Журнали

Медична бухгалтерія 17 жовтня, 2022
20
В

Визначено пріоритетні напрями розвитку сфери охорони здоров’я на 2023–2025 роки

-A
A+

МОЗ ухвалив наказ від 07.10.2022 № 1832, яким затвердив такі пріоритетні напрями розвитку сфери охорони здоров’я на 2023–2025 роки:

1. Первинна медична допомога, амбулаторні медичні послуги, у тому числі інтеграція супроводу й лікування хворих на психічні розлади на рівні надавачів послуг із первинної медичної допомоги, організація обов’язкових медичних оглядів.

2. Екстрена медична допомога та медицина катастроф. Надання якісних і доступних медичних послуг пацієнтам у невідкладних станах.

3. Трансплантація анатомічних матеріалів людини та доступність послуг із трансплантації.

4. Якісні та доступні медичні послуги вагітним, роділлям, новонародженим та дітям до 5 років, здійснення розширеного неонатального скринінгу, заходів раннього втручання. Допоміжні репродуктивні технології.

5. Охорона психічного здоров’я та психологічна підтримка.

6. Послуги з реабілітації у сфері охорони здоров’я.

7. Надання спеціалізованої медичної допомоги, послуг із реабілітації у сфері охорони здоров’я та психологічної підтримки ветеранам війни та членам їхніх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України, внутрішньо переміщеним особам.

8. Першочергове забезпечення за рахунок наявних і додаткових ресурсів профілактики, ранньої діагностики та лікування неінфекційних захворювань, зокрема:

1) серцево-судинних захворювань, а саме: артеріальної гіпертензії, гострого інфаркту міокарда та цереброваскулярних захворювань, зокрема гострого мозкового інсульту;

2) цукрового діабету 2-го типу;

3) бронхіальної астми, хронічних обструктивних захворювань легень;

4) онкологічних захворювань;

5) розладів психіки та поведінки.

9. Своєчасне лікування, локалізація та ліквідація спалахів інфекційних хвороб, епідемій, запобігання їх виникненню та поширенню, зокрема:

1) вакцинокерованих захворювань;

2) ВІЛ / СНІД;

3) туберкульозу;

4) вірусних гепатитів B та C.

10. Доступність основних (життєво необхідних) лікарських засобів.

11. Розширення Національного переліку основних лікарських засобів, зокрема, новими лікарськими засобами для лікування станів і захворювань, які включені до зазначеного Національного переліку, та/або необхідними для реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення на відповідний рік, його адаптація відповідно до Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

12. Заходи у сфері громадського здоров’я, спрямовані на:

1) зменшення рівня поширеності вживання тютюнових виробів;

2) зниження рівня споживання алкоголю;

3) підвищення фізичної активності;

4) раціональне використання протимікробних препаратів;

5) зменшення рівня поширеності вживання наркотичних засобів;

6) зменшення рівня забруднення атмосферного повітря та повітря на робочому місці;

7) раціональне та збалансоване харчування;

8) профілактику виробничого та невиробничого травматизму;

9) підвищення рівня охоплення профілактичними щепленнями населення проти поліомієліту, дифтерії, правця, кору, кашлюку та туберкульозу.

13. Розроблення, затвердження та реалізація програми підготовки фахівців (лікарів та сестер медичних) з інфекційного контролю.

14. Медична освіта й забезпечення потреб системи охорони здоров’я в професійних медичних кадрах, безперервний професійний розвиток медичних кадрів.

15. Посилення управлінських спроможностей системи охорони здоров’я на рівні територіальних громад, підготовка професійних кадрів з управління закладами охорони здоров’я.

16. Стандартизація надання медичної допомоги і створення дієвої системи контролю якості медичних послуг.

17. Розвиток електронної охорони здоров’я, зокрема депаперизація та впровадження якісних і доступних електронних сервісів у системі охорони здоров’я.

Нагадаємо, що НСЗУ розробляє проєкт програми з огляду на пріоритетні напрями (п. 2 розд. ІІ Порядку розробки програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затвердженого наказом МОЗ від 26.07.2019 № 1709).

№ 20, 2022  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку