Журнали

Бухгалтерія: бюджет 27 березня, 2023
12
П

Прозорість оборонних закупівель в умовах воєнного стану повертається

-A
A+

Законом України від 24.02.2023 р. № 2958-IX внесено зміни до Закону України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 р. № 808-IX (далі — Закон № 808), що мають на меті повернення прозорості до даного виду закупівель у зв’язку з підвищеною увагою до них громадськості.

По-перше, інформація про оборонні закупівлі, включаючи інформацію, що становить державну таємницю, про проведену закупівлю, державні контракти (договори) про закупівлю, укладені державним замовником (службою державного замовника, військовою частиною), надається таким замовником протягом 10 робочих днів з дня надходження відповідного звернення комітету ВРУ, до повноважень якого належать питання національної безпеки, оборони та розвідки. Такий новий захід контролю з’явився наразі у ст. 14 Закону № 808.

По-друге, у ст. 16 Закону № 808 закріплено, що оборонні закупівлі в умовах воєнного стану здійснюються відповідно до розд. IV цього Закону, а сам цей розділ значно розширено. Більшість повноважень у регулюванні закупівель воєнного часу і надалі лишаються в компетенції КМУ.

Однак оновлена ст. 30 Закону № 808 встановлює низку вимог. Так, щодо оборонних закупівель (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин) під час дії правового режиму воєнного стану, зокрема, висуваються такі вимоги:

  • оголошення для оприлюднення в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) з інформацією, яку має визначити КМУ, направляється замовником адміністратору протягом одного робочого дня до дати його розміщення;
  • за результатами здійснення таких закупівель на період дії правового режиму воєнного стану без використання ЕСЗ та за умови, що вартість предмета закупівлі для товарів і послуг дорівнює або перевищує 200 тис. грн, для робіт — 1,5 млн грн, державний замовник (служба державного замовника, військова частина) оприлюднює в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору;
  • щодо закупівлі продуктів харчування, внесення змін до договорів та звітування за такими закупівлями (навіть і тими, що здійснені з 24.02.2022 р. по теперішній час поза межами ЕСЗ).

Загалом більшість змін оновленої ст. 30 Закону № 808 набирають чинності через 30 днів з дня набрання чинності Законом № 2958. А сам Закон № 2958 — з дня, наступного за днем його опублікування (на момент підготовки номера не опублікований).

№ 12, 2023  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку