Журнали

Бухгалтерія: бюджет 10 жовтня, 2022
38
К

Компенсація фізособам за безкоштовне розміщення ВПО: оновлені правила

-A
A+

Уряд постановою від 30.09.2022 р. № 1094 вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою КМУ від 19.03.2022 р. № 333 (далі — Порядок № 333).

Уточнили сферу дії Порядку № 333. Тепер така компенсація надаватиметься двом категоріям осіб:

  • які перемістилися з Криму, громад, визначених переліком відповідно до Положення про інформаційну систему формування переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого постановою КМУ від 07.05.2022 р. № 562;
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або щодо якого подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

Також додано уточнення щодо розрахунків за минулі періоди. Так, за безоплатне тимчасове розміщення осіб, які після 24.02.2022 р. перемістилися з Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, здійснюється компенсація за умови їх розміщення у вересні 2022 року. Компенсація за безоплатне тимчасове розміщення таких осіб здійснюється за заявами, що були подані не пізніше ніж 05.10.2022 р. відповідно до п. 5 Порядку № 333. Заяву приймають виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, районні в м. Києві держадміністрації, військова адміністрація і вносять відомості про неї в інформаційно-аналітичну систему.

Постанова № 1094 уточнила, що в разі неможливості внести інформацію в цю систему слід повідомити про це обласну військову адміністрацію, Мінрегіон. А також ОМС, військова адміністрація тоді має узагальнити наведену в заявах інформацію та сформувати перелік згідно з додатком 3 (нова редакція Порядку № 333 не містить додатка 3, ми думаємо, що йдеться про Перелік осіб, що розмістили внутрішньо переміщених осіб та подали заяву про отримання компенсації витрат — додаток 5), який подають до відповідної обласної військової адміністрації, Київської міської військової адміністрації з використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади, а в разі відсутності відповідних технічних можливостей — за допомогою електронної пошти.

Крім того, зауважимо, що протягом 01.10.2022 р. — 31.03.2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 грн за людино-день (а в інший час так і залишиться 14,77 грн, як було).

З числа джерел фінансування такої компенсації прибрали місцеві бюджети, і з нової редакції Порядку № 333 виходить, що для проведення компенсації в основному буде залучатися Товариство Червоного Хреста в Україні.

Постанова № 1094 набрала чинності з 01.10.2022 р.

№ 38, 2022  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку