Журнали

Бухгалтерія: бюджет 25 липня, 2022
28
Щ

Щодо здійснення платежів в період воєнного стану

Державна казначейська служба України
Лист від 18.07.2022 р. № 15-12-12/9126
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

Державна казначейська служба України (далі — Казначейство) розглянула <…> запит <…> щодо постанови Кабінету Міністрів України від 07.07.2022 р. № 765 «Про внесення зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» (далі — Постанова № 765) та в межах компетенції повідомляє.

Механізм виконання в особливому режимі повноважень Казначейством та органами Казначейства, пов’язаних із здійсненням казначейського обслуговування бюджетних коштів та коштів інших клієнтів в умовах воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, визначений Порядком виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 р. № 590 (далі — Порядок № 590).

Постановою № 765 внесені зміни до Порядку № 590, якими зазначений Порядок доповнено пунктом 191. Відповідно до цього пункту Казначейство та органи Казначейства можуть здійснювати платежі за дорученнями клієнтів за видатками загального та спеціального фондів державного і місцевих бюджетів на оплату за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам товарів, виконавцям робіт і надавачам послуг на окремі небюджетні рахунки у разі відкриття таких рахунків на їх ім’я в Казначействі та органах Казначейства у встановленому законодавством порядку з подальшим використанням зазначених коштів постачальниками товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг виключно з таких рахунків на сплату податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Враховуючи зазначене, норма пункту 191 Порядку № 590 не носить зобов’язального характеру, але у той же час дозволить Казначейству та органам Казначейства в особливому режимі в умовах воєнного часу у зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом єдиного казначейського рахунка здійснювати платежі за дорученнями клієнтів за фактично поставлені товари, виконані роботи та надані послуги на окремі небюджетні рахунки постачальників товарів, виконавців робіт і надавачів послуг з подальшим їх використанням виключно на сплату податків та зборів до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відкриття небюджетних рахунків в органах Казначейства визначено Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 р. № 758 <…> (далі — Порядок № 758).

Пунктом 1.2 Порядку № 758 визначено, що небюджетні рахунки — це рахунки, які відкриваються органами Казначейства у випадках, передбачених законодавчими та іншими нормативно-правовими актами, розпорядникам бюджетних коштів та одержувачам бюджетних коштів, відокремленим структурним підрозділам розпорядників бюджетних коштів, підприємствам, установам, організаціям та фізичним особам — підприємцям за операціями, що не належать до операцій з виконання бюджетів.

Розрахунково-касове обслуговування клієнтів здійснюється органами Казначейства відповідно до умов договорів та додаткових угод до договорів (у разі наявності) між органами Казначейства і клієнтами (пункт 1.8 Порядку № 758).

Зразок договору про здійснення розрахунково-касового обслуговування наведено в додатку 1 до Порядку № 758.

Разом з тим для відкриття небюджетних рахунків підприємства, установи, організації та фізичні особи — підприємці подають до органів Казначейства документи, визначені розділами V та VI Порядку № 758.

Також повідомляємо, що організаційні взаємовідносини між органами Казначейства та клієнтами у процесі казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів регламентує Порядок казначейського обслуговування небюджетних рахунків клієнтів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 21.07.2014 р. № 770 <…>.

Окремо звертаємо увагу, що нормами Порядку № 590 не регулюється питання щодо здійснення платежів на виконання договорів в залежності від дати їх укладання та виконання умов цих договорів.

Перший заступник Голови В. Дуда

№ 28, 2022  (с. 6)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку