Журнали

Бухгалтерія: бюджет 26 вересня, 2022
36
Н

НАЗК нагадує: чоловіків та дружин варто вказувати в декларації навіть тоді, коли ви не проживали з ними протягом року

-A
A+

На офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) розміщено таке роз’яснення.

Протягом повномасштабної війни декларанти почали часто звертатися до НАЗК із питанням: чи потрібно зазначати в декларації дружину (офіційну або «цивільну»), якщо вона з початку року виїхала за кордон, разом ми не живемо?

Відповідаємо — так. Це ж правило стосується й зазначення відомостей про чоловіків, які знаходяться на фронті.

НАЗК розуміє, що в умовах війни для кожної людини важко пережити розставання з близькими, а перебування на відстані може викликати і певні складнощі із заповненням декларації. Проте Закон «Про запобігання корупції» лишається непохитним, і щоб наближати Україну до європейських стандартів доброчесності публічної служби, посадовці мають продовжувати їх дотримуватися.

Коли кохані вважаються членами сім’ї декларанта?

Кохані вважаються членами сім’ї декларанта, якщо:

1) офіційно одружені станом на останній день звітного періоду (для щорічної декларації — це 31.12.2021 р.). Незалежно від того, чи проживає подружжя разом протягом року, що передує року подання декларації;

2) особи станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації:

  • спільно проживали;
  • були пов’язані спільним побутом;
  • мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних). У тому числі особи, які спільно проживали з декларантом, але не перебували в офіційному шлюбі.

Відповідь на запитання, чи є членом сім’ї особа, з якою суб’єкт декларування проживав спільно сукупно не менше 183 днів протягом року, але 31 грудня — ні, міститься у п. 52 Роз’яснень НАЗК1.

Коли умова спільного проживання для визнання фактичного шлюбу (у народі — «цивільного») не обов’язкова?

При встановленні ознак пов’язаності спільним побутом, наявності взаємних прав та обов’язків чоловіка й жінки (у тому числі і без реєстрації шлюбу) враховують:

  • факт спільного проживання;
  • ведення спільного господарства/спільне виконання домашніх обов’язків;
  • наявність у сторін спільного бюджету, придбання майна в інтересах сім’ї, у тому числі для спільного користування;
  • здійснення спільних витрат в інтересах сім’ї, у тому числі на продукти харчування, дозвілля, утримання житла, його ремонт тощо;
  • інші обставини, які вказують на наявність відносин, притаманних подружжю.

Водночас попри те, що однією з умов, щоби вважати вашого обранця/обраницю членом сім’ї в розумінні закону «Про запобігання корупції», є спільне проживання, воно не є визначальною ознакою фактичних шлюбних відносин.

Наприклад, якщо партнери довгий час живуть окремо через особливості їхньої професійної діяльності: у зв’язку з відрядженням, проходженням військової служби, навчанням, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми, то така розлука не свідчить про припинення фактичних шлюбних відносин або про їх відсутність.

Важливо: не забувайте, що неповнолітні діти суб’єкта декларування є членами сім’ї і відомості про них потрібно декларувати незалежно від того, чи проживає декларант разом із цими дітьми.

Додатково інформуємо, що більш детальну інформацію про те, хто є членами сім’ї суб’єкта декларування, можна подивитись у розд. ІІІ Роз’яснень.

№ 36, 2022  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку