Журнали

Медична бухгалтерія 28 листопада, 2022
22
З

Залучення медпрацівників як волонтерів: нюанси та документальне оформлення

Чи обов’язково укладати договір з іноземним лікарем-волонтером? Узагалі який механізм залучення таких волонтерів?

-A
A+

Альона Момот, юристка газети

Якщо ЗОЗ-КНП запросив волонтера

Нормативно-правова база Підпунктом 1 п. 2 розд. ІІІ «Прикінцеві положення» Закону про волонтерську діяльність1 установлено, що в період дії воєнного стану в Україні та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, відомчої підпорядкованості та прибутковості можуть залучати до своєї діяльності з надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги волонтерів (крім громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь) виключно для надання безоплатної медичної допомоги, безоплатної реабілітаційної допомоги.

Закон України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI.

Інформація на сайті Нацсоцслужби Згідно із ч. 11 ст. 4 Закону № 37732 іноземці та особи без громадянства, які в період дії воєнного стану прибули в Україну для надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги на волонтерських засадах як медичні працівники, фахівці з реабілітації та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України, на період надання такої допомоги. Отже, обов’язково іноземному волонтеру необхідно буде оформити посвідку на тимчасове проживання.

Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 № 3773-VI.

З огляду на пп. 7 п. 33 Порядку № 3223 від іноземця для отримання посвідки можуть вимагати, щоб інформація про КНП була розміщена на офіційному вебсайті Національної соціальної сервісної служби України. Інформацію для оприлюднення (поширення) відомостей про організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, можна знайти на вебсайті Нацсоцслужби4.

Порядок оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затверджений постановою КМУ від 25.04.2018 № 322.

Повідомлення про залучення Згідно з пп. 3 п. 2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 28015 ЗОЗ, що залучив до надання медичної або реабілітаційної допомоги іноземців або осіб без громадянства, які відповідають вимогам до освіти і професійної кваліфікації та мають документи про освіту й відповідну професійну кваліфікацію, засвідчені в порядку консульської легалізації / проставленням апостиля у країні, у якій вони працюють, має повідомити МОЗ протягом 5 робочих днів з моменту залучення про строк, на який залучаються зазначені особи (пп. 3 п. 2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2801).

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

Своєю чергою, інформувати Нацсоцслужбу ЗОЗ, які залучають до своєї діяльності з надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги іноземців та осіб без громадянства як волонтерів у період дії воєнного стану в Україні та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування, не потрібно (пп. 2 п. 2 розд. ІІІ «Прикінцеві положення» Закону про волонтерську діяльність).

Договір про провадження волонтерської діяльності Згідно із ч. 2 ст. 5 Закону про волонтерську діяльність організації та установи, що залучають до своєї діяльності волонтерів, мають право провадити діяльність із укладенням договору про провадження волонтерської діяльності з волонтером або без такого договору в порядку, визначеному Законом про волонтерську діяльність. Тобто КНП може залучити волонтерів без укладання договору про провадження волонтерської діяльності.

За договором про провадження волонтерської діяльності одна сторона (волонтер) зобов’язується за завданням другої сторони (організації чи установи, що залучає до своєї діяльності волонтерів) особисто безоплатно надавати волонтерську допомогу її отримувачам протягом установленого в договорі строку, а зазначена організація чи установа зобов’язується забезпечити волонтеру можливості для здійснення волонтерської діяльності. У договорі може визначатися порядок відшкодовування волонтеру витрат, пов’язаних із виконанням договору (ч. 2 ст. 9 Закону про волонтерську діяльність).

Правові нюанси договору про провадження волонтерської діяльності

Умова

Як урегульовано Законом про волонтерську діяльність

Форма договору

Договір про провадження волонтерської діяльності обов’язково укладають у письмовій формі в таких випадках:

  • за бажанням волонтера;
  • у разі відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги (ч. 1 ст. 9 Закону про волонтерську діяльність).

Умови договору

Договір про провадження волонтерської діяльності має містити:

  • опис волонтерської діяльності (завдання);
  • період провадження волонтерської діяльності;
  • права та обов’язки сторін;
  • відповідальність за заподіяння збитків;
  • умови розірвання договору;
  • умови та порядок відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги, що визначені ч. 1 ст. 11 Закону про волонтерську діяльність (ч. 5 ст. 9 Закону про волонтерську діяльність).

Права та обов’язки сторін

КНП, що залучило до своєї діяльності волонтера, має право:

  • отримувати кошти та інше майно для здійснення діяльності з надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги;
  • відшкодовувати волонтерам витрати, пов’язані з наданням ними волонтерської допомоги КНП;
  • страхувати життя та здоров’я волонтерів на період провадження ними волонтерської діяльності відповідно до Закону про страхування.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Страхування життя та здоров’я волонтерів на період надання ними волонтерської допомоги є видом добровільного страхування (п. 21 2 ч. 4 ст. 6 Закону про страхування). Найімовірніше, у статуті КНП нічого не зазначено про страхування волонтерів, тому витрачати кошти на це ризиковано для неприбуткового статусу КНП.

КНП, що залучило до своєї діяльності волонтерів, зобов’язано:

  • забезпечувати волонтерам безпечні й належні для життя та здоров’я умови здійснення волонтерської діяльності;
  • здійснювати підготовку волонтерів;
  • надавати волонтерам достовірну, точну та повну інформацію щодо змісту та особливостей провадження волонтерської діяльності;
  • забезпечувати вільний доступ до інформації, що стосується здійснення волонтерської діяльності організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

Волонтер має право на:

  • належні умови здійснення волонтерської діяльності, зокрема отримання достовірної, точної та повної інформації про порядок та умови провадження волонтерської діяльності, забезпечення спеціальними засобами захисту, спорядженням та обладнанням;
  • відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням волонтерської діяльності, передбачених ст. 11 Закону про волонтерську діяльність;
  • інші права, передбачені договором про провадження волонтерської діяльності та законодавством.

Волонтер зобов’язаний:

  • сумлінно та своєчасно виконувати обов’язки, пов’язані з провадженням волонтерської діяльності;
  • у випадках, визначених законодавством, проходити медичний огляд і надавати довідку про стан здоров’я;
  • у разі необхідності проходити подальшу підготовку (перепідготовку);
  • не допускати дій і вчинків, які можуть негативно вплинути на репутацію волонтера, організації чи установи, на базі якої провадять волонтерську діяльність;
  • дотримуватися правового режиму інформації з обмеженим доступом.

Відповідальність за заподіяння збитків

КНП відшкодовує прямі збитки, завдані ним, у разі одностороннього розірвання відповідного договору, якщо це передбачено договором (ч. 5 ст. 5 Закону про волонтерську діяльність). Так само й волонтер відшкодовує прямі збитки, завдані ним, у разі одностороннього розірвання договору з ініціативи волонтера, якщо це передбачено договором (абз. 7 ч. 5 ст. 7 Закону про волонтерську діяльність).

Умови та порядок відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги

Волонтерам для провадження волонтерської діяльності можуть бути відшкодовані витрати на відрядження на території України та за кордон у межах норм відшкодування витрат на відрядження, визначених постановою № 98 .

Волонтеру можуть бути відшкодовані підтверджені документами витрати на:

  • проїзд (включаючи перевезення багажу) до місця здійснення волонтерської діяльності;
  • отримання візи;
  • харчування, коли волонтерська діяльність триває більше ніж 4 години на добу;
  • проживання в разі відрядження волонтера до іншого населеного пункту для провадження волонтерської діяльності, що триватиме більше ніж 8 годин;
  • поштові та телефонні послуги, пов’язані зі здійсненням волонтерської діяльності;
  • проведення медичного огляду, вакцинації та інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних із наданням волонтерської допомоги.

ВАЖЛИВО! Відшкодування витрат має відповідати меті (цілям, завданням) і напрямам діяльності, визначеним статутом КНП (пп. 133.4.2 ПКУ ).

Відшкодовувати витрати можна за рахунок будь-яких джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Відшкодування витрат не є доходом волонтера та не є базою для оподаткування ПДФО та ЄСВ.

1. Закон України «Про страхування» від 07.03.1996 № 85/96-ВР.

2. Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

3. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Договір про надання волонтерської допомоги Договір про надання волонтерської допомоги обов’язково укладають у письмовій формі за бажанням отримувача волонтерської допомоги, тобто КНП.

Договір має містити:

  • опис волонтерської допомоги (завдання);
  • період надання волонтерської допомоги;
  • права та обов’язки сторін;

ДО ВІДОМА. Права та обов’язки отримувачів волонтерської допомоги закріплені ст. 8 Закону про волонтерську діяльність, а волонтерів — ч. 4, 5 ст. 7 Закону про волонтерську діяльність.

  • відповідальність за заподіяння збитків.

Повідомлення про припинення провадження волонтерської діяльності Якщо іноземець або особа без громадянства припиняє провадити волонтерську діяльність, КНП, що залучило до волонтерської діяльності іноземця, протягом 5 робочих днів має повідомити про це Державну міграційну службу (ч. 7 ст. 5 Закону про волонтерську діяльність).

Якщо інше підприємство, організація чи установа запросили волонтера

Правова база Ще на початку воєнного стану в Україні МОЗ ухвалив наказ № 3836, яким наказав керівникам ЗОЗ у період дії воєнного стану відповідно до Закону про волонтерську діяльність допускати в добровільному порядку до надання допомоги постраждалим, які надходять до ЗОЗ, лікарів та інших медичних працівників  іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, за умови наявності в них документів, що підтверджують відповідну освіту та професійну кваліфікацію. Тобто в цьому випадку потрібен наказ про допуск у добровільному порядку до надання допомоги постраждалим, які надходять до ЗОЗ, лікарів та інших медичних працівників  іноземців та осіб без громадянства, та можна укласти договір про надання волонтерської допомоги.

Наказ МОЗ «Про залучення медичних працівників-іноземців до надання допомоги постраждалим в умовах воєнного стану» від 26.02.2022 № 383.

Інформація про залучення Інформацію про залучення до надання допомоги постраждалим лікарів, інших медичних працівників — іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, слід подати до МОЗ (пп. 3 п. 1 наказу № 383).

Умови надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини

Згідно з пп. 3 п. 2 розд. XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2801 до надання медичної допомоги, реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини можуть залучатися медичні працівники, фахівці з реабілітації, які є іноземцями (крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь) або особами без громадянства, за умови їх реєстрації в інформаційно-комунікаційній системі, що забезпечує надання медичної та реабілітаційної допомоги із застосуванням телемедицини. При цьому для надання такої допомоги не можна використовувати інформаційно-комунікаційні системи, права на які зареєстровані в Російській Федерації або Республіці Білорусь.

Іноземні медпрацівники мають відповідати вимогам до професійної освіти та кваліфікації тієї країни, у якій працює відповідний медпрацівник (п. 4 наказу № 383).

ДО ВІДОМА. Механізм організації та забезпечення надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації, який поширюється на ЗОЗ у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях і протягом 6 місяців після його припинення чи скасування, визначений Порядком № 16957.

Порядок надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації у період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, затверджений наказом МОЗ від 17.09.2022 № 1695.

№ 22, 2022  (с. 16)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку