Журнали

Бухгалтерія: бюджет 20 березня, 2023
11
Ч

Чи необхідно виходити на роботу в день вибуття та в день повернення з відрядження?

ТЕМА: Відрядження по Україні
Працівник направляється у відрядження. Згідно з квитками відправлення поїзда до Києва відбувається в п’ятницю о 19:00, а повернення — у вівторок о 08:00. Чи повинен працівник виходити на роботу в п’ятницю та вівторок?
(лист МФУ від 13.11.2019 р. № 08030-16-10/29061)

-A
A+

Анна Петренко, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Відрядження Відповідно до п. 7 розд. І Інструкції № 59 загалом:

  • днем вибуття у відрядження вважається день відправлення поїзда, літака, автобуса або іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника;
  • днем прибуття з відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника.

При цьому визначення кількості днів відрядження для виплати добових проводиться з урахуванням дня вибуття у відрядження й дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні (абз. 2 п. 4 розділу ІІ Інструкції № 59).

Тобто Інструкцією № 59 чітко визначено, що день вибуття у відрядження та день прибуття з відрядження — це два повноцінні дні відрядження. При цьому, якщо транспортний засіб:

1) вибуває з місця постійної роботи відрядженого працівника:

  • до 24 години включно, днем вибуття у відрядження вважається поточна доба;
  • з 0 години і пізніше — наступна доба.

2) прибуває до місця постійної роботи відрядженого працівника:

  • до 24 години включно, днем вибуття у відрядження вважається поточна доба;
  • з 0 години і пізніше — наступна доба.

Отже, якщо потяг відправляється з місця постійної роботи працівника в період з 00:01 по 24:00 п’ятниці, то цей день є днем відрядження. Аналогічно з поверненням: якщо потяг повертається до місця постійної роботи працівника в період з 00:01 по 24:00 вівторка, то цей день є днем відрядження.

Працівник вибуває у відрядження вже після закінчення робочого дня за графіком установи, тому і виникло запитання читача: можливо, він у п’ятницю повинен спочатку відпрацювати 8 годин робочого дня (з 09:00 до 18:00), а потім вирушити у відрядження (з 19:00 год)? Так само з поверненням з відрядження. Чи потрібно наполягати на виході працівника на роботу в ці дні? Відповідь на ці питання є в Інструкції № 59.

Правила трудового розпорядку Згідно з п. 12 розд. І Інструкції № 59 вихід працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку установи.

Нагадаємо: правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються трудовими колективами за поданням органу роботодавця і виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) на основі типових правил (ст. 142 КЗпП1).

Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Тобто режим роботи, тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюються роботодавцем самостійно в правилах внутрішнього трудового розпорядку або в колективному договорі з дотриманням норм законодавства про працю (див. лист Мінсоцполітики від 25.04.2018 р. № 184/0/22-18/13).

Тому, виходити чи не виходити працівнику на роботу в день направлення у відрядження (повернення з відрядження), залежить від того, що прописано в правилах трудового розпорядку, затверджених у вашій установі.

А що саме в них може бути прописано? Це питання ви, звісно, повинні вирішити самостійно. Можна:

  • або прописати, що в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження працівник має вийти на роботу;
  • або не бути такими категоричними та прописати, що питання виходу працівника на роботу в день відправлення у відрядження та в день повернення з відрядження вирішуються кожного разу за домовленістю між працівником та керівником, що прописується в наказі (розпорядженні) про відрядження.

Отже, якщо відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку вашої установи в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження працівник:

  • має вийти на роботу, то в такі дні відряджений працівник має стати до виконання своїх посадових обов’язків незалежно від того, що такі дні включаються до строку відрядження;
  • виходить на роботу, тільки якщо це передбачено наказом (розпорядженням) про відрядження, то працівник має стати до виконання своїх посадових обов’язків, тільки якщо це передбачено наказом (розпорядженням).

Якщо в правилах внутрішнього трудового розпорядку вашої установи про обов’язок виходу працівника на роботу в день відправлення у відрядження та в день повернення з відрядження нічого не сказано, змусити працівника виходити на роботу в ці дні керівник не має права.

Табель У Табелі обліку використання робочого часу2 (далі — Табель) за всі перебування працівника у відрядженні, у тому числі за день вибуття у відрядження та день повернення з відрядження, потрібно проставити:

Типова форма № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489.
  • у нижньому рядку відмітку «ВД» (цифровий код «07»);
  • у верхньому рядку — кількість годин згідно з графіком роботи за основним місцем роботи.

Час перебування працівника в дорозі зараховується до періоду відрядження і табелюється як день перебування працівника у відрядженні. Так, у табелі проставляються робочі дні/години за графіком основного місяця роботи, що припадають на період відрядження (див. лист Держстату від 12.01.2012 р. № 9/4-10/9).

Тож, навіть якщо працівник виходить на роботу в день вибуття у відрядження та/або в день повернення з відрядження, у табелі все одно буде стояти позначка «ВД»/8, працівник отримає за ці дні добові. Адже первинним є той факт, що цей день є днем відрядження працівника і вже вторинним — факт виходу працівника на роботу в день відрядження. Звісно, що подвійної оплати (за відрядження і за відпрацьований день) у такому разі бути не повинно — такі дні оплачують як відрядження.

Відповідальність Розглянемо таку ситуацію: у правилах внутрішнього трудового розпорядку вашої установи питання виходу на роботу працівника в день вибуття (прибуття) у відрядження не врегульовано. Що робити? Звісно, краще внести зміни до цього документа, передбачивши відповідний порядок.

Доти це питання можна вирішувати за домовленістю з працівником у наказі (розпорядженні) про відрядження в кожному конкретному випадку. Це підкреслив Мінфін у листі від 13.11.2019 р. № 08030-16-10/29061. Тобто, залежно від ситуації, що склалася, у наказі (розпорядженні) може бути вказано на необхідність виходу на роботу або не вказано.

№ 11, 2023  (с. 27)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку