Журнали

Бухгалтерія: бюджет 28 лютого, 2022
8
Д

Доплата за завідування бібліотекою в ЗЗСО та ЗПТО: як встановлювати з 01.01.2022 р.?

Постановою № 13911 передбачена доплата за завідування бібліотекою (медіатекою) у закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) та професійної (професійно-технічної) освіти (ЗПТО) у розмірі 5–15 % посадового окладу. Яким саме працівникам, що проводять бібліотечну роботу, можна встановити зазначену доплату?

Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 р. № 1391.
-A
A+

Олена Макарук, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків Міністерства освіти України

Немає штатної посади завідувача бібліотеки

Доплата за постановою № 1391 Розмірами доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти, затвердженими постановою № 1391 (далі — Розміри доплат), визначено, що педагогічним та іншим працівникам, які проводять бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, у ЗЗСО та ЗПТО за завідування бібліотекою (медіатекою) встановлюється доплата в розмірі 5–15 % посадового окладу за умови відсутності штатної посади завідувача бібліотеки (медіатеки).

ВАЖЛИВО! Затверджені постановою № 1391 підвищення посадових окладів (ставок зарплати) та доплати встановлюються педагогічним працівникам, які обіймають посади з Переліку № 9632 і на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів та установ освіти. Це передбачено п. 2 постанови № 1391.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Тож доплату за завідування бібліотекою, яка передбачена Розмірами доплат, можна встановити за одночасного виконання таких умов.

Умова 1. У ЗЗСО та ЗПТО не передбачено штатної посади завідувача бібліотеки (медіатеки).

Умова 2. Працівник, який виконує роботу із завідування бібліотеки (медіатеки), обіймає посаду, яка відповідно до Переліку № 963 віднесена до педагогічних.

Тому тільки педагогічні працівники, які проводять бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, за завідування бібліотекою (у разі відсутності такої штатної посади) мають право на доплату в розмірі 5–15 % посадового окладу згідно з Розмірами доплат.

ДО ВІДОМА. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником ЗЗСО та ЗПТО за погодженням з профспілковим комітетом, ураховуючи розмір фонду підручників, з яким ведеться робота (п. 58 Інструкції № 1023). Зауважуємо, що Інструкція № 102 на сьогодні чинна і застосовується з 1 вересня 2005 року в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом МОН від 26.09.2005 р. № 557, а з 1 січня 2022 року встановлені підвищення посадових окладів (ставок зарплати) та доплати за відповідні види педагогічної діяльності не мають суперечити розмірам і умовам їх встановлення, визначеним постановою № 1391 у відповідних типах закладів та установ освіти.

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102.

Доплата за Інструкцією № 102 Згідно з абз. 2 п. 58 Інструкції № 102 за наявності в закладах штатних посад бібліотечних працівників за завідування бібліотекою встановлюється доплата в розмірі 5–15 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом, ураховуючи розмір фонду підручників, з яким ведеться робота.

Тобто в ЗЗСО та ЗПТО може бути штатна посада бібліотекаря, але при цьому не бути посади завідувача бібліотеки. Отже, керівник закладу може встановити бібліотекарю доплату за завідування бібліотекою, керуючись абз. 2 п. 58 Інструкції № 102.

Отже, якщо посади завідувача бібліотеки (медіатеки) не передбачено, а роботу з бібліотечним фондом підручників поклали на бібліотекаря, то йому можна встановити доплату відповідно до абз. 2 п. 58 Інструкції № 102 у розмірі 5–15 % окладу.

Наявна штатна посада завідувача бібліотеки

Якщо в ЗЗСО та ЗПТО наявна штатна посада завідувача бібліотеки, то такому працівнику не встановлюється доплата за завідування бібліотекою, бо це його прямі обов’язки за посадою, проте може бути встановлена доплата за роботу з бібліотечним фондом підручників відповідно до абз. 2 п. 58 Інструкції № 102 у розмірі 5–15 % посадового окладу.

ПРИМІТКА РЕДАКЦІЇ. Коментуючи постанову № 1391 у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 4/2022, с. 11, ми розглянули питання можливості та правомірності застосовування Інструкції № 102 у тих питаннях, які тепер визначені постановою № 1391. Ми проаналізували, що постанова № 1391 має більшу юридичну силу, ніж Інструкція № 102. Тим більше що видана вона пізніше. Отже, спершу керуємося саме постановою № 1391, але якщо питання потребує уточнення, то доведеться звернутися до Інструкції № 102. Тобто звертаємося тільки за уточненнями. Втім, як випливає з роз’яснень МОН, не тільки в таких випадках.

Так, незважаючи на те, що в Розмірах доплат сказано, що доплата за завідування бібліотекою (медіатекою) встановлюється педагогічним та іншим працівникам, які проводять бібліотечну роботу та роботу з бібліотечним фондом підручників, встановити таку доплату саме відповідно до Розмірів доплат можна тільки педагогічним працівникам, що випливає з п. 2 постанови № 1391.

При цьому п. 58 Інструкції № 102 у частині встановлення доплат за роботу з бібліотечним фондом підручників та за завідування бібліотекою іншим працівникам (не педагогічним працівникам) залишається чинним. Тому зазначені доплати і в подальшому можуть бути встановлені бібліотекарю і завідувачу бібліотеки.

№ 8, 2022  (с. 27)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку