Журнали

Бухгалтерія: бюджет 04 квітня, 2022
13
З

Зміни воєнного часу до ПКУ набули чинності

-A
A+

Ухвалено Закон України від 24.03.2022 р. № 2142-IX, яким внесено зміни до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ).

Зокрема, новим п.п. 12.3.8 п. 12.3 ст. 12 ПКУ передбачено, що на період дії воєнного чи надзвичайного стану сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад мають право ухвалювати рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів без застосування процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11.09.2003 р. № 1160-IV. У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в окремих місцевостях України положення цього підпункту поширюється виключно на ради територіальних громад відповідних адміністративно-територіальних одиниць, на території яких введено воєнний чи надзвичайний стан.

Крім цього, новим п. 69.22 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено особливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема:

  • за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізосібщо розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією РФ проти України;
  • а за період з 01.03.2022 р. по 31.12.2022 р. — за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності юросіб, а також нежитлових об’єктів. При цьому щодо нежитлової нерухомості платники податку — юрособи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період. Для платників податку — фізосіб контролюючий орган самостійно обчислює податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.

Також:

  • переглянуто положення про оподаткування податку на доходи фізосіб від власне вирощеної с/г продукції;
  • продовжено період, протягом якого платники, які не мали змоги подати податкову звітність, повинні виконати обов’язок щодо повного подання звітності. Це необхідно зробити протягом шести місяців після закінчення особливого періоду.

Закон № 2142 набрав чинності 05.04.2022 р.

№ 13, 2022  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку