Журнали

Бухгалтерія: бюджет 27 лютого, 2023
8
Д

Договір про стажування здобувачів освіти: нова типова форма + уточнення порядку укладання

-A
A+

Постановою КМУ від 17.02.2023 р. № 146 внесено зміни до Порядку укладення договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 16.01.2013 р. № 20 (далі — Порядок № 20).

1. Типову форму договору про стажування здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти у роботодавця затверджено в новій редакції.

2. Визначено та уточнено деякі поняття (п. 2 Порядку № 20):

роботодавець — юридична особа (підприємство, установа, організація) або фізична особа — підприємець, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб. Тобто уточнено, що стажування може відбуватися також і у ФОП;

стажисти — здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, які здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем кваліфікованого робітника, спеціальність за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, освітньо-професійний ступінь фахового молодшого бакалавра, ступені вищої освіти молодшого бакалавра або бакалавра та продовжують здобувати освіту на наступному рівні освіти і проходять стажування у роботодавця за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта, на визначених договором про стажування умовах у вільний від навчання час.

3. Уточнено, що договір про стажування укладають роботодавець та стажист (у разі досягнення ним повноліття) або його батьки, інші законні представники.

Договір про стажування укладається у двох примірниках, один з яких зберігається у роботодавця, другий — у стажиста або його батьків, інших законних представників (п. 11 Порядку № 20).

4. Уточнено, що запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки (за наявності), яка в разі відсутності на вимогу працівника оформлюється згідно із законодавством. Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики (п. 13 Порядку № 20).

Постанова № 146 набере чинності 29.04.2023 р. — з дати набрання чинності п.п. 15 п. 3 розд. I Закону України від 21.09.2022 р. № 2622-IX.

№ 8, 2023  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку