Журнали

Бухгалтерія: бюджет 28 листопада, 2022
44
Н

Ноутбуки педагогам як гуманітарна допомога (у тому числі від ЮНІСЕФ та Google)

-A
A+

МОН у листі від 22.11.2022 р. № 22/72-22 надало роз’яснення щодо порядку набуття права власності та користування комп’ютерним обладнанням, яке передається в якості гуманітарної допомоги для задоволення потреб освіти (далі — пристрої), а саме, хто набуває право власності/користування на ноутбуки, які надають вчителям в якості гуманітарної допомоги міжнародні організації та комерційні компанії у співпраці з МОН (заклад освіти; орган управління освітою; педагог).

Так, МОН зазначило, що питання порядку передачі, набуття права власності та користування пристроями узгоджується з кожним партнером із розвитку окремо та доводиться до відома отримувачів такої допомоги в якості офіційних роз’яснень, рекомендацій чи інструкцій.

За рекомендаціями МОН, розробленими та узгодженими з партнерами з розвитку — надавачами відповідної гуманітарної допомоги, на сьогодні пропонується такий порядок набуття права власності на комп’ютерне обладнання. Передача комп’ютерного обладнання здійснюється від партнера з розвитку безпосередньо на баланс департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій (чи визначених ними відповідальних підприємств, установ, організацій) із подальшою передачею на баланс місцевих відділів, а від них — до конкретних закладів освіти шляхом підписання актів приймання-передачі. Наразі такий спосіб реалізується з усіма партнерами з розвитку — надавачами відповідної гуманітарної допомоги і дозволяє чітко зафіксувати права, обов’язки та відповідальність за користування пристроями. Важливо звернути увагу, що відповідальність за забезпечення внутрішньо переміщених педагогічних працівників має покладатися на місцеві органи управління освітою, заклади освіти, за якими закріплений (де працевлаштований) відповідний педпрацівник.

До прикладу, якщо педагогічний працівник, працевлаштований у закладі загальної середньої освіти Харківської області, забезпечує освітній процес у дистанційній формі у своєму закладі, проте з мотивів безпеки перебуває в іншій області (у тому числі як внутрішньо переміщена особа), питання забезпечення такого педпрацівника та доставлення йому отриманого пристрою — відповідальність і обов’язок місцевого відділу освіти (засновника закладу) чи закладу освіти, який отримав на баланс техніку та в якому працевлаштований відповідний педпрацівник, що потребує комп’ютерного обладнання для продовження роботи та забезпечення освітнього процесу.

Також місцевим органам управління освіти рекомендується не тримати техніку в закладі, а оперативно видавати ноутбуки педагогічним працівникам для роботи, у тому числі через укладення договорів про повну індивідуальну матеріальну відповідальність для фіксації відповідальності та забезпечення бережливого ставлення до майна закладу освіти.

Стосовно необхідності подання документів повідомляємо, що домовленостями, досягнутими між МОН та відповідними партнерами з розвитку, не визначено обов’язків щодо надання конкретних документів. Водночас кожен надавач гуманітарної допомоги може запитувати в МОН чи отримувачів допомоги різну інформацію, необхідну для підготовки власних звітів (наприклад, інформацію про кількість пристроїв, успішно активованих педагогічними працівниками, про розподіл пристроїв між закладами освіти чи конкретними педагогічними працівниками тощо).

№ 44, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку