України <…> щодо призначення та здійснення надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах застрахованим особам, Пенсійний фонд України повідомляє.

З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України від 21.09.2022 р. № 2620-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"», згідно з яким викладено у новій редакції Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон).

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 22 Закону допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Тобто в словосполученні «надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)» використано сполучник «або», який уживається на означення того, що з ряду перелічуваних предметів (явищ і т. ін.) можливий тільки один.

У свою чергу, слід зазначити, що згідно з абзацом першим частини першої статті 22 Закону страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Отже, частиною першою статті 22 Закону визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності).

З урахуванням наведеного допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності), і лише у разі нереалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Начальник управління страхових виплат та соціальних послуг Світлана ЗАРУБІНА

№ 2, 2023  (с. 15)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи