Журнали

Бухгалтерія: бюджет 28 березня, 2022
12
В

Відрахування профспілкових внесків із зарплати в період воєнного стану

-A
A+

Чи потрібно відраховувати профспілкові внески із зарплати працівника в період дії воєнного стану?

На період воєнного стану не заборонені обов’язкові утримання із зарплати працівників, але профнески не є обов’язковими утриманнями. Оскільки прямої заборони про неутримання профнесків немає, то утримувати їх потрібно! І з прийняттям Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136), який набрав чинності 24.03.2022 р., у цьому питанні нічого не змінилося. Пояснимо.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до п. 2 ст. 14 Закону № 2136 на період дії воєнного стану призупиняється дія ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 р. № 1045-ХІV (далі — Закон про профспілки) та відповідні норми колективних договорів. Але! Цією нормою визначено, що роботодавці зобов’язані відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 % фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а в бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань. Тобто цю норму бюджетники і в мирний час виконують не завжди.

Як бачимо, ст. 44 Закону про профспілки не має ніякого відношення до утримання профспілкових внесків із зарплати працівників.

ВАЖЛИВО! Натомість лишається чинною ч. 3 ст. 42 Закону про профспілки, якою передбачено таке.

ЦИТАТА. «За наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець щомісячно і безоплатно утримує із заробітної плати та перераховує на рахунок профспілки членські профспілкові внески працівників відповідно до укладеного колективного договору чи окремої угоди в терміни, визначені цим договором. Роботодавець не має права затримувати перерахування зазначених коштів».

(ч. 3 ст. 42 Закону про профспілки)

Отже, якщо ви маєте на руках заяви працівників про відрахування з їх зарплати профспілкових внесків, то ви і надалі повинні це робити. І тільки якщо працівник звернеться до вас із заявою про припинення відрахування профвнесків, тільки тоді (з дня, зазначеного працівником в заяві) ви повинні припинити утримувати профвнески з його зарплати.

Наталія Алєйніковаексперт газети

№ 12, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку