Журнали

Бухгалтерія: бюджет 07 березня, 2022
9
Б

Благодійна допомога, отримана держорганами і ОМС в умовах воєнного стану: чи треба обліковувати та звітувати

(коментар до постанови КМУ «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 р. № 202)

-A
A+

Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

06.03.2022 р. набрала чинності постанова, що коментується. Нею передбачено, що в умовах воєнного стану не застосовуються встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб — резидентів і нерезидентів.

Звісно, перше, що приходить на думку: благодійні фонди, які здійснюють збір благодійної допомоги для постраждалих під час війни, більше не дотримуються загальних правил обліку та звітності щодо благодійної допомоги й у Звіті неприбутківця її не відображають. Однак коло осіб, на яких поширюється дія зазначеної постановине визначено. З чого робимо висновок, що застосовна вона до всіх причетних, у тому числі держорганів і ОМС. І, до речі, не вступає в конфлікт зі ст. 54 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII (далі — Закон № 1700). А зараз пояснимо, чому саме.

Благодійна допомога і держоргани та ОМС Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 54 Закону № 1700 держорганам, органам влади АР Крим, ОМС забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатно грошові кошти або інше майно, нематеріальні активи, майнові переваги, пільги чи послуги. Зверніть увагу: крім випадків, передбачених законами або чинними міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано ВРУ.

Одним з таких винятків, як випливає з листів Мін’юсту від 15.02.2018 р. № 5512/100-2-18/7.3.1НАДС від 04.04.2018 р. № 2624/13-18, Мінфіну від 09.12.2021 р. № 05120-01-2/38107 та з Роз’яснення НАЗК1 (детальніше див. у газетах «Місцева рада», № 1/2019, с. 26 та «Бухгалтерія: бюджет», № 8/2022, с. 13), є отримання такими органами благодійної допомоги в межах Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI (далі — Закон про благодійність).

Роз’яснення щодо особливостей реалізації заборони на одержання пільг, послуг і майна, розміщене на офіційному вебсайті агентства («Головна — Антикорупційним уповноваженим — Робота з конфліктом інтересів — Методичні матеріали»).

Так, згідно з ч. 1 ст. 1 Закону про благодійність набувачем благодійної допомоги може бути неприбуткова організація або територіальна громада, що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Відповідно до п. 12 ст. 2 Бюджетного кодексу України під бюджетними установами розуміють органи державної влади, ОМС, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок, відповідно, державного чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Мін’юст свого часу висловлював думку, що коли гранти, подарунки і благодійна допомога характеризуються:

  • безкорисливістю з боку надавача і отримувача, що свідчить про надання допомоги на благо інших без будь-якої вигоди;
  • добровільністю — діяльність, яка здійснюється за вільним волевиявленням благодійника, без будь-якого примусу та втручання з боку суб’єктів владних повноважень;
  • цільовою спрямованістю — наявність конкретної мети, у межах напрямків і порядку, встановлених Законами про благодійність,

то до зазначених дій не може бути застосована заборона, передбачена ст. 54 Закону № 1700.

У свою чергу НАЗК у новині від 18.01.2022 р. на власному вебсайті2 серед критеріїв також виділяє такі:

  • орган, який хоче отримати благодійну допомогу, належить до сфери, якій дозволено отримувати таку допомогу: освіта, охорона здоров’я, соціальний захист, опіка та піклування та інші сфери, визначені в Законі про благодійність;
  • людина або організація, яка хоче надати допомогу, відповідає вимогам Закону про благодійність;
  • людина або організація, яка хоче надати благодійну допомогу, не отримуватиме від органу будь-яку послугу.

Отже, якщо благодійна допомога відповідатиме вказаним критеріям, то вона становить виняток з дії ст. 54 Закону № 1700, відповідно, ОМС та держоргани можуть бути її отримувачами.

Що далі? Надходження від фізосіб і юросіб як в грошовій, так і в натуральній формі належать до доходів від необмінних операцій за визначенням, наведеним у п. 4 розд. І Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затвердженого наказом МФУ від 24.12.2010 р. № 1629. Такі надходження ОМС та держоргани раніше обов’язково відображали в бухобліку.

Окрім цього:

  • надання благодійної допомоги повинно бути оформлено договором про надання благодійної допомоги, де набувачем благодійної допомоги буде визначено тергромаду чи держорган. Або, у разі виконання робіт, договором між благодійником та підрядником на користь третьої особи — ОМС чи держоргану;
  • благодійна допомога повинна використовуватися за цільовим призначенням, визначеним благодійником.

Отже держоргани та ОМС можуть бути отримувачами благодійної допомоги, та на них поширюються норми і правила щодо її отримання, використання, обліку та звітності.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Однак, як вбачається з постанови, що коментується, ці правила на час воєнного стану не застосовуються.

На нашу думку, держорганам та ОМС у цій ситуації слід враховувати певні нюанси. Наприклад, благодійну допомогу отримує безпосередньо такий орган чи він є тільки транзитним для її передачі населенню, військовим чи теробороні.

Якщо орган транзитний, то питань не виникає взагалі. У себе цю благодійну допомогу орган не відображає, а лише координує її надання відповідним категоріям. Обліковувати благодійників в умовах воєнного стану (коли такими стають усі — від великих корпорацій до звичайних громадян) неможливо так само, як і просити документи в отримувачів, що стоять у черзі під обстрілами. На це в деяких регіонах наразі немає ні часу, ні технічної можливості.

Трохи інша справа з отриманням благодійної допомоги у вигляді коштів. Якщо безпосередньо ОМС отримують благодійну допомогу грошовими коштами, то необхідно внести зміни до кошторису: фактично отримані доходи мають відповідати кошторису. А вже потім витрачати їх за дозволеними напрямами видатків. Детальніше див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 8/2022, с. 13.

Крім того, надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні здійснюватиметься за рахунок коштів, що надійшли в національній та іноземній валюті на поточний рахунок Мінсоцполітики, відкритий у Нацбанку, від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки. Цей процес врегульовано Порядком надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, затвердженим постановою КМУ від 07.03.2022 р. № 220 (далі — Порядок № 220).

Одержувачами цих коштів відповідно до п. 3 Порядку № 220 є:

  • обласні та Київська міська військові адміністрації;
  • районні військові адміністрації та виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад;
  • заклади, санаторії, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, благодійні організації і громадські об’єднання.

Розподіляються кошти комісією, утвореною Мінсоцполітики за пропозиціями вищевказаних одержувачів за напрямами, зазначеними в п. 4 Порядку № 220. Серед яких, зокрема:

  • евакуація/вивезення/переміщення цивільного населення з місцевості, де ведуться бойові дії;
  • задоволення продовольчих потреб, забезпечення медичними засобами цивільного населення в місцевості, де ведуться бойові дії;
  • забезпечення гуманітарною допомогою цивільного населення в місцевості, де ведуться бойові дії.

Пропозиції, що подаються відповідними органами, повинні містити інформацію, зокрема про реквізити відповідного рахунку одержувача коштів, напрями і суми використання коштів.

Розглядатиме їх комісія в порядку черговості.

Бюджетним установам кошти в національній валюті перераховуються Мінсоцполітики на рахунки, відкриті в органах Казначейства за кодом бюджетної класифікації 25020200 «Надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб».

Одержувачі коштів організовують роботу щодо надання допомоги цивільному населенню з урахуванням потреб та інформують щотижня Мінсоцполітики про використання коштів та надану допомогу.

У разі виникнення залишку коштів одержувач коштів повертає їх на поточний рахунок Мінсоцполітики.

Пропозиції одержувачів коштів подаються в електронній формі на адресу електронної пошти: dopomoga033@ukr.net або dopomoga033@gmail.com та розглядаються комісією в порядку черговості.

№ 9, 2022  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку