Журнали

Бухгалтерія: бюджет 09 січня, 2023
1-2
З

Зміни в порядку залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

-A
A+

Нагадаємо, що в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 39/2022, с. 22 ми розглянули Порядок залучення працездатних осіб в умовах воєнного стану до суспільно корисних робіт, затверджений постановою КМУ від 13.07.2011 р. № 753 (далі  Порядок № 753).

Наразі постановою КМУ від 16.12.2022 р. № 1389 внесено зміни до Порядку № 753.

1. Визначено термін «військове командування», який застосовується в Порядку № 753. Це Головнокомандувач Збройних Сил, Командувач об’єднаних сил Збройних Сил, командувачі видів та окремих родів військ (сил) Збройних Сил, командувачі (начальники) органів військового управління, командири з’єднань, військових частин Збройних Сил та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які здійснюють свої повноваження на території відповідного населеного пункту, територіальної громади, де впроваджується трудова повинність (абз. 2 п. 3 Порядку № 753).

2. Уточнено, ким ухвалюється рішення про введення трудової повинності — оновлено п. 4 Порядку № 753.

Так, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням місцевих держадміністрацій, Ради міністрів АРК, органів місцевого самоврядування ухвалювати рішення про запровадження трудової повинності та залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, яке доводиться до відома населення через засоби масової інформації.

Суспільно корисні роботи, які повинні бути виконані в межах запровадженої трудової повинності, можуть бути ініційовані військовим командуванням та/або військовими адміністраціями (у разі їх утворення).

У разі утворення військової адміністрації рішення ухвалюється у формі акта відповідної військової адміністрації.

У разі коли військова адміністрація не утворена, рішення ухвалюється військовим командуванням.

У разі ініціювання суспільно корисних робіт військовими адміністраціями їх виконання повинне бути узгоджене з відповідним військовим командуванням.

Суспільно корисні роботи, ініційовані військовим командуванням, є обов’язковими для врахування під час ухвалення рішення військовими адміністраціями.

3. Перелік інформації, яка зазначається в рішенні (п. 4 Порядку № 753), хоча і оновлено постановою КМУ від 16.12.2022 р. № 1389, втім фактично він не змінився.

4. Уточнено, що виконання суспільно корисних робіт на радіаційно або хімічно забруднених територіях, у районах виникнення небезпечних і особливо небезпечних інфекційних хвороб, місцях розташування вибухонебезпечних предметів допускається виключно за письмовою згодою особи, яка виявила бажання бути залученою до їх виконання, з дотриманням вимог законодавства про охорону праці.

Рішення про запровадження суспільно корисних робіт у районах воєнних (бойових) дій ухвалюються з урахуванням ч. 3 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Забороняється виконання суспільно корисних робіт на необоронюваній місцевості.

Постанова № 1389 набрала чинності 22.12.2022 р.

№ 1-2, 2023  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку