Журнали

Бухгалтерія: бюджет 11 липня, 2022
26
О

Оптимізація трудових відносин: прийнято Закон (законопроєкт 7251)

-A
A+

ВРУ прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2232-IX (далі — Закон № 2232), більш відомий всім як законопроєкт 7251.

Змін багато. Тому далі окреслимо головне, а в наступних номерах нашої газети будемо розглядати це питання більш детально.

Мобілізовані Зміни щодо мобілізованих є одними із самих резонансних змін, які привніс Закон № 2232. Їх дві.

По-перше, внесено зміни до ч. 3 ст. 119 КЗпП, якими гарантію щодо збереження середнього заробітку за мобілізованими, строковиками, контрактниками, резервістами скасовано. Причому, оскільки спеціальних настанов Закон № 2232 не містить, це стосується як нових випадків, так і працівників, які пішли служити до набрання чинності Законом № 2232. Отже, щодо таких працівників слід видати наказ про припинення виплати середнього заробітку з дати набрання чинності Законом № 2232.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Для добровольців тероборони збереження місця роботи (посади) та середнього заробітку гарантоване іншою нормою — ч. 1 ст. 119 КЗпП. Зміни до неї не вносились, отже таким працівникам слід продовжувати зберігати середній заробіток за час служби в теробороні.

По-друге, період служби не враховують до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку. Відповідні зміни внесено Законом № 2232 до п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП та п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки)Отже, перебуваючи на службі, працівники не заробляють стаж для щорічної основної відпустки.

Щорічні відпустки Викладено в новій редакції ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136), яка обмежує використання відпусток у період воєнного стану. Змін декілька.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Тепер у ч. 1 ст. 1 Закону № 2136 чітко встановлено, що цей Закон визначає особливості проходження державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, особливості трудових відносин працівників усіх установ, організацій, у період дії воєнного стану. Отже, спірних питань щодо тривалості відпустки, яку можуть використати держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, вже не повинно бути.

По-перше, як і раніше, у період воєнного стану можк бути надано працівнику тільки 24 к. дн. щорічної ОСНОВНОЇ відпустки. Але тепер:

  • рішення про обмеження фактичного використання днів відпустки ухвалює керівник (він може прийняти рішення і не обмежувати);
  • чітко визначено, що заборона стосується відпустки за поточний рік. Тобто використати відпустку за минулий робочий рік можна без обмежень. Але…

По-друге, визначено, що в період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Зверніть увагу: це стосується всіх роботодавців. Тобто, керуючись власним судженням, керівник може відмовити працівнику в наданні невикористаних днів щорічної відпустки (основної та додаткової). При цьому не уточнено, про які невикористані дні відпустки йдеться, тому, виходить, що керівник може відмовити в наданні відпустки як за минулий, так і за поточний рік.

А якщо йдеться про інші види відпусток (соціальні, чорнобильські тощо), то їх надають без обмежень.

По-третє, ст. 12 Закону № 2136 побудована так, що можна зробити висновок: у період дії воєнного стану компенсацію за невикористану щорічну відпустку в період роботи отримати не можна. Її можна отримати тільки при звільненні.

Відпустка без збереження Законом № 2232 введено новий вид відпустки без збереження зарплати — додано нову ч. 4 до Закону № 2136.

Так, у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження зарплати тривалістю, визначеною в заяві, але не більше 90 календарних днів. Тобто, якщо працівник попросить про надання такої відпустки, то роботодавець не може відмовити. При цьому час перебування в такій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Зверніть увагу: це зовсім новий вид відпустки без збереження зарплати, тобто не треба його плутати з відпусткою без збереження зарплати, яка надається відповідно до ст. 25 та 26 Закону про відпустки.

Тому, на наш погляд, для її надання та обчислення встановлених 90 к. дн. не треба підсумовувати дні такої відпустки з відпустками без збереження зарплати, які вже були надані працівникам за ст. 25 та 26 Закону про відпустки.

Нові підстави для звільнення Внесено зміни до ст. 36 КЗпП, якими визначено нові підстави припинення трудового договору.

1. Смерть працівника. У разі смерті працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим його звільняють за новим п. 82 ст. 36 КЗпП. До речі, оновленою ч. 6 ст. 83 КЗпП передбачено: у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, що не була одержана за життя, виплачується членам сім’ї такого працівника, а в разі їх відсутності — входить до складу спадщини.

2. Відсутність на роботі. У разі відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль його можна звільнити за новим п. 83 ст. 36 КЗпП.

3. Бойові дії. У разі неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій його можна звільнити за новим п. 6 ч. 1 ст. 41 КЗпП.

Строк виплати відпускних Законом № 2232 внесено зміни також і до ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки. Встановлено, що зарплата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпусткиякщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором. Отже, якщо в колдоговорі зазначено, що відпускні виплачуються:

  • за 3 дні до початку відпустки (як раніше передбачалося ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки), то і надалі слід дотримуватися такого строку виплати відпускних;
  • у порядку, визначеному Законом про відпустки (тобто прямо не вказано строків, а зроблено відсилку до нормативки), то з дати набрання чинності Законом № 2232 відпускні можна виплачувати «до початку відпустки», тобто останнім строком виплати буде день, який передує відпустці.

Повідомлення про зміни Встановлено, що в період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених ч. 3 ст. 32 та 103 КЗпП, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов. Тобто немає вимоги про повідомлення за 2 місяці.

Робочий тиждень Уточнено, що в період дії воєнного стану нормальна тривалість робочого часу може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо). При цьому оплата праці здійснюється в розмірі, збільшеному пропорційно до збільшення норми праці.

Тобто збільшувати нормальну тривалість робочого часу можуть роботодавці тільки на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо).

Накази (заяви) месенджером Встановлено, що в період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

Отже, сторони можуть договоритися про обмін наказами (заявами), наприклад, електронною поштою або месенджером (вайбер, ватсап, телеграм тощо).

Призупинення дії трудового договору Уточнено норми, які визначають умови призупинення трудового договору на період воєнного стану.

По-перше, викладено в новій редакції визначення. Призупинення трудового договору — це тимчасове припинення дії трудового договору роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

По-друге, уточнено, що призупинення дії трудового договору не може бути прихованим покаранням і не застосовується до керівників та заступників керівників державних органів, а також посадових осіб місцевого самоврядування, які обіймають виборні посади.

Призупинення оформлюється наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому, зокрема, зазначається така інформація:

  • причини призупинення, у тому числі про неможливість обох сторін виконувати свої обов’язки, та спосіб обміну інформацією;
  • строк призупинення дії трудового договору;
  • кількість, категорії і прізвища, ім’я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) відповідних працівників;
  • умови відновлення дії трудового договору.

Наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору, укладеного з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавець подає для погодження до військової адміністрації, яка здійснює свої повноваження на відповідній території (військові адміністрації населених пунктів та районні військові адміністрації, а за їх відсутності — обласні).

Закон № 2232 на момент підготовки номера не підписано Президентом. Після його підписання набрання чинності передбачено з дня, наступного за днем опублікування.

№ 26, 2022  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку