Журнали

Медична бухгалтерія 06 березня, 2023
5
Ч

Чи має роботодавець оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності сумісникам? Відповідає Мінсоцполітики

-A
A+

Мінсоцполітики в листі від 15.02.2023 № 494/0/290-23/54, відповідаючи на запитання, чи потрібно оплачувати перші 5 днів хвороби за всіма місцями роботи, зазначило, що перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачують відповідно до Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 № 440 (далі — Порядок № 440). У п. 2 Порядку № 440 закріплено, що оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюють за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). При цьому положеннями Порядку № 440 не передбачено оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює на умовах цивільно-правового договору.

Таким чином, прямої відповіді в листі Мінсоцполітики не надало, але на підставі п. 2 Порядку № 440, дослівно наведеного міністерством, можна зробити висновок, що все-таки, на думку Мінсоцполітики, оплачувати перші 5 днів хвороби сумісникам потрібно.

№ 5, 2023  (с. 3)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку