Журнали

Платник єдиного податку 03 грудня, 2018
45
Ф

Фіскали змінюють суму залишку від’ємного значення ПДВ: алгоритм подальшого врахування

(коментар до ІПК ДФСУ від 31.10.2018 р. № 4646/6/99-99-12-02-01-15/ІПК)

-A
A+

Від’ємне значення різниці між ПЗ та ПК потребує особливого та скрупульозного обліку в декларації з ПДВ1. Тут немає дрібниць і необхідно враховувати безліч нюансів, щоб нічого не втратити та не переплутати під час заповнення відповідних рядків. Якщо ж ви не бажаєте «зв’язуватися» з фіскалами з приводу отримання бюджетного відшкодування або ж просто не маєте на нього права, тоді для вас вкрай важливо правильно та обережно переносити «дорогоцінний» залишок свого від’ємного значення з періоду у період до повного погашення. Про все це ми детально розповідали у матеріалі «Від’ємне значення ПДВ: “важке” щастя» //«ПЄП», № 1–2/2018, с. 16.

Наразі поговоримо про те, як бути, коли до вашого красивого «мережива» необхідно «вплести» ще й результати фіскальної перевірки. З’ясуємо, як та коли необхідно відобразити у декларації з ПДВ результати податкової перевірки, якщо контролери збільшили або зменшили суму залишку вашого від’ємного значення, що зараховується до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду (ряд. 21 декларації з ПДВ).

Форма податкової звітності з податку на додану вартість, затверджена наказом МФУ від 28.01.2016 р. № 21.

В ІПК, що коментується, йдеться про більш рідкісний випадок, коли податківці в акті перевірки визнають факт заниження платником податків значення ряд. 21 декларації з ПДВ. Зазначимо, що розглянута в ІПК ситуація є специфічною та притаманною для сільгоспників, адже податківці виявили помилки у розподілі платником ПДВ сум ПК, який мав проводитись за старими правилами, що діяли до 01.01.2017 р. А це, у свою чергу, вплинуло на заниження суми від’ємного значення, що зараховується до складу ПК наступного звітного періоду. Підприємство запитувало у фіскалів, яким чином йому не втратити своє законне від’ємне значення та перенести його до загальної декларації з ПДВ.

Проте ІПК може бути цікава усім, адже іноді дійсно трапляється таке, що фіскали за результатами перевірки самостійно збільшують значення ряд. 21 декларації з ПДВ.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Тут важлива виключно сума заниження значення ряд. 21 декларації з ПДВ, «зафіксована» податківцями саме за останній звітний період, який був ними перевірений.

Але така «радість» може поставити платника податків у глухий кут, адже, крім акту перевірки, на руки він нічого не отримує. І здається, щастя поряд, але як його не втратити і як ним скористатись? Вочевидь, потрібно знайти спосіб відобразити таку «додаткову» суму від’ємного значення у декларації з ПДВ, а отже, відповідь необхідно шукати у Порядку № 212.

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 28.01.2016 р. № 21.

Врахувати у складі ПК суму збільшення або зменшення від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21 пропонує у ряд. 16.3 «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу» декларації з ПДВ. Але якщо придивитися уважніше, то у ситуації, що розглядається, такий алгоритм не є досконалим. Річ у тому, що заповнення ряд. 16.3 декларації з ПДВ передбачає також наведення у таблиці «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення та/або уточнюючого розрахунку» відомостей про ППР3, на підставі яких платник ПДВ робить певні маніпуляції. При цьому зазначимо, що Порядком № 12044не передбачено складання контролюючим органом ППР у разі встановлення заниження від’ємного значення суми ПДВ.

Податкове повідомлення-рішення.

Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом МФУ від 28.12.2015 р. № 1204.

Тож спробуємо знайти інший шлях. І тут податківці допомогли порадою. В ІПК, що коментується, вони пропонують діяти у два кроки:

  • спочатку скористатись положеннями п. 50.1 ПКУ та надати УР до декларації з ПДВ за податковий період, наступний за тим, який перевірили контролери, та в якому виявили заниження від’ємного значення суми ПДВ. У такому УР фіскали хочуть бачити збільшення суми від’ємного значення. При цьому вони не уточнили, який саме рядок необхідно збільшити. Вважаємо, що йдеться саме про штучне збільшення ряд. 21 декларації. Хоча дивно, що контролерів не бентежить порушення арифметичних та методологічних правил складання УР. Ще більш дивним та навіть абсурдним таке «збільшення суми від’ємного значення» виглядатиме у випадку, якщо у декларації з ПДВ, до якої контролери радять подати УР, задекларовано позитивне значення різниці між ПЗ та ПК (ряд. 18);
  • другим кроком фіскали радять під час складання декларації з ПДВ за наступний звітний період заповнити ряд. 16.3 та вказати у відповідній таблиці дату та номер УР, а також суму, на яку збільшено від’ємне значення. А тут дивно, що контролери пропонують використовувати ряд. 16.3, а не ряд. 16.2 «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами поданих уточнюючих розрахунків».

На наш погляд, запропонований фіскалами шлях є дещо заплутаним. І якщо досконалості досягти неможливо, потрібно шукати менше зло. Тому здається більш доцільним обійтися без складання сумнівного УР, а замість цього повернутися до настанов п.п. 5 п. 4 розд. V Порядку № 21. Вважаємо, що вийти із ситуації та зберегти своє від’ємне значення можна все ж таки шляхом заповнення ряд. 16.3 поточної декларації з ПДВ. При цьому у відповідній таблиці замість відомостей про ППР зазначити дані акта перевірки (номер, дату складання).

ПОРАДА. Не полінуйтеся скористатися своїм правом, передбаченим п. 46.4 ПКУ, та додати до декларації з ПДВ відповідні пояснення. При цьому не забудьте проставити позначку у спеціальному полі декларації з ПДВ.

Але якщо ви все ж таки маєте сумніви, який шлях обрати у вашому випадку, зверніться до фіскалів за отриманням власної ІПК.

Трохи виходячи за межі коментованої ІПК, нагадаємо, що у більш поширених випадках коригування фіскалами суми від’ємного значення, що зараховується до складу ПК наступного звітного періоду, а саме у разі її зменшення, алгоритм подальших дій платника ПДВ є більш зрозумілим. Необхідно дочекатися отримання ППР за формою В4 та вирішити, погоджуватися з ним чи ні. Якщо платник не збирається сперечатися, то у декларації з ПДВ за той звітний період, на який припадає дата узгодження ППР (а така дата настане через 10 к. дн., наступних за днем отримання ППР), він має відобразити суму зменшення у ряд. 16.3 (зі знаком «–») та у відповідній таблиці розшифрувати реквізити отриманого ППР. Якщо ж платник вирішить оскаржувати отримане ППР, нічого відображати у податковій звітності не потрібно аж до закінчення процедури оскарження. Аналогічна позиція викладена податківцями у категорії 101.23 ЗІР.

Світлана Куртенок, бухгалтер-експерт

№ 45, 2018  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку