Журналы

Зарплата и кадровое дело 11 апреля, 2022
7
Щ

Щодо обчислення середньої заробітної плати згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати

Міністерство економіки України
Лист від 14.02.2022 р. № 4711-06/7143-09
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

 

Мінекономіки розглянуло <…> звернення <…> щодо обчислення середньої заробітної плати згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (зі змінами) (далі — Порядок), та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку нарахування компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за 12 календарних місяців, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Пунктом 4 Порядку передбачено: якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Тобто, якщо в розрахунковому періоді у працівника відсутня заробітна плата для обчислення середньої заробітної плати, то необхідно розмір його посадового окладу порівняти з розміром мінімальної заробітної плати на час розрахунку.

Працівникам, оплата праці яких здійснюється за погодинною тарифною ставкою, для порівняння з розміром мінімальної заробітної плати необхідно визначити розмір місячної заробітної плати. Для цього необхідно годинну тарифну ставку помножити на норму робочого часу в місяці розрахунку середньої заробітної плати.

Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду (абзац п’ятий пункту 4 Порядку).

Тобто у разі, якщо у працівника відсутні виплати в розрахунковому періоді, як у зазначеному в листі випадку, обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється шляхом множення місячної заробітної плати працівника чи розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законодавством на час розрахунку, на 12 місяців та діленням отриманого результату на кількість календарних днів за умовний розрахунковий період (за винятком святкових і неробочих днів). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

<…>

Заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор ДЯДЮРА

№ 7, 2022  (с. 6)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи