Журнали

Бухгалтерія: бюджет 10 жовтня, 2022
38
Щ

Щодо збереження середнього заробітку педпрацівникам, які служать за контрактом

Міністерство освіти і науки України
Лист від 04.10.2022 р. № 1/11636-22
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

У Міністерстві освіти і науки розглянуто <…> запит <…> щодо збереження середнього заробітку педагогічним та науково-педагогічним працівникам, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом, та в межах компетенції інформуємо.

Міністерство освіти і науки листом від 06.09.2022 р. № 1/10241-22 направило до департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних (військово-цивільних) адміністрацій, закладів освіти роз’яснення щодо збереження середнього заробітку педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів та установ освіти, які призвані на військову службу (зазначений лист є на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України).

Зауважуємо, що частина друга статті 57 Закону України «Про освіту» передбачає збереження попереднього середнього заробітку за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Розрахунок середньої заробітної плати здійснюється відповідно до порядку, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100.

Звертаємо увагу, що у частині другій статті 57 Закону України «Про освіту» дещо вужче коло осіб, за якими зберігається середній заробіток, ніж було передбачено у частині третій статті 119 Кодексу законів про працю України. Отже, за педагогічними та науково-педагогічними працівниками, які призвані на строкову військову службу або прийняті на військову службу за контрактом, не зберігається середній заробіток у закладі освіти.

Щодо обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, то відповідно до статті 9 Закону України «Про відпустки» (із змінами, внесеними Законом України від 01.07.2022 р. № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», що набрав чинності 19 липня 2022 року) до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховується, зокрема час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), крім випадків, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

Заступник Міністра С. Даниленко

№ 38, 2022  (с. 6)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку