Журналы

Профессиональный бухгалтер 07 марта, 2022
9, [Cпецвыпуск]
П

Продаж майна, подарунки, спадок: правила оподаткування

-A
A+

Продаж (міна) нерухомого майна

Таблиця 1. Ставки ПДФО щодо доходів від продажу нерухомості в 2021 році

Об’єкт нерухомості

Черговість продажу протягом звітного року

1-ий продаж

2-ий і наступні продажі

Житловий будинок, квартира або їх частина, кімната, садовий (дачний) будинок (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельні ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення

Не оподатковується1

Важливо: за умови перебування такого майна у власності платника податку більше 3 років. Ця умова не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину.

А ось якщо об’єкт отримано у подарунок, то послаблення не діє. Звільнення від оподаткування буде тільки, якщо таке майно перебуває у власності платника більше 3 років (категорія 103.21 ЗІР).

5 %2

Крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті. Зауважимо, що згідно абз. 2 п.п. 165.1.16 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу платника доходи, отримані внаслідок реалізації заставленого майна, майна платника податку при зверненні стягнення фінансовою установою на таке майно у зв’язку з невиконанням платником податку своїх зобов’язань за договором кредиту (позики), за умови що таке майно було придбано за рахунок такого кредиту (позики).

Інші об’єкти

5 %

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! З 01.01.2022 р. змінюються правила оподаткування операцій з продажу нерухомості. За 2021 рік звітуємо за «старими» правилами (див. табл. 1).

Примітка 1Дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості об’єкта (п. 172.3 ПКУ).

Примітка 2Якщо доходи оподатковуються ПДФО (5 %), за такими доходами також виникають зобов’язання з ВЗ за ставкою 1,5 %.

Примітка 3Дохід нерезидентів від таких операцій оподатковується в порядку, встановленому для резидентів, але за ставкою 18 % (п. 172.9 ПКУ). Тобто якщо дохід не оподатковується (див. табл. 1), то у нерезидента не виникають зобов’язання з ПДФО та ВЗ, а якщо оподатковується, то у всіх випадках застосовується ставка 18 %.

Продаж (міна) рухомого майна

Таблиця 2. Ставки ПДФО при продажу рухомого майна в 2021 році

Об’єкт рухомого майна

Черговість продажу протягом звітного року

1-й продаж

2-й продаж

3-й і наступні продажі

Легковий автомобіль та/або мотоцикл, та/або мопед

Не оподатковується

5 %

18 %

Інші транспортні засоби3

Автобуси, вантажні автомобілі, яхти тощо.

5 %

Інші об’єкти рухомого майна

5 %/18 % 4

Податкові органи (лист ДФСУ від 29.03.2016 р. № 5278/5/99-99-17-03-03-16) для застосування ставки 5 %, встановленої ст. 173 ПКУ  для продажу рухомого майна, наполягають на наявності оцінки майна, документа про сплату податку до бюджету та нотаріальному оформленні правочину. В іншому випадку застосовується ставка 18 %.

Примітка 1 Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості об’єкта. Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його ринкової вартості (за вибором платника податку). Дізнатися середньоринкову вартість авто можна на сайті Мінекономіки 5.

Головна — Транспортні засоби: розрахунок вартості (вкладка «Для цілей оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна (п. 173.1 ст. 173 Податкового кодексу України)».

Примітка 2 Якщо доходи оподатковуються ПДФО (5 % або 18 %), за такими доходами також виникають зобов’язання з ВЗ за ставкою 1,5 %.

Примітка 3 При передачі автомобіля фізособою іншій фізособі за довіреністю не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, тому немає обставин для оподаткування при передачі рухомого майна. Однак, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (відбувається перехід права власності) оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 ПКУ (категорія 103.22 ЗІР). При цьому повірений може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції, якщо таке право передбачено договором доручення.

Примітка 4 Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами — нерезидентами, оподатковується в порядку, встановленому для резидентів, але за ставкою 18 % відсотків (п. 173.6 ПКУ).

Примітка 5 З 01.01.2022 р. дохід від продажу транспортних засобів, що оподатковується за ставкою 18 %, може бути зменшено на вартість такого майна, задекларованого в одноразовій добровільній декларації відповідно до підрозд. 94 розд. XX ПКУ (новий абз. 4 п. 173.2 ПКУ).

ВАЖЛИВО! Наведені в табл. 3 ставки діють, коли і спадкодавець, і спадкоємець є резидентами України. Якщо ні, то згідно з п.п. 174.2.3 ПКУ доходи у вигляді спадщини оподатковуються за ставкою 18 % для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Доходи у вигляді спадку та подарунка

Таблиця 3. Ставки ПДФО щодо доходів у вигляді спадку та подарунка у 2021 році

Об’єкти спадщини

Хто є спадкоємцем6

За умови, що і спадкодавець і спадкоємець є резидентами України.

член сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення

інша особа7

Крім осіб, вказаних в гр. 4 та 5 цієї таблиці.

особа, яка є особою з інвалідністю I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування

дитина з інвалідністю

1

2

3

4

5

Об’єкт нерухомості

0 %

5 %

0 %

0 %

Об’єкт рухомого майна8

Це предмет антикваріату або витвір мистецтва; природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння; будь-який транспортний засіб та приладдя до нього; інші види рухомого майна.

Об’єкт комерційної власності9

А саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об’єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права.

5 %

5 %

Сума страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, сума на пенсійних рахунках

0 %

Готівка або кошти на рахунках, у т. ч. депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

5 %

Примітка 1 Члени сім’ї першого ступеня споріднення особи — її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені. Члени сім’ї другого ступеня споріднення — її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Примітка  2Згідно з п. 174.8 ПКУ у разі спадкування/отримання у дарунок будь-яких об’єктів, які оподатковуються за ставкою 0 %, ринкова вартість таких об’єктів не визначається. В інших випадках об’єктом оподаткування є оціночна вартість або ринкова вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена відповідно до п. 172.3 ПКУ.

Примітка 3 Якщо договір дарування розірваний (подарунок прийнятий та повернутий) до закінчення звітного року, то дохід у вигляді подарунку, отриманий фізичною особою резидентом від фізичної особи — резидента, що не є членом сім’ї першого/другого ступеня споріднення, не оподатковується ПДФО та ВЗ.

Примітка 4 При оформленні нотаріусом спадкового договору, дохід у розумінні ПКУ виникає як у відчужувача залежно від умов цього договору так і у набувача після смерті відчужувача (категорія 103.23 ЗІР).

Вероніка Чернишова, консультантка

№ 9, [Cпецвыпуск], 2022  (с. 28)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи