Журнали

Платник єдиного податку 17 грудня, 2018
47
П

Повернення товару поштою: нюанси оплати витрат на доставку

(коментар до ІПК ДФСУ від 21.11.2018 р. № 4899/6/99-99-13-02-03-15/ІПК)

-A
A+

Через інтернет-магазини зараз можна купити практично все, починаючи від будь-якої дрібниці та закінчуючи великогабаритними товарами (меблі, техніка тощо). Здебільшого продавець і покупець знаходяться в різних населених пунктах, що змушує сторони користуватися послугами поштових операторів. У ІПК, що коментується, ДФС роз’яснює, чи підлягає оподаткуванню сума компенсації покупцеві витрат на поштове пересилання товару, який повертається.

Фіскали слушно нагадують, що тут слід ураховувати вимоги Закону № 10231, ст. 12 якого присвячена питанням прав споживачів у разі укладення договору поза торговельними або офісними приміщеннями. За такими купівлями покупець може повернути товар за умови повідомлення продавця протягом 14 днів з дати отримання документа, що засвідчує угоду, чи отримання придбаного товару (ч. 3 ст. 12 Закону № 1023). Будь-які витрати, пов’язані з поверненням продукції, покладаються на продавця (виконавця). Продавець (виконавець) має відшкодувати витрати споживача у зв’язку з поверненням продукції (абз. 3 ч. 5 ст. 12 Закону № 1023).

Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII.

Отже, якщо дотримуватися вимог Закону № 1023, покупець не повинен у принципі оплачувати ці витрати, це не його обов’язок. Що ж робити, якщо покупець зазнав цих витрат, а продавець згодом їх компенсував? Фіскали висловилися досить чітко: така виплата є доходом у вигляді додаткового блага фізичної особи (ознака доходу у формі № 1ДФ — «126»), з якої утримуються ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Незважаючи на певну несправедливість (як можна вважати доходом фізичної особи компенсовані їй втрати, яких вона в принципі не повинна була зазнати), сперечатися з позицією фіскалів доволі складно. Відповідно до п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ до оподатковуваного доходу фізичної особи у вигляді додаткового блага включаються суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника, окрім тих, які обов’язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування відповідно до розд. IV ПКУ. У цьому випадку до винятків виплачувана фізичній особі компенсація не потрапляє.

Отже, якщо продавець компенсує витрати на доставлення поверненого товару покупцеві, йому потрібно знати реєстраційний номер облікової картки платника податків, щоб відобразити виплату доходу у формі № 1ДФ, розрахувати й перерахувати до бюджету ПДФО і ВЗ (у разі виплати безготівкою — одночасно з такою виплатою). Причому для того щоб повністю компенсувати витрати на доставлення, дохід потрібно розрахувати за допомогою «натурального» коефіцієнта (1,2422362).

Цей коефіцієнт дозволяє нарахувати дохід у «брудній» сумі, яка б включала вартість доставлення («чисту» суму доходу), а також утримувані ПДФО і ВЗ.

Щоб уникнути таких ситуацій, продавець має вчинити так:

  • або покладати витрати на оплату послуг поштового зв’язку через повернення товару на покупця. У такому разі жодної компенсації не буде, нічого утримувати й платити не потрібно, у формі № 1ДФ теж нічого не показуємо. Тільки слід пам’ятати, що це суперечить вимогам Закону № 1023, і «просунутий» покупець може вимагати такої компенсації;
  • або відразу попереджати покупця про те, що витрати на доставлення продавець бере на себе3. У такому разі все буде в межах закону, без виплати компенсації та пов’язаних з нею проблем.

Як мінімум,«Нова пошта» дозволяє покласти оплату на отримувача.

І ще. Не плутайте компенсацію витрат на доставлення товару з компенсацією вартості поверненого товару. На повернення грошей за товар у продавця є 30 днів з моменту повідомлення споживачем про розірвання договору (ч. 4 ст. 12 Закону № 1023). Для такої виплати в ПКУ є пільга (п.п. 165.1.12): не включається до оподатковуваного доходу грошова компенсація вартості товарів, надана платнику в разі їх повернення продавцю чи особі, уповноваженій таким продавцем здійснювати їх гарантійне обслуговування (заміну) протягом гарантійного строку, але не більше за ціну придбання таких товарів. Ознака такого доходу у формі № 1ДФ — «138».

Жанна Семенченко, заступник головного редактора

№ 47, 2018  (с. 4)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку