Журнали

Бухгалтерія: бюджет 18 липня, 2022
27
В

Внутрішній контроль в установі: Мінфін надає роз’яснення

-A
A+

У листі від 01.06.2022 р. № 33010-07-5/11228 Мінфін надав роз’яснення щодо організації внутрішнього контролю в установі.

документ до консультації

Міністерство фінансів України

Щодо організації та забезпечення здійснення внутрішнього контролю

Лист від 01.06.2022 р. № 33010-07-5/11228

Міністерство фінансів України в рамках виконання повноважень, визначених Бюджетним кодексом України та Положенням про Міністерство фінансів України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 р. № 375, щодо формування та реалізації політики у сфері державного внутрішнього фінансового контролю та з урахуванням інформації, що надходить від розпорядників бюджетних коштів на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 28.04.2022 р. № 8228/1/1-22 до листа Міністерства фінансів України від 29.03.2022 р. № 33030-07-3/6768, повідомляє.

Відповідно до частини третьої статті 26 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів в особі їх керівників організовують внутрішній контроль і внутрішній аудит та забезпечують їх здійснення у своїх установах і на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління таких розпорядників бюджетних коштів.

Внутрішнім контролем є комплекс заходів, що застосовуються керівником для забезпечення дотримання законності та ефективності використання бюджетних коштів, досягнення результатів відповідно до встановленої мети, завдань, планів і вимог щодо діяльності розпорядника бюджетних коштів і підприємств, установ та організацій, що належать до сфери його управління.

Принципи та елементи внутрішнього контролю, питання організації і здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів у своїх установах і на підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління таких розпорядників бюджетних коштів, визначені Основними засадами здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 р. № 1062 (далі — Основні засади).

Згідно з пунктом 6 Основних засад організація та здійснення внутрішнього контролю в установі забезпечується, зокрема шляхом:

розроблення та затвердження керівником установи внутрішніх документів, спрямованих на забезпечення функціонування елементів внутрішнього контролю з урахуванням вимог, установлених цими Основними засадами;

запровадження чітких систем (порядків) планування діяльності, контролю за їх виконанням та звітування про виконання планів, завдань і функцій, оцінки досягнутих результатів та за необхідності своєчасного коригування планів діяльності установи;

виконання керівництвом та працівниками установи планів, завдань і функцій, визначених законодавством, та затверджених керівником установи внутрішніх документів, інформування керівництва установи про ризики, що виникають під час виконання покладених на них завдань і функцій, вжиття заходів контролю, здійснення моніторингу, обміну інформацією.

Під час організації та функціонування внутрішнього контролю забезпечується управлінська відповідальність та підзвітність керівника та працівників установи, яка ґрунтується на вимогах законодавства і стосується всієї діяльності установи.

Тобто, внутрішній контроль слід розуміти не як окрему подію чи обставину, а як цілісний і взаємопов’язаний процес, який здійснюється керівництвом та працівниками установи і по своїй суті стосується всього комплексу безпосередніх заходів, впроваджених керівником установи та спрямованих на управління і розвиток відповідної установи.

Внутрішнім контролем охоплюються питання планування діяльності установи, бюджетного процесу, управління бюджетними коштами, об’єктами державної власності та іншими ресурсами, організації та ведення бухгалтерського обліку, складення та подання звітності, надання адміністративних послуг, здійснення контрольно-наглядових функцій, здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, проведення правової роботи, роботи з персоналом, діяльності із запобігання та виявлення корупції, забезпечення режиму секретності та інформаційної безпеки, захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах, організації документообігу, в тому числі електронного документообігу та управління інформаційними потоками, взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю та інші питання, пов’язані з функціонуванням державного органу (пункт 4 Основних засад).

При цьому впровадження системи внутрішнього контролю в державному органі повинно ґрунтуватися на принципах, визначених пунктом 3 Основних засад, та має реалізуватися на постійній основі керівництвом і всіма структурними підрозділами державного органу з метою удосконалення системи управління, досягнення визначених мети (місії), стратегічних та інших цілей, завдань, планів і вимог щодо діяльності державного органу.

Відповідно, здійснення внутрішнього контролю не може забезпечуватися виключно одним структурним підрозділом чи посадовою особою, оскільки така діяльність підмінятиме суть внутрішнього контролю.

Пунктом 8 Основних засад визначено питання, які повинні бути врегульовані внутрішніми документами установи, зокрема питання щодо внутрішнього середовища, управління ризиками, здійснення заходів контролю, інформаційного і комунікаційного обміну та моніторингу. У внутрішніх розпорядчих документах установи можуть також встановлюватися інші питання внутрішнього контролю, вимоги до його організації та здійснення з урахуванням особливостей діяльності установи, питання розподілу повноважень та відповідальності за здійснення певної тієї чи іншої діяльності та досягнення визначених цілей.

Водночас положеннями законодавства не встановлено вимог щодо обов’язковості створення і прийняття установою окремого загального внутрішнього розпорядчого документа з питань внутрішнього контролю.

Зважаючи на викладене, наявність в установі структурного підрозділу (посадової особи) та/або затвердженого внутрішнього розпорядчого документа з питань внутрішнього контролю ще не свідчить про організацію та здійснення внутрішнього контролю в установі на належному рівні.

Враховуючи, що кожним розпорядником бюджетних коштів сформовано власну систему внутрішнього контролю з урахуванням його індивідуальних особливостей, рекомендуємо для її удосконалення та/або коригування певних елементів внутрішнього контролю застосовувати розміщені на офіційному вебсайті Мінфіну (www.mof.gov.uа) у рубриці «Діяльність/Розвиток державного внутрішнього фінансового контролю/Методичні посібники щодо ДВФК» відповідні роз’яснення та методичні посібники з питань внутрішнього контролю (зокрема Посібник з питань організації внутрішнього контролю розпорядниками коштів державного бюджету, Методичний посібник щодо аспектів управління ризиками, як складової системи внутрішнього контролю у розпорядника бюджетних коштів та Практичні вказівки для удосконалення внутрішнього контролю).

Зазначені посібники спрямовані на покращення розуміння та сприйняття аспектів внутрішнього контролю і, в першу чергу, призначені як керівнику, який відповідальний за організацію внутрішнього контролю, так і для всіх працівників установи під час здійснення заходів з удосконалення системи внутрішнього контролю з метою забезпечення ефективного та результативного управління бюджетними коштами.

Перший заступник Міністра Д. Улютін

№ 27, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку