Журнали

Бухгалтерія: бюджет 21 березня, 2022
11
8

8 Березня в умовах воєнного стану: свято чи ні?

Чи є 8 Березня (Міжнародний жіночий день) святковим днем в умовах воєнного стану?
(лист Мінсоцполітики від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09 (витяг))

-A
A+

Людмила БаллаPhD in Economics, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Відразу зауважимо: у Законі про воєнний стан1 або іншому нормативному документі не сказано про відміну святкових днів, які перераховані в ст. 73 КЗпП2. Тож, незважаючи на воєнний стан, 8 Березня 2022 року залишилося святковим і неробочим днем. Підкреслимо: і перенесення робочого дня з 7 на 12 березня не відміняли.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII.
Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.

Втім кожна установа вирішувала самостійно, чи переносити робочий день. Якщо робота в цей день проводилася, то застосовуємо гарантії, передбачені ст. 107 КЗпП для роботи у святковий день.

ДО ВІДОМА. 15 березня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (законопроєкт № 7160). 16 березня 2022 року Закон передано на підпис Президенту, але на момент підготовки цього матеріалу він його не підписав і остаточного тексту документа ще немає. Але законопроєктом № 7160 передбачено, що на час дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 73 КЗпП. Це означає, що під час воєнного стану святкових днів не буде — це будуть звичайні робочі (чи вихідні) дні за графіком роботи установи. При цьому додатково оплачувати роботу в такий день не потрібно — просто збільшиться норма робочих днів у відповідному місяці. Але! Для святкових днів, які настануть ДО дня набрання чинності зазначеним вище Законом такі правила НЕ застосовуються. Незважаючи на те, що законопроєктом № 7160 передбачено, що Закон діє протягом воєнного стану (який встановлено з 5 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року), відповідно до ч. 1 ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тому тільки з моменту набрання чинності зазначеним Законом святкових днів в період воєнного стану не буде.

8 березня — святковий день: якщо робота не проводилася

За загальним правилом робота у святкові (неробочі) дні не провадиться.

Премія Доволі часто до святкових дат установи преміюють працівників. Докладно про виплату премії до святкової дати дивіться на прикладі премії до 1 січня в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 45/2018, с. 23. Зауважимо, що в період воєнного стану прямо не заборонено преміювати працівників. Але, з огляду на фінансування, керівник установи може прийняти рішення про зменшення/відміну виплат, які встановлюються залежно від фонду оплати праці, тож премія до святкової дати може бути виплачена тільки за рішенням керівника. Якщо керівник прийме рішення про невиплату премії в умовах воєнного стану, то це не буде порушенням.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Не всі категорії працівників мають право на премію до святкової дати. Зокрема, на «святкову» премію:

  • посадові особи та службовці ОМС мають право (п.п. 2 п. 2 постанови № 2683);
  • працівники за ЄТС мають право (на думку Мінсоцполітики; див. лист від 12.04.2018 р. № 635/0/102-18/281 у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 45/2018, с. 23);
  • держслужбовці не мають права (це підтвердило Мінсоцполітики в листі від 12.09.2016 р. № 1296/13/84-16);
  • робітники ОМС не мають права (свого часу в листі від 28.12.2017 р. № 3000/0/101-17 Мінсоцполітики зробило такий висновок).
Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Пам’ятайте: у ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці4 наведено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру (МЗП), тобто їх нараховують понад МЗП. Зокрема, до них належать премії до святкових і ювілейних дат. Але річ у тім, що законодавчо перелік саме «святкових» дат не визначено. Так, у ст. 73 КЗпП наведено перелік державних святкових і неробочих днів (зокрема, й 8 Березня). У листі від 02.11.2017 р. № 2688/10/101-17 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 45/2017, с. 9) Мінсоцполітики зазначило, що до святкових дат слід відносити офіційно встановлені в Україні святкові та неробочі дні, професійні свята та пам’ятні дні. Отже, премії до святкових днів (зокрема, до 8 Березня) нараховують понад МЗП.

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

Мобілізовані Якщо працівника мобілізовано (чи він є добровольцем тероборони), то за ним відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП зберігаються місце роботи та середній заробіток (докладно про розрахунок середнього заробітку в такій ситуації див. за посиланням https://ibuhgalter.net/articles/900). За середнім заробітком оплачуються робочі дні за графіком роботи працівника, які пропущені з причини служби. Оскільки 8 Березня за графіком роботи є святковим днем, робота в який не проводиться, то середній заробіток за цей день зберігати не потрібно.

Відпустки По-перше, якщо працівникові надана щорічна основна або додаткова відпустка чи відпустка «на дітей», то відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки5 святковий день не враховується при визначенні тривалості відпустки. Якщо 8 Березня припало на вищевказані відпустки, то тривалість відпустки збільшується на 1 день, але такий день не оплачують.

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

По-друге, якщо працівникові надана відпустка без збереження зарплати, то така відпустка надається в календарних днях з урахуванням святкових днів. Адже ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки визначено, що святкові дні не враховуються лише при визначенні тривалості щорічної відпустки та відпустки працівникам, які мають дітей. Тому святковий день входить до кількості календарних днів відпустки без збереження зарплати.

Лікарняні Оплаті підлягають календарні дні, пропущені унаслідок хвороби. Отже, оплачуємо всі дні за календарем згідно з листком непрацездатності, включаючи вихідні дні, а також святкові та неробочі дні (див. лист ФТВП від 25.08.2015 р. № 5.2-32-1375).

Працівники виконували роботу 8 березня

Відповідно до ч. 4 ст. 73 КЗпП у святкові (неробочі) дні, визначені ч. 1 та 2 ст. 73 КЗпПдопускаються роботи: припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі установи); викликані необхідністю обслуговування населення; із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП.

У свою чергу, згідно зі ст. 71 КЗпП залучення окремих працівників до роботи допускається тільки з дозволу профспілки і лише у виняткових випадках, зокрема:

1) для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2) для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Також деякі установи з огляду на воєнний стан прийняли рішення працювати 8 Березня (хоча це не було обов’язковим).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Залучення працівників до роботи у святковий день не є істотною зміною умов праці. Тож виконувати вимогу ст. 103 КЗпП про попередження працівників за два місяці до запровадження цих змін не потрібно. Години роботи у святковий (неробочий) день у Табелі обліку використання робочого часу позначаємо спеціальним буквеним кодом «РВ» (цифровим — «06»).

Для виконання невідкладних або непередбачуваних завдань державні службовці, для яких законом не передбачено обмежень щодо роботи, на підставі наказу (розпорядження) керівника державної служби, про який повідомляється виборний орган первинної профспілкової організації (за наявності), зобов’язані з’явитися на службу і працювати понад установлену тривалість робочого дня, а також у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний час (ч. 4 ст. 56 Закону про держслужбу6). За роботу в зазначені дні (час) державним службовцям надається грошова компенсація в розмірі та порядку, визначених законодавством про працю, або протягом місяця надаються відповідні дні відпочинку за заявами державних службовців.

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII.

Як оформити? Як ми зазначили вище, залучення окремих працівників до роботи у святкові (неробочі) дні допускається тільки з дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) установи. Також виклик працівника на роботу у святковий день потрібно зафіксувати в письмовому наказі (розпорядженні) керівника. Цього вимагає ч. 3 ст. 71 КЗпПНаказ доводиться до відома всіх працівників, які залучаються до роботи у вихідний день (під підпис).

Також радимо вже на цьому етапі попередньо обговорити, чи буде працівник брати інший день відпочинку за роботу у святковий день, і зафіксувати це в наказі. Це допоможе бухгалтерії правильно оплатити роботу у святковий і неробочий день.

ДО ВІДОМА. Залученими до роботи у святковий день можуть бути і працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу. Як у такому разі компенсувати їм цю роботу? Мінсоцполітики в листі від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284 звертає увагу на те, що згідно з ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не спричинює будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому в разі залучення такого працівника до роботи в його святкові дні оплата за роботу в ці дні може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі в подвійному розмірі відповідно до ст. 107 КЗпП.

Компенсація роботи у святковий день Робота у святкові та неробочі дні, визначені ст. 73 КЗпП, компенсується відповідно до ст. 107 КЗпП.

Так, робота у святковий (неробочий) день оплачується в подвійному розмірі, зокрема, працівникам, які одержують місячний оклад:

  • у розмірі одинарної годинної (денної) ставки понад оклад, якщо робота у святковий та неробочий день здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;
  • у розмірі подвійної годинної (денної) ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася понад місячну норму.

У розрахунку оплати за роботу у святковий день бере участь лише оклад без премій, доплат та надбавокПри цьому, згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у святковий і неробочий день.

ДО ВІДОМА. Згідно з ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці при обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в надурочний час. Робота у святкові дні не належить до роботи в надурочний час, тому в разі отримання працівником компенсації за роботу у святкові дні така виплата бере участь у порівнянні з мінімальною зарплатою (див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282).

Приклад. Працівника залучено до роботи у святковий і неробочий день — 8 Березня, що компенсується в подвійному розмірі (оскільки робота здійснювалася понад місячну норму). Посадовий оклад працівника становить 3400,00 грн. Фактично відпрацьовано в такий день 4 години. У березні за графіком роботи норма тривалості робочого часу становить 175 годин.

1. Обчислюємо розмір денної ставки:

3400,00 грн : 175 год = 19,43 грн.

2. Обчислюємо розмір подвійної денної ставки:

19,43 грн × 2 = 38,86 грн.

3. Компенсація за години роботи у святковий день:

38,86 грн × 4 год = 155,44 грн.

Крім подвійної оплати (тобто додатково), за бажанням працівника, який працював у святковий (неробочий) день, йому може бути наданий інший день відпочинку, який не оплачується та є вихідним днем. Це свого часу підкреслювало Мінсоцполітики в листі від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09 (див. документ до консультації нижче). Бажання працівника фіксується у відповідній заяві. Зауважте, що подвійна оплата — це обов’язкова гарантія (писати заяву на її отримання не потрібно), тоді як день відпочинку працівник може і не брати.

Законодавство не містить вказівок щодо того, коли має бути надано такий день відпочинку. На нашу думку, оскільки такий день надається як компенсація роботи у святковий день, то логічно надати день відпочинку в найближчий строк, наприклад, у строк до 10 к. дн. після роботи у святковий день. Доцільно день відпочинку надати в місяці, коли відбулася робота у святковий день, тоді норма робочого часу за місяць не зміниться.

Зазначимо, що КЗпП не містить прямої норми щодо можливості приєднання такого дня відпочинку до щорічної відпустки (як, наприклад, у ситуації з днем відпочинку донорам; ч. 2 ст. 124 КЗпП). Але, на нашу думку, і такий «відгул» можна приєднати до щорічної відпустки, адже КЗпП не встановлено ані строку використання «відгулу» за святковий день, ані заборони приєднувати «відгул» до щорічної відпустки.

Інший день відпочинку не оплачується та є вихідним днем (лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09). Зауважте, що в Табелі не передбачена позначка для вихідних днів (зазвичай такий день просто не заповнюють). Однак ви можете ввести свої позначення, адже це важливо при розрахунку норми робочого часу.

ВАЖЛИВО! Працівник не може самовільно обрати для себе день відпочинку та не з’явитися на роботу. Така компенсація за роботу у святковий день має бути погоджена із роботодавцем та зазначена в наказі (розпорядженні).

№ 11, 2022  (с. 26)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку