Журнали

Медична бухгалтерія 09 травня, 2022
9
Щ

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану

Міністерство економіки України
Лист від 22.04.2022 № 3304-04/16796-06
Додаток до матеріалу:

-A
A+

Органам державної влади, органам місцевого самоврядування, установам, організаціям, підприємствам та іншим суб’єктам сфери публічних закупівель

Міністерство економіки України у зв’язку з набранням чинності з 14.04.2022 постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2022 р. № 437 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169» (далі — постанова № 437) повідомляє.

Щодо закупівель, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень

Постановою № 437 внесено зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі — постанова № 169), якою регулюється порядок проведення закупівель під час воєнного стану в Україні.

Так, абзацом першим підпункту 1 пункту 1 постанови № 169 установлено, що в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених законами України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) та «Про оборонні закупівлі». Водночас положенням абзацу другого підпункту 1 пункту 1 постанови № 169 установлено способи здійснення публічних закупівель, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень.

Такі публічні закупівлі замовник може здійснювати:

1. З використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів. При цьому закупівлі товарів, робіт і послуг з використанням електронної системи закупівель здійснюються у порядку, затвердженому наказом ДП «ПРОЗОРРО» від 19.03.2019 року № 10 (зі змінами). У разі використання електронних каталогів для закупівлі товарів замовник на власний розсуд може здійснити добір постачальника шляхом формування замовлення в електронному каталозі та укласти договір. Докладно про використання електронного каталогу в електронній системі закупівель за покликанням: https://prozorro.gov.ua/ProzorroMarket

2. Без використання електронної системи закупівель з обов’язковим дотриманням принципів здійснення публічних закупівель. Інформація про такі закупівлі не вноситься до річного плану та не оприлюднюється в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Звертаємо увагу, що з огляду на положення постанови № 169 вартість закупівлі визначається в момент її здійснення виходячи з наявної поточної потреби. Предмет закупівлі визначається замовником відповідно до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708. Так, предмет закупівлі, визначений для потреб воєнного стану згідно з постановою № 169, буде новим предметом окремого договору про закупівлю і новим предметом закупівель.

Крім цього, згідно з підпунктом 2 пункту 1 постанови № 169 переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг визначаються рішеннями замовників / державних замовників, що здійснюють такі закупівлі. Отже, після внесення вказаних змін до постанови № 169 переліки та обсяги закупівель, що затверджуються відповідним рішенням замовника (наприклад, наказом, розпорядженням тощо), мають включати всі закупівлі, у тому числі закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень.

Щодо строку договору про закупівлю

Зазначаємо, що відповідно до абзацу сьомого підпункту 3 пункту 1 постанови № 169 договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів України (далі — ЦК України і ГК України).

Тому слід розуміти, що згідно зі статтею 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Частиною першою статті 629 ЦК України встановлено, що договір є обов’язковим для виконання сторонами. Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов’язки відповідно до договору згідно із частиною першою статті 631 ЦК України.

Отже, строк дії договору є його істотною умовою та погоджується сторонами. Водночас замовникам у разі укладення договору про закупівлю, відповідно до умов якого передбачається оплата за рахунок бюджетних коштів, необхідно враховувати вимоги бюджетного законодавства, зокрема Бюджетного кодексу України.

Разом з тим, згідно з абзацом сьомим підпункту 3 пункту 1 постанови № 169 сторони договору про закупівлю, що укладається відповідно до абзацу першого підпункту 1 пункту 1 постанови № 169, тобто якщо здійснюються закупівлі, вартість яких починається з 50 тисяч гривень, можуть установити, що умови такого договору застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до набрання чинності цією постановою, виключно у випадку, якщо на момент набрання чинності цією постановою у замовника за закупівлею предмета закупівлі, передбаченого договором про закупівлю, були наявні умови для застосування переговорної процедури закупівлі, визначені пунктами 2, 4, 5 частини другої статті 40 Закону, або наявні умови для незастосування порядку проведення спрощених закупівель, визначені пунктами 2, 4, 5 частини сьомої статті 3 Закону.

Отже, можливість застосування у договорі про закупівлю абзацу сьомого підпункту 3 пункту 1 постанови № 169 є виключно у наведених випадках, якщо були наявні умови, які передбачають укладання договору про закупівлю товарів, робіт або послуг, що можуть бути надані (поставлені / виконані) тільки певним суб’єктом господарювання за відсутності альтернативи. При цьому відповідне рішення ухвалюється замовником самостійно.

Крім того, зазначаємо, що період воєнного стану визначено Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами). Водночас постанова № 169 регулює деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану та не поширюється на період після його припинення чи скасування.

Щодо оприлюднення інформації про закупівлю

Виходячи з абзацу шостого підпункту 3 пункту 1 постанови № 169 за результатами здійснених закупівель, вартість яких починається з 50 тисяч гривень, замовник / державний замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього.

При цьому оприлюднення такої інформації про закупівлю здійснюється у строк не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Тому замовник самостійно ухвалює рішення щодо строку оприлюднення звіту, який не має перевищувати 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Щодо визнання тендера таким, що не відбувся

Крім зазначеного вище, інформуємо замовників, які розпочали процедури закупівлі до введення правового режиму воєнного стану в Україні, але не мають можливості завершити такі процедури закупівлі у зв’язку з незалежними від них обставинами. Відповідно до частини п’ятої статті 32 Закону замовник має право визнати тендер таким, що не відбувся, якщо здійснення закупівлі стало неможливим унаслідок дії непереборної сили.

У такому разі в протоколі замовник може вказати серед підстав для ухвалення такого рішення запровадження правового режиму надзвичайного стану відповідно до Указу Президента України «Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України» від 23.02.2022 № 63/2022 та введення в Україні правового режиму воєнного стану згідно з Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами).

Одночасно зазначаємо, що листи міністерств не встановлюють норм права, а мають виключно рекомендаційний та інформативний характер.

Перший заступник Міністра економіки України

Денис КУДІН

№ 9, 2022  (с. 7)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку