Журналы

Бухгалтерия: бюджет 26 февраля, 2024
К

Календар бухгалтера на березень 2024 року

-A
A+

 

Важливі моменти

1. Відповідно до п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) в разі відсутності у платника податків можливості1 своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності за умови обов’язкового виконання таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. із першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платника податків.

Див. матеріал «На тих, хто може та не може виконувати податкові обов’язки, розрахуйсь!» // «Бухгалтерія: бюджет», № 37/2022, с. 21.

Водночас згідно із Законом України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-ІХ у період дії правового режиму воєнного стану до платників податків не застосовують відповідальність за неподання або несвоєчасне подання «неподаткової» звітності, зокрема до органів статистики, за умови, що така звітність буде подана протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Зауважимо, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-ІХ передбачено відновлення з 01.08.2023 нарахування штрафів, визначених ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ), зокрема, за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування ЄСВ, а також відновлення нарахування пені, визначеної ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ, на суму недоїмки.

2. В календарі наведено основні форми статистичної звітності. Повний перелік форм державних статистичних спостережень на 2024 рік2, а також терміни подання форм статистичної та фінансової звітності3 наведено на офіційній вебсторінці Державної служби статистики України. Крім цього, установа може отримати перелік статистичних форм за кодом ЄДРПОУ за посиланням: https://ess.ukrstat.gov.ua/. Також нагадуємо, що з 01.01.2023 набрав чинності Закон України «Про офіційну статистику» від 16.08.2023 № 2524-IXч. 4 ст. 10 якого передбачає, що респонденти подають статистичну звітність та фінансову звітність виробникам офіційної статистики виключно в електронній формі. Безкоштовний сервіс для електронного звітування за статистичними звітами «Кабінет респондента» можна знайти за посиланням: https://statzvit.ukrstat.gov.ua.

3. Графік подання бюджетної звітності визначає місцевий орган Казначейства в межах строків, визначених ст. 59 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI, тобто її слід подати до 15 числа місяця, наступного за звітним. Водночас місцевий орган Казначейства може затвердити графік із більш стислими строками, тому для уточнення графіка радимо звернутися до місцевого органу Казначейства.

4. Відповідно до п. 57.1 ПКУ, в разі якщо граничний строк сплати податків припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати вважатиметься операційний (банківський) день, що настає за таким вихідним або святковим днем.

№ , 2024  (с. 31)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи