Журнали

Медична бухгалтерія 18 липня, 2022
14
З

Зміни у Плані рахунків і не лише…

-A
A+

Наказом МФУ від 26.05.2022 № 148 затверджено Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку. Частина змін стосується Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом МФУ від 30.11.1999 № 291. І якщо зміни в назві та призначенні рахунку 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» для ЗОЗ-КНП не актуальні, оскільки заклади не застосовують цього рахунку, то виключення рахунку 85 «Інші затрати» важливе для ЗОЗ-КНП, які для обліку витрат одночасно застосовують рахунки класу 8 та класу 9.

Отже, після виключення з Плану рахунків рахунку 85 клас рахунків 8 «Витрати за елементами» призначений виключно для обліку витрат операційної діяльності. Витрати, пов’язані з фінансовою та іншою діяльністю підприємства, мають обліковуватись лише на рахунках класу 9 без використання рахунку 85.

Також унесено певні корективи, які узгоджують Інструкцію про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджену наказом МФУ від 30.11.1999 № 291, з іншими нормативними актами з бухобліку. А саме в описі рахунків класу 8 видалено фразу про можливість списати суми з кредиту рахунків у дебет рахунку 79 «Фінансові результати», адже рахунки класу 8 потрібно списувати лише на рахунки класу 9.

Зміни, внесені до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом МФУ від 27.04.2000 № 92, стосуються необхідності переглядати на кінець кожного звітного року строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційну вартість об’єкта основних засобів. Наслідком цього є запровадження єдиного підходу для переоцінювання основних засобів способом визначення індексу переоцінки, тобто виключення окремого підходу для переоцінювання об’єкта основних засобів, залишкова вартість якого дорівнює нулю.

Ну і, звісно, воєнний стан, який триває в нашій країні, також вимагає певних змін в обліковому законодавстві. Тож унесено зміни до Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом МФУ від 02.09.2014 № 879, а саме зазначено, що на підприємствах, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, у період дії воєнного стану проводять інвентаризацію за можливості безпечного та безперешкодного доступу уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, у яких відображені зобов’язання та власний капітал підприємств.

Детальний коментар до цього наказу читайте в наступному номері нашої газети.

На момент виходу номера наказ ще не опубліковано.

№ 14, 2022  (с. 2)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку