Журнали

Бухгалтерія: бюджет 04 квітня, 2022
13
О

Отримати компенсацію комунальних послуг за розміщення переселенців тепер зможуть не лише місцеві бюджети!

(коментар до постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 261» від 29.03.2022 р. № 338)

-A
A+

Людмила Линникюрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

30.03.2022 р. набрала чинності постанова, що коментується. Нею внесено зміни до постанови КМУ від 11.03.2022 р. № 261, змінено її назву та назву Порядку і умов, затверджених нею, і викладено їх у новій редакції. Наразі це Порядок та умови надання компенсації центральним органам виконавчої влади та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення в умовах воєнного стану тимчасово переміщених осіб (далі — Порядок та умови № 261). Детально про цей документ ми розповідали в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 10/2022, с. 3.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Забігаючи наперед, зазначимо, що формально відновлено справедливість: тепер компенсацію за комунальні послуги зможуть отримати не тільки місцеві бюджети, а й державні, і комунальні, і навіть приватні заклади, які надали прихисток тимчасово переміщеним особам.

Однак це не єдина новація оновленої редакції Порядку та умов № 261. Тож далі про все детальніше.

На кого поширюється? У новій редакції Порядку та умов № 261 КМУ розмежував категорію осіб, на яких поширюється цей документ.

По-перше, наразі Порядок та умови № 261 визначають механізм надання компенсації центральним органам виконавчої влади (ЦОВВ) та місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) закладами, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності, закладами освіти приватної форми власності, в яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі розміщені тимчасово переміщені особи.

НАГАДАЄМО. Документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, є довідка, оформлена і видана відповідно до постанови КМУ «Про облік внутрішньо переміщених осіб» від 01.10.2014 р. № 509.

Довідку про взяття на облік тимчасово переміщені особи можуть отримати в органах соціального захисту населення, а також через уповноважену особу громади, ЦНАП, або подавши заяву через Портал Дія.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Тепер у Порядку та умовах № 261 зазначено, що їх дія не поширюється на осіб, які набули статус внутрішньо переміщених осіб, але отримують щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, на підставі постанови КМУ від 20.03.2022 р. № 332 (абз. 3 п. 1 Порядку та умов № 261).

Що підлягає компенсації? Як і раніше, відповідно до п. 2 Порядку та умов № 261 компенсації підлягають:

  • послуги з постачання теплової енергії (або теплової енергії як товарної продукції);
  • послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;
  • послуги з поводження з побутовими відходами або вивезення побутових відходів;
  • послуги з постачання та розподілу природного газу;
  • послуги з постачання та розподілу електроенергії;
  • інші види енергоносіїв (дрова, пелети, вугілля тощо).

Алгоритм дій Компенсація надаватиметься за рахунок коштів резервного фонду держбюджету на покриття витрат центральних органів виконавчої влади та ОМС, сплачених закладами за комунальні послуги, спожиті в будівлях (приміщеннях), що перебувають на їх балансі та в яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі розміщені тимчасово переміщені особи.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Починаючи з п. 1 Порядку і умов № 261, заклади, підприємства, установи та організації узагальнено. Та далі за текстом щодо них вживається термін «заклади» незалежно від організаційно-правової форми.

Розглянемо порядок дій відповідних органів та підпорядкованих їм закладів покроково.

Крок 1. ОМС організовують реєстрацію тимчасово переміщених осіб.

Органи управління закладами, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності, закладами освіти приватної форми власності організовують розміщення відповідних осіб у цих закладах.

ДО ВІДОМА. Для цього необхідно ухвалити розпорядчий акт (програму, наказ, розпорядження), яким передбачити відповідальні за розміщення тимчасово переміщених осіб установи, підприємства, організації; обсяг послуг, які вони надаватимуть переміщеним особам, а також джерела фінансування витрат на розміщення, адже самостійно і безконтрольно відповідні заклади не можуть ухвалювати такі рішення та змінювати напрям функціонування будівель, що перебувають у них на балансі.

Крок 2. Заклади, в яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, до 20 числа місяця, наступного за звітним, в якому були отримані комунальні послуги, забезпечують оплату комунальних послуг та одразу (що випливає з норм п. 3 Порядку та умов № 261) подають інформацію:

  • заклади комунальної форми власності — до відповідного ОМС;
  • заклади освіти державної форми власності, що передані на фінансування з місцевих бюджетів, — до відповідного ОМС (місцевого органу виконавчої влади), до сфери управління якого належать такі заклади;
  • заклади спільної власності територіальних громад області, що перебувають в управлінні обласних рад, — до відповідної обласної військової адміністрації;
  • заклади державної форми власності — до відповідного центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить такий заклад;
  • заклади освіти приватної форми власності — до МОН;

Як і до змін, форми інформації про сплачені компослуги немає. Але тепер у п.п. 1 п. 3 оновленого Порядку та умов № 261 визначено, що в обов’язковому порядку вона має містити:

  • найменування звітного місяця;
  • повне найменування закладу;
  • код згідно з ЄДРПОУ;
  • відповідні підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за звітний місяць.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Як і раніше, жодних формул щодо розрахунку обсягу відшкодування Порядок та умови № 261 не містять (наприклад, залежно від чисельності розміщених тимчасово переміщених осіб тощо).

Якщо це будівля, яка повністю відведена для цих цілей (а найімовірніше, так і є), то, відповідно, всі витрати на комунальні послуги для такої будівлі (освітлення, опалення, газо-, водозабезпечення та вивезення сміття) включаються в інформацію. Якщо ж ідеться про окремі приміщення, то із загальної маси комунальних послуг, що необхідні для забезпечення будівлі в цілому, на наш погляд, слід виокремити витрати, понесені саме для забезпечення комунальними послугами цих приміщень. Якщо вони не забезпечені окремими лічильниками, то вартість комунальних послуг можна розраховувати пропорційно розміру приміщень, відведених для розміщення тимчасово переміщених осіб.

ВАЖЛИВО. Заклади в установленому законодавством порядку несуть відповідальність за правильність і достовірність поданих первинних документів (п. 10 Порядку та умов № 261).

Крок 3. ОМС не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним, подають до відповідної обласної військової адміністрації (ОВА) заяву на отримання компенсації за формою згідно з додатком до Порядку та умов № 261 та підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за попередній звітний місяць.

ДО ВІДОМА. Компенсація надається починаючи з 1 березня 2022 року та виключно після оплати комунальних послуг за попередній період (п. 5 оновленого Порядку та умов № 261).

Крок 4. ОВА, ЦОВВ після отримання заяв від ОМС, закладів спільної власності територіальних громад області, що перебувають в управлінні обласних рад (закладів державної форми власності, а МОН — від закладів освіти приватної форми власності), подають узагальнену інформацію Мінрегіону до 28 числа місяця, наступного за звітним.

Отже, ЦОВВ та ОВА після отримання відповідної інформації від закладів згідно з Кроком 2 переходять одразу до Кроку 4.

Крок 5. Мінрегіон узагальнює інформацію, подану ОВА та ЦОВВ, і готує проект рішення КМУ про виділення коштів із резервного фонду держбюджету:

  • Мінрегіону — з метою надання додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам для надання компенсації закладам комунальної форми власності, закладам освіти державної форми власності, що передані на фінансування з місцевих бюджетів, закладам спільної власності тергромад області, що перебувають в управлінні обласних рад;
  • центральним органам виконавчої влади — для надання компенсації закладам державної форми власності, які належать до сфери їх управління, (МОН — для надання компенсації закладам освіти приватної форми власності).

У разі недотримання вимог щодо оплати комунальних послуг, підготовки і подання відповідної інформації Мінрегіон повертає подані матеріали відповідним заявникам із зазначенням причини їх повернення. Після доопрацювання матеріали про виділення коштів, які підлягають компенсації та не включені до проекту рішення КМУ про виділення коштів із резервного фонду держбюджету для надання компенсації за попередній звітний місяць, подаються відповідними ОВА і ЦОВВ Мінрегіону разом із узагальненою інформацією за наступний місяць.

Виділення коштів із резервного фонду держбюджету здійснюється на безповоротній основі відповідно до Тимчасового порядку виділення та використання коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 01.03. 2022 р. № 175.

Крок 6. Казначейство в обсягах, встановлених рішенням КМУ, не пізніше 10 числа місяця, наступного за місяцем, в якому прийнято відповідне рішення, перераховує бюджетні кошти:

  • місцевим бюджетам — відповідно до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою КМУ від 15.12.2010 р. № 1132, і Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого наказом МФУ від 24.12.2012 р. № 1407 (далі — Порядок № 1407);
  • ЦОВВ — відповідно до Порядку № 1407.

Зі свого боку ОВА протягом п’яти робочих днів з дня зарахування коштів від органу Казначейства перераховують бюджетні кошти:

  • відповідному ОМС — на покриття витрат, понесених закладами комунальної форми власності, закладами освіти державної форми власності, що передані на фінансування з місцевих бюджетів, які подавали інформацію;
  • до обласного бюджету — на покриття витрат, понесених закладами спільної власності тергромад області, що перебувають в управлінні обласних рад.

Отже, кошти спочатку надходять до ОВА, а потім вже розподіляються ними між відповідними тергромадами та обласним бюджетом.

ЦОВВ протягом п’яти робочих днів із дня зарахування коштів Казначейством здійснюють розподіл бюджетних асигнувань між закладами державної форми власності, що належать до сфери їх управління і є бюджетними установами, або перераховують бюджетні кошти на відкриті в банках поточні рахунки закладів державної форми власності, що належать до сфери їх управління і не є бюджетними установами.

МОН перераховує бюджетні кошти на поточні рахунки закладів освіти приватної форми власності, відкриті в банках.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! ОМС отримують компенсацію у вигляді міжбюджетного трансферту. Далі Порядок та умови № 261 не розписують, що роблять ОМС з отриманим трансфертом. Однак за аналогією з державними та приватними освітніми закладами отриману компенсацію ОМС мають знову направити як асигнування для утримання відповідних бюджетних установ (у тому числі для оплати комунальних послуг), а також на фінансову підтримку комунальних підприємств.

№ 13, 2022  (с. 10)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку