Журнали

Бухгалтерія: бюджет 28 лютого, 2022
8
А

Асистент викладача (майстра) у ЗПТО: поки що «проблемна» посада

У закладі професійної (професійно-технічної) освіти організовано інклюзивне навчання — створено інклюзивну групу. Це потребує введення посад асистента майстра виробничого навчання та асистента викладача. Яке педагогічне навантаження таких працівників, умови оплати праці та тривалість щорічної основної відпустки?

(лист МОН від 06.02.2022 р. № 5/85-22)

-A
A+

Наталія Алєйнікова, к. е. н., експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Скажемо відразу: наразі ці питання не до кінця врегульовано на законодавчому рівні, що підкреслює і МОН у листі від 06.02.2022 р. № 5/85-22. Дивіться самі.

Пунктом 8 Порядку № 6361 передбачено, що до складу команди психолого-педагогічного супроводу в закладі професійної (професійно-технічної) освіти (далі — ЗПТО) входять, зокрема асистент викладача та асистент майстра виробничого навчання.

Порядок організації інклюзивного навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, затверджений постановою КМУ від 10.07.2019 р. № 636.

Частиною 1 ст. 45 Закону про профтехосвіту2 асистента викладача та асистента майстра виробничого навчання віднесено до педагогічних працівників.

Закон України «Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.1998 р. № 103/98-ВР.

Але річ у тім, що на цьому введення зазначених посад у нормативку поки що завершилося. Так, досі відповідні посади не передбачено в:

  • Переліку № 9633 серед педагогічних посад;
  • Типових штатах № 12044;
  • наказі № 5575, тобто не визначено посадові оклади;
  • Порядку надання щорічної основної відпустки.
Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.
Типові штатні нормативи професійно-технічних навчальних закладів, затверджені наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1204.
Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

А це не дає вирішити більшість питань, пов’язаних з оплатою праці та гарантіями таких працівників. Що ж робити? МОН у листі від 06.02.2022 р. № 5/85-22 тільки констатує, що питання не вирішене, та анонсує появу нормативних документів, якими воно буде врегульовано.

Це, звісно, добре, але працювати треба вже зараз. Адже згідно з п. 6 Порядку № 636 керівник ЗПТО на підставі письмового звернення здобувача освіти з особливими освітніми потребами або одного з його батьків (чи іншого законного представника), а також висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи (за наявності), що надається інклюзивно-ресурсним центром (за умови здобуття загальної середньої освіти), індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (за наявності) утворює інклюзивну групу. При цьому відмовити заявнику він не може.

Який вихід із ситуації?

Підхід 1 Якщо вже керівники ЗПТО поставлені в такі умови, то, на наш погляд, слід ввести до штатного розпису посади асистента викладача та асистента майстра виробничого навчання.

При цьому, оскільки Законом про профтехосвіту таких працівників віднесено до педагогічних, такими їх, на наш погляд, і слід вважати, незважаючи на те, що їх немає в Переліку № 963.

НЮАНС. Гарантувати таким працівникам безстрокові трудові відносини заклад не може. Адже ситуації бувають різні: учень може достроково перервати навчання, перевестися в інший заклад тощо. Тоді потреба в інклюзивній групі, відповідно, і в посадах асистента викладача та асистента майстра виробничого навчання відпаде. Тому радимо укладати з таким працівниками строковий трудовий договір, а закінчення строку договору визначити часом існування в ЗПТО інклюзивної групи.

Питання трудових відносин з такими працівниками та оплати праці розглянемо далі в таблиці.

Оплата праці та гарантії асистентів в інклюзивній групі ЗПТО

Питання

Вирішення

Введення в штат

Як ми вже зазначили, Типовими штатами № 1204 не передбачено посад асистента викладача та асистента майстра виробничого навчання.

Звісно, вивести інші педагогічні посади, аби ввести посади асистентів, неможливо. Тому залишається тільки ввести їх за рахунок спецфонду, як це передбачено п. 3 наказу МОН від 06.12.2010 р. № 1204.

ДО ВІДОМА. У кінці 2021 року завдяки Зміні № 10 до Класифікатора професій, затвердженій наказом Мінекономіки від 25.10.2021 р. № 810-21, у Класифікаторі професій з’явилися такі професійні назви робіт (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 43/2021, с. 7):

  • «асистент викладача професійної (професійно-технічної) освіти» (код КП — 3330);
  • «асистент майстра виробничого навчання» (код КП — 3330).

Робочий час

У ст. 28 Закону про профтехосвіту сказано, що робочий час педагогічних працівників визначається згідно з обсягом навчального навантаження та позаурочної навчально-методичної, організаційної та виховної роботи серед здобувачів освіти.

Але ж проблема в тому, що законодавчо обсяг навчального навантаження на ставку для асистентів в ЗПТО не визначено. Згідно з останнім абзацем п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102, якщо для працівника законодавством не передбачено скороченої тривалості робочого часу, то він становить 40 годин на тиждень. Зверніть увагу: йдеться не про навчальне навантаження, а про тривалість робочого тижня. А вже керівник установи визначає навчальне навантаження асистентів згідно з навчальними планами та розкладом занять

Посадовий оклад, доплати та надбавки

Оклад Посадового окладу асистентів в ЗПТО немає в наказі № 557. До вирішення цього питання на законодавчому рівні пропонуємо визначити оклад у колдоговорі та/або в наказі керівника ЗПТО. Від чого відштовхуватися? На нашу думку, якщо виходити з того, що за Законом про профтехосвіту такі працівники є педагогічними, то можна встановити оклад на рівні асистента вчителя загальноосвітнього навчального закладу, тобто 10–12 тарифний розряд (додаток 6 до наказу № 557). Зазначимо, що асистенти вчителя загальноосвітнього навчального закладу не мають кваліфікаційних категорій.

Доплати та надбавки Вище ми запропонували все ж таки вважати зазначених працівників педагогічними. Якщо так, то їм можна встановити надбавку за престижність праці, набавку за вислугу років та доплату за роботу в інклюзивних групах у розмірі 20 % посадового окладу.

Втім, якщо ви налаштовані обережніше, то до внесення посад до Переліку № 963 не встановлюйте зазначені виплати асистентам. А для врегулювання несправедливості в оплаті праці таким працівникам можна встановити надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі до 50 % окладу та за потреби встановити виробничу премію, розмір якої наказ № 557 не обмежує. При цьому не заборонено виплачувати працівнику одночасно надбавки, доплати та премію

Щорічна основна відпустка

Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.1997 р. № 346 (далі — Порядок № 346), не містить тривалості відпустки для асистента викладача та асистента майстра в ЗПТО. Отже такі працівники можуть претендувати на щорічну основну відпустку тривалістю тільки 24 к. дн. (загальна тривалість щорічної основної відпустки, встановлена ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР).

Також таким працівникам можна встановити додаткову щорічну відпустку за ненормований робочий день (якщо їх посади визначено в переліку посад з ненормованим робочим днем, затвердженому в колдоговорі та/або в наказі керівника установи). Конкретна тривалість такої відпустки визначається колективним чи трудовим договором, але максимальна тривалість становить 7 к. дн.

Підхід 2 Деякі ЗПТО, щоб уникнути проблем неузгодженості із законодавством, вводять до штату посаду асистента вчителя, яка є педагогічною (отже, має право на всі педагогічні привілеї). Не можемо сказати, що це правильне рішення, адже посада асистента вчителя передбачена Порядком, затвердженим постановою КМУ від 15.09.2021 р. № 957, саме в закладах загальної середньої освіти. Втім в умовах законодавчої невизначеності можна прийняти і таке рішення. Тоді працівник буде мати право на надбавку за престижність праці, набавку за вислугу років та доплату за роботу в інклюзивних групах у розмірі 20 % посадового окладу. А от тривалість його щорічної основної відпустки все одно буде 24 к. дн., адже в розд. IV «Заклади вищої освіти, заклади післядипломної освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти» Порядку № 346 немає асистентів.

№ 8, 2022  (с. 29)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку