Журнали

Бухгалтерія: бюджет 21 листопада, 2022
43
З

Закупівля контейнерів для зберігання гарячих обідів в укриттях закладу освіти

-A
A+

Відділ освіти має намір закупити термоси для зберігання їжі (для дошкільних і загальноосвітніх закладів освіти) під час повітряної тривоги з метою забезпечення учнів гарячими обідами в укриттях. Загальна вартість придбання — понад 150 тис. грн. Чи може відділ освіти здійснити закупівлю прямим договором?

Відповідно до п.п. 3 п. 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 р. № 1178 (далі — Особливості № 1178), придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу для закупівлі товару в разі, коли такі закупівлі здійснюються, зокрема, для будівництва, реконструкції, капітального або поточного ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, у тому числі подвійного призначення, найпростіших споруд, укриттів.

За результатами здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель (далі — ЕСЗ) замовник оприлюднює в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, відповідно до п. 38 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 (детальніше див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 42/2022, с. 31).

За інформацією Освітнього омбудсмена (див. за посиланням https://eo.gov.ua/yakym-maye-buty-ukryttya-u-zakladi-osvity/2022/06/07) укриття в закладах освіти мають відповідати Вимогам щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затвердженим наказом МВС від 09.07.2018 р. № 579 (далі — Вимоги № 579).

Відповідно до п. 2 розд. V Вимог № 579 обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них населення впродовж не менше 48 годин. З цією метою найпростіші укриття забезпечуються:

  • місцями для сидіння (лежання) — лавками, нарами, стільцями, ліжками тощо;
  • ємностями з питною (з розрахунку 2 л на добу на одну особу, яка підлягає укриттю) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання);
  • контейнерами для зберігання продуктів харчування;
  • виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд);
  • резервним штучним освітленням (електричними ліхтарями, свічками, гасовими лампами тощо);
  • первинними засобами пожежогасіння (відповідно до встановлених норм для приміщень відповідного функціонального призначення);
  • засобами надання медичної допомоги;
  • засобами зв’язку і оповіщення (телефоном, радіоприймачем);
  • шанцевим інструментом (лопатами штиковими та совковими, ломами, сокирами, пилками-ножівками по дереву, по металу тощо).

За змоги найпростіші укриття забезпечуються додатковим обладнанням, інструментами та інвентарем відповідно до норм, установлених для захисних споруд.

Як бачимо, цей перелік містить контейнери для зберігання продуктів харчування. При цьому не уточнено, яких саме продуктів (готових, напівфабрикатів чи сировини). Тож, враховуючи розрахунковий час перебування (до 48 год), на нашу думку, це можуть бути і контейнери для зберігання готової їжі. Тож для цілей забезпечення харчування в укриттях можна скористатись п.п. 3 п. 13 Особливостей № 1178.

Людмила Линникюрист газети

№ 43, 2022  (с. 10)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку