Журнали

Бухгалтерія: бюджет 30 травня, 2022
20
І

Інклюзивно-ресурсні центри: є зміни в питаннях діяльності

-A
A+

Постановою КМУ від 29.04.2022 р. № 493 внесено зміни до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2017 р. № 545 (далі — Положення № 545).

Загалом зміни пов’язані із введенням воєнного стану, але є й інші щодо діяльності інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ).

Директор З 28.07.2021 р. п. 40 Положення № 545 передбачає, що тривалість робочого тижня педагогічних працівників ІРЦ становить 36 год. До педагогічних працівників належить і директор. Отже з 28.07.2021 р. і для нього робочий тиждень становить 36 год. Це підтвердило МОН у листі від 15.09.2021 р. № 4/763-21 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 36/2021, с. 27).

Втім, щоб ні в кого цей факт не викликав сумнівів, змінами в п. 40 Положення № 545 уточнено, що тривалість робочого тижня педагогічних працівників ІРЦ, у тому числі його керівника, становить 36 год.

Конкурс Із п. 58 Положення № 545 з повноважень органів місцевого самоврядування прибрано повноваження про проведення конкурсу на зайняття посади педагогічних працівників ІРЦ (але проведення конкурсу на зайняття посади директора залишилось).

Педагогічних працівників ІРЦ призначає на посади керівник (директор) ІРЦ, як це передбачено п. 45 Положення № 45. Обов’язкового проведення конкурсу при цьому не передбачено.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На період воєнного стану конкурс на займання посади керівника (директора) ІРЦ може не проводитися — детальніше див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 19/2022, с. 10.

Вимоги до педпрацівників Як і раніше, на посади педагогічних працівників ІРЦ призначаються особи, які мають вищу педагогічну (психологічну) освіту ступеня магістра (спеціаліста), зокрема, за спеціальністю «Спеціальна освіта». Змінами уточнено, що така освіта можлива для осіб, які здобували вищу освіту до набрання чинності постановою КМУ «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» від 29.04.2015 р. № 266. Відповідні зміни внесено до п. 44 Положення № 545.

Особливості діяльності По-перше, визначено додаткові завдання ІРЦ у період дії воєнного стану (оновлений п. 8 Положення).

По-друге, передбачено залучення в разі потреби до ІРЦ клінічних психологів, психотерапевтів, ерготерапевтів, фізичних терапевтів (оновлений абз. 4 п. 10 Положення).

По-третє, у період воєнного стану, надзвичайної ситуації (стану) перед проведенням комплексної оцінки дозволено надавати копії необхідних документів або пред’являти документи з використанням мобільного додатка Порталу Дія (абз. 8 п. 11 Положення).

По-четверте, під час воєнного стану, надзвичайної ситуації (стану) скорочено період очікування комплексної оцінки дітьми, які переїхали на тимчасове проживання — комплексна оцінка проводиться протягом тижня з моменту подання звернення (заяви) (абз. 2 п. 12 Положення). Також скорочено термін підготовки відповідного висновку для всіх дітей, які оцінювалися (не лише для тимчасово переміщених) — 5 робочих днів (абз. 2 п. 29 Положення).

По-п’яте, уточнено, що в разі встановлення фахівцями ІРЦ наявності в особи особливих освітніх потреб висновок про комплексну оцінку є підставою для (оновлений п. 32 Положення № 545):

  • забезпечення інклюзивного навчання (утворення інклюзивної групи чи класу), складення для неї індивідуальної програми розвитку та надання їй психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг згідно з визначеним рівнем підтримки відповідно до додатка 1 до Порядку організації інклюзивного навчання у закладах дошкільної освіти, затвердженого постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 530, та додатка 1 до Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти, затвердженого постановою КМУ від 15.09.2021 р. № 957;
  • зарахування особи з особливими освітніми потребами до закладів спеціальної освіти (з урахуванням особливостей розвитку особи відповідно до профілю (напряму) спеціальної школи або навчально-реабілітаційного центру);
  • зарахування до спеціальних груп чи класів (з урахуванням особливостей розвитку особи);
  • складення індивідуальної програми розвитку для осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту за формою педагогічного патронажу.

Постанова № 493 набрала чинності 04.05.2022 р.

№ 20, 2022  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку