Журнали

Медична бухгалтерія 20 червня, 2022
12
Р

Роз’яснення Держпраці щодо виплати працівнику, який звільняється, компенсації за не використані ним дні щорічної відпустки, якщо йому було оголошено простій

-A
A+

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області роз’яснило, як правильно виплатити працівнику, що звільняється, компенсацію за не використані ним дні щорічної відпустки, якщо йому було оголошено простій1.

Частиною 1 ст. 83 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII (далі — КЗпП) установлено, що в разі звільнення працівника йому виплачують грошову компенсацію за всі не використані ним дні щорічної відпустки та додаткової (соціальної) відпустки. Згідно зі ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, зараховують і час, коли працівник фактично не працював, але за ним, згідно із законодавством, зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю / частково.

Під час обчислення компенсації за невикористану відпустку потрібно застосовувати Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.1995 № 100 (далі — Порядок № 100).

Виключити з розрахунку необхідно ті виплати, які зазначені в п. 4 Порядку № 100 (виплати за виконання окремих доручень (разового характеру), матеріальну допомогу разового характеру (на лікування, вирішення соціально-побутових питань), компенсаційні виплати на відрядження тощо).

Також згідно з абз. 6 п. 2 Порядку № 100 під час обчислення середньої заробітної плати з розрахункового періоду виключають час, протягом якого працівники, згідно із чинним законодавством або з інших поважних причин, не працювали й за ними не зберігався заробіток або зберігався частково. До цього періоду належить час простою не з вини працівника, який оплачували згідно з умовами ст. 113 КЗпП в розмірі, не нижчому від двох третин установленої працівникові тарифної ставки (окладу).

№ 12, 2022  (с. 5)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку