Журнали

Бухгалтерія: бюджет 14 листопада, 2022
42
Щ

Щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці

Державна служба України з питань праці
Лист від 03.11.2022 р. № 3173/1/4.5-ЗВ-22а (витяг)
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

Державна служба України з питань праці розглянула <…> запит <…> щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці.

<…> Згідно із пунктом 1 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. № 442 (далі — Порядок), атестація робочих місць за умовами праці (надалі — атестація) проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Пунктом 4 Порядку передбачено, що атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Відповідно до пункту 10 Порядку результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників та під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсацій за рахунок підприємств, установ та організацій, обґрунтування пропозицій про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Враховуючи вимоги Порядку, атестація має бути проведена атестаційною комісією підприємства, установи або організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Результати атестації можуть використовуватись підприємством, установою або організацією під час визначення права на пільги і компенсації за рахунок підприємства, установи та організації за умови дотримання підприємством строків проведення атестації (не рідше одного разу на п’ять років).

Водночас, згідно з частиною першою статті 91 Кодексу законів про працю України, підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Звертаємо увагу, що листи Держпраці не є нормативно-правовими актами та носять інформаційний, рекомендаційний характер.

Голова І. Дегнера

№ 42, 2022  (с. 9)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку