Журнали

Медична бухгалтерія 23 травня, 2022
10
О

Облік медикаментів у запитаннях і відповідях

Медикаменти — найбільш поширений вид виробничих запасів у ЗОЗ. У цілому їх облік такий самий, як і облік інших виробничих запасів, однак є й певні нюанси. Про це свідчить велика кількість запитань, які ми отримуємо щодо обліку медикаментів. Тож спробуємо їх узагальнити й надати відповіді на найбільш поширені запитання.

-A
A+

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Яких нормативних документів слід дотримуватись під час обліку медикаментів?

Спеціальним нормативним актом, що регламентує облік медикаментів, є Методрекомендації № 6351. А вже в них зазначено, що ЗОЗ-підприємства обліковують лікарські засоби та медичні вироби, керуючись такими нормативними документами:

Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров’я, затверджені наказом МОЗ від 09.09.2014 № 635.
  • НП(С)БО 9 «Запаси»2;
  • Методрекомендаціями № 23;
  • Методрекомендаціями щодо облікової політики4;
  • Планом рахунків № 2915;
  • Інструкцією № 2916.
Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом МФУ від 20.10.1999 № 246.
Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом МФУ від 10.01.2007 № 2.
Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства, затверджені наказом МФУ від 27.06.2013 № 635.
План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджений наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.
Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.

Однак зазначимо, що кожен ЗОЗ самостійно визначає порядок приймання, зберіганнявідпуску (переміщення), списання використаних лікарських засобів та медичних виробів з урахуванням особливостей своєї діяльності й технології опрацювання облікових даних та норм законодавства.

Як має бути організовано облік медикаментів на складі КНП?

Приймає та зберігає медикаменти матеріально відповідальна особа КНП, з якою обов’язково укладають договір про повну матеріальну відповідальність. Як правило, такою особою є головна медична сестра.

Матеріально відповідальна особа оприбутковує медикаменти на склад на підставі прибуткової накладної, яку складають у трьох примірниках. Перший примірник накладної передається до бухгалтерії КНП, другий — залишається в матеріально відповідальної особи, третій примірник повертається постачальнику.

Аналітичний облік медикаментів матеріально відповідальна особа веде у Книзі складського обліку лікарських засобів та медичних виробів, форма якої наведена в додатку 1 до Методрекомендацій № 635.

Особливості складського обліку медикаментів наведено в розд. ІІІ Методрекомендацій № 635. Так, обліковують лікарські засоби та медичні вироби на складі за найменуваннями за кожним лікарським засобом та медичним виробом окремо із зазначенням його назви, дозування, форми випуску (таблетки, ампули тощо), інформації про упаковку (коробки, флакони, туби тощо), назви виробника, кількості, ціни та суми (п. 1 розд. ІІІ Методрекомендацій № 635).

Видають медикаменти зі складу у відділення згідно з накладною (вимогою) за формою, наведеною в додатку 2 до Методрекомендацій № 635. Виписує її у двох примірниках старша медична сестра кожного відділення. Матеріально відповідальна особа здійснює відпуск зазначених медикаментів і проставляє фактичну кількість відпущених лікарських засобів за кожним найменуванням, ціну та суму, загальний підсумок за цим обліковим документом. Один примірник повністю заповненої накладної (вимоги) залишається у старшої медсестри, другий — у матеріально відповідальної особи складу. Після цього матеріально відповідальна особа заносить інформацію з накладної до реєстру виданих накладних (вимог) і підшиває до нього саму накладну.

Отже, матеріально відповідальна особа фіксує всю інформацію з прибуткових накладних у реєстрі отриманих прибуткових накладних, форма якого наведена в додатку 3 до Методрекомендацій № 635, а видаткових накладних (вимог) — у реєстрі виданих накладних (вимог), форма якого наведена в додатку 4 до Методрекомендацій № 635.

Ці реєстри складають у двох примірниках і подають до бухгалтерської служби не пізніше першого числа місяця, наступного за звітним. Один примірник реєстру з підшитими накладними залишається в бухгалтерії КНП, а другий — з відміткою бухгалтера про приймання повертається матеріально відповідальній особі складу.

Не пізніше другого числа місяця, наступного за звітним, матеріально відповідальна особа складає та подає до бухгалтерії ЗОЗ Звіт про надходження і відпуск (використання) лікарських засобів та медичних виробів, форма якого наведена в додатку 6 до Методрекомендацій № 635.

Хто відповідає за медикаменти, коли вони надходять у відділення?

Коли медикаменти надходять у відділення КНП, то їх облік стає обов’язком матеріально відповідальної особи відділення, яка обліковує медикаменти в кількісному вимірі за їх найменуваннями.

Матеріально відповідальна особа відділення повинна дотримуватись вимог щодо:

  • умов зберігання лікарських засобів і медичних виробів;
  • своєчасного їх оприбуткування в разі отримання зі складу та відображення видачі на пости (у маніпуляційні кімнати, кабінети);
  • дотримання термінів складання звітів про отримання лікарських засобів і медичних виробів від складу, видачі на пости (у маніпуляційні кімнати, кабінети) та використання;
  • своєчасного подання відділеннями звітів до бухгалтерської служби ЗОЗ (п. 2 розд. IV Методрекомендацій № 635).

Надходження та використання медикаментів у відділеннях ЗОЗ-КНП відображають у Журналі обліку відділеннями отриманих і використаних лікарських засобів та медичних виробів, форма якого наведена в додатку 5 до Методрекомендацій № 635.

Окремі книги заводять для обліку наркотичних речовин, спирту, отруйних лікарських засобів, а також перев’язувальних матеріалів. Відповідальність за правильність зберігання медикаментів з урахуванням санітарних вимог та інструкцій зі зберігання медикаментів у відділенні покладена на старшу медсестру відділення.

Чи буде відрізнятися відображення в обліку використання медикаментів, отриманих як цільове фінансування та придбаних за кошти НСЗУ?

Використання медикаментів для надання медичних послуг ЗОЗ відображають як поточні витрати. Якщо такі витрати можна пов’язати з наданням конкретної медичної послуги, то вони є прямими.

ЦИТАТА. «Прямі витрати — витрати, що можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат економічно доцільним шляхом».

(абз. 3 п. 4 НП(С)БО 16 «Витрати»7)

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом МФУ від 31.12.1999 № 318.

Тобто витрати медикаментів можуть бути прямими матеріальними витратами. Якщо медикаменти використовують для забезпечення роботи лікувального відділення і їх не можна прямо пов’язати з конкретними медичними послугами, то їх слід обліковувати у складі загальновиробничих витрат.

Так чи інакше, але НП(С)БО 16 «Витрати» вимагає обліковувати витрати за напрямами їх здійснення й аж ніяк не за джерелами фінансування таких витрат. Тож вважаємо, що відображати використання медикаментів потрібно на рахунку 23 «Виробництво» або 91 «Загальновиробничі витрати» незалежно від того, чи ці медикаменти придбані за власні кошти КНП, чи надані як цільове фінансування. Єдине, що радимо, — це вести аналітичний облік медикаментів за джерелами їх отримання. Це дасть змогу і правильно сформувати витрати, пов’язані з наданням медичних послуг, і підготувати необхідну аналітичну інформацію щодо джерел фінансування таких витрат.

Наприклад, у ЗОЗ-КНП медикаменти обліковують на субрахунку 201 «Сировина й матеріали», до якого відкрили аналітичний рахунок 201.1 «Медикаменти». Оскільки на підприємство медикаменти надходять різними шляхами, то відкрито додаткові аналітичні рахунки:

  • 201.1/НСЗУ «Медикаменти, придбані за кошти, отримані як фінансування від НСЗУ»;
  • 201.1/ЦФ «Медикаменти, придбані за кошти цільового фінансування»;
  • 201.1/ЦП «Медикаменти, отримані за рахунок централізованого постачання»;
  • 201.1/БД «Медикаменти, отримані як благодійна допомога».

Під час використання медикаментів для надання медичних послуг складаємо кореспонденцію рахунків:

Дт 23 — Кт 201.1/НСЗУ, 201.1/ЦФ, 201.1/ЦП, 201.1/БД.

Якщо використано медикаменти, джерелом походження яких є цільове фінансування, то одночасно слід визнати дохід: Дт 48 — Кт 718.

На прикладі розглянемо порядок відображення в бухобліку використання медикаментів.

Приклад 1. Протягом місяця ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) придбав медикаменти за власні кошти на суму 25 894,00 грн, у т. ч. ПДВ (7 %) — 1 694,00 грн (субрахунок 201.1/НСЗУ); отримав гуманітарну допомогу у формі медикаментів на суму 30 000,00 грн (субрахунок 201.1/БД); отримав медикаменти від департаменту охорони здоров’я на суму 47 500,00 грн (субрахунок 201.1/ЦП).

Під час надання медичних послуг використали медикаменти:

  • придбані за власні кошти, — на суму 13 800,00 грн;
  • отримані як гуманітарна допомога, — на суму 18 350,00 грн;
  • отримані від департаменту охорони здоров’я, — на суму 19 350,00 грн.

ЗОЗ надає лише послуги, звільнені від оподаткування ПДВ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 1.

Таблиця 1. Бухоблік використання медикаментів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Придбано медикаменти

201.1/НСЗУ

631

24 200,00

2. Відображено податковий кредит із ПДВ

641

631

1 694,00

3. Оплачено заборгованість постачальнику

631

311

25 894,00

4. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ

201.1/НСЗУ

641

1 694,00

5. Отримано гуманітарну допомогу у формі медикаментів

201.1/БД

483

30 000,00

6. Отримано медикаменти від департаменту охорони здоров’я

201.1/ЦП

484

47 500,00

7. Використано медикаменти, придбані за власні кошти:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

23

201.1/НСЗУ

13 800,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801

201.1/НСЗУ

23

801

8. Використано медикаменти, отримані як гуманітарна допомога:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

23

201.1/БД

18 350,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801

201.1/БД

23

801

9. Визнано дохід від отриманої гуманітарної допомоги

483

718

18 350,00

10. Використано медикаменти, отримані від департаменту охорони здоров’я:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

23

201.1/ЦП

19 350,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801

201.1/ЦП

23

801

11. Визнано дохід від цільового фінансування

484

718

19 350,00

Як визначити вартість медикаментів, отриманих як гуманітарна допомога?

Зараз багато ЗОЗ-КНП отримує гуманітарну допомогу у формі медикаментів. При цьому може не бути первинних документів, які підтверджують вартість отриманих медикаментів. Звісно, якщо керуватись постановою № 2028, то в умовах воєнного стану можна не обліковувати отриману гуманітарку або обліковувати кількісно. Про це ми писали в газеті «Медична бухгалтерія», № 5–6/2022, с. 46. Однак якщо у підприємства виникає необхідність поставити таку гуманітарку на облік, то слід визначити її вартість. Як її визначити, підкаже НП(С)БО 9 «Запаси».

Постанова КМУ «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги» від 05.03.2022 № 202.

У п. 12 НП(С)БО 9 «Запаси» первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнано їхню справедливу вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 цього стандарту. Визначення справедливої вартості НП(С)БО 9 «Запаси» не містить, однак його містять інші національні стандарти, такі як НП(С)БО 7 «Основні засоби»9 та НП(С)БО 19 «Об’єднання підприємств»10.

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом МФУ від 27.04.2000 № 92.
Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 «Об’єднання підприємств», затверджене наказом МФУ від 07.07.1999 № 163.

Так, під справедливою вартістю розуміють суму, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату. Згідно з абз. 2 п. 29 Методрекомендацій № 2 справедливу вартість запасів визначають відповідно до НП(С)БО 19 «Об’єднання підприємств», у додатку до якого зазначено, що справедливу вартість матеріалів визначають на рівні відновлювальної вартості (сучасної собівартості придбання).

У п. 2.9 Методрекомендацій № 2 зазначено, що під час визначення справедливої вартості запасів підприємство може використовувати дані про:

а) останню ринкову ціну операцій з відповідними запасами (за умови відсутності суттєвих негативних змін у технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство);

б) ринкові ціни на подібні активи, скориговані з урахуванням індивідуальних характеристик, особливостей або ступеня незавершеного виробництва, для якого визначають справедливу вартість;

в) додаткові показники, які характеризують рівень цін на запаси.

Підприємство повинне визначити справедливу вартість запасів самостійно. Для цього керівник КНП має затвердити комісію (це може бути постійна комісія підприємства). Зауважимо, що для дотримання формальностей доречно у внутрішньому розпорядчому документі про повноваження такої комісії прописати норму, за якою оцінка запасів буде входити в її обов’язки.

Якщо комісія на КНП не створена або в її повноваженнях не передбачено проводити оцінку запасів, може виникнути потреба видати окремий наказ керівника про проведення оцінки окремо визначених запасів підприємства.

Результати оцінки запасів внутрішньою комісією підприємства можна оформлювати документом довільної форми, адже нормативно закріпленої такої форми немає. Єдине, що рекомендуємо з приводу оформлення такого документа, — відобразити в ньому всі реквізити, визначені в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік11 як обов’язкові для первинного документа.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV.

Як відобразити в обліку безоплатне передання медикаментів, отриманих як гуманітарна допомога?

Продовжуючи попереднє запитання щодо отриманої гуманітарної допомоги у формі медикаментів, розглянемо, як відобразити в бухобліку її отримання та безоплатне передання. Можливою є ситуація, коли ЗОЗ-КНП отримує гуманітарну допомогу і згідно з наданим рішенням заклад повинен частину отриманих медикаментів використати у власній діяльності, а частину передати іншому закладу. У цьому випадку доцільно на баланс зарахувати лише ту частину, яку буде використовувати безпосередньо ЗОЗ, а іншу, яку потрібно передати, на баланс не зараховувати, а провести в позабалансовому обліку.

Наприклад, ЗОЗ-КНП отримав гуманітарну допомогу у формі медикаментів на суму 42 400,00 грн. Частину медикаментів на суму 25 000,00 грн підприємство має залишити собі для використання під час надання медичної допомоги, а іншу частину згідно з розпорядженням має передати іншому ЗОЗ. У цьому випадку оприбуткування гуманітарної допомоги відображають кореспонденцією субрахунків Дт 201  Кт 483 на суму 25 000,00 грн. Іншу частину (17 400,00 грн) відображають за дебетом субрахунку 023. Коли медикаменти будуть передані іншому ЗОЗ, їхню вартість потрібно буде списати з кредиту субрахунку 023.

Якщо ж на момент оприбуткування гуманітарної допомоги невідомо про наступне її передання, то оприбутковують її в повному обсязі. А отримавши розпорядження про передання гуманітарної допомоги, в обліку відображають витрати. На наступному прикладі розглянемо, як відображати в бухобліку таке передання.

Приклад 2. ЗОЗ-КНП отримав гуманітарну допомогу у формі медикаментів без супровідних документів. Комісія КНП визначила справедливу вартість медикаментів у сумі 34 000,00 грн. Засновник КНП надав рішення про безоплатне передання половини отриманої гуманітарної допомоги іншому ЗОЗ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 2.

Таблиця 2. Бухоблік безоплатного передання медикаментів, отриманих як гуманітарна допомога

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Отримано гуманітарну допомогу

201.1/БД

483

34 000,00

2. Передано безоплатно медикаменти:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

949

201.1/БД

17 000,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801

201.1/БД

949

801

3. Визнано дохід від отримання гуманітарної допомоги

483

718

17 000,00

Як відобразити списання медикаментів, у яких закінчився термін придатності?

У ст. 23 Закону про лікарські засоби12 зазначено, що неякісні лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню.

Закон України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР.

Утилізують та знищують лікарські засоби відповідно до Правил № 24213. Одразу визначимось, які лікарські засоби не підлягають використанню або є неякісними.

Правила утилізації та знищення лікарських засобів, затверджені наказом МОЗ від 24.04.2015 № 242.

ЦИТАТА. «Лікарські засобищо не підлягають подальшому використанню, — неякісні лікарські засоби, включаючи ті, термін придатності яких минув; незареєстровані лікарські засоби, крім випадків, передбачених чинним законодавством України; фальсифіковані лікарські засоби.

Неякісні лікарські засоби — лікарські засоби, якість яких не відповідає вимогам нормативних документів, лікарські засоби, які зазнали механічного, хімічного, фізичного, біологічного або іншого впливу, що унеможливлює їх подальше використання, а також лікарські засоби з терміном придатності, що минув».

(п. 4 Правил № 242)

Тож якщо в ЗОЗ-КНП виявлено лікарські засоби, які не підлягають подальшому використанню (це має підтвердити орган державного контролю та/або посадова особа КНП у сфері обігу лікарських засобів), їх потрібно вилучити з обігу і скласти Акт про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, форма якого наведена в додатку 1 до Правил № 242.

Лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, набувають статусу відходів, і їх потрібно передати для утилізації або знешкодження до організацій, які мають відповідні ліцензії на здійснення такої діяльності, безпосередньо або через постачальників, якщо таке передбачено відповідними договірними умовами.

У бухобліку вартість лікарських засобів, що непридатні для використання, слід списати на субрахунок 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Витратипов’язані з утилізацією зіпсованих ліків, слід відображати на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

На наступному прикладі розглянемо, як слід відобразити в обліку списання непридатних для використання медикаментів.

Приклад 3. У ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) виявлено ліки (одержані раніше як цільове фінансування), термін придатності яких минув, що зафіксовано в акті. Вартість таких ліків становить 1 210,00 грн. Ліки було передано спеціалізованому підприємству на утилізацію. Вартість послуг з утилізації становить 660,00 грн, у тому числі ПДВ — 110,00 грн. Послуги оплатили з поточного рахунку КНП.

ЗОЗ надає лише послуги, звільнені від оподаткування ПДВ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 3.

Таблиця 3. Бухоблік списання й утилізації медикаментів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Списано вартість ліків, термін придатності яких минув:

  • якщо КНП для обліку витрат використовує лише рахунки класу 9

947

201

1 210,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно використовує рахунки класу 8 та класу 9

84

201

947

84

2. Визнано дохід від цільового фінансування

48

718

1 210,00

3. Відображено витрати на утилізацію ліків:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

949

631

550,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

631

949

84

4. Відображено податковий кредит із ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

631

110,00

5. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

949

641

110,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

641

949

84

6. Сплачено послуги з утилізації

631

311

660,00

Які є особливості обліку наркотичних лікарських засобів?

Наркотичні засоби — природні чи синтетичні речовини, препарати, рослини, включені до Переліку № 77014 абз. 14 ст. 1 Закону про наркотичні засоби15). А ось препарати зі вмістом наркотичних засобів у встановлених дозах, які доцільно використовувати в медичній практиці та які безпечні для здоров’я людини, відносять до наркотичних лікарських засобів.

Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджений постановою КМУ від 06.05.2000 № 770.
Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 № 60/95-ВР.

Придбавають зазначені препарати як звичайні виробничі запаси й відносять на відповідний субрахунок бухобліку 201 «Сировина й матеріали».

У разі нестачі, пошкодження упаковки, невідповідності кількості, зазначеній у документах, складають відповідний акт, форма якого визначена Порядком № 33316.

Порядок придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я, затверджений постановою КМУ від 13.05.2013 № 333.

Відповідно до п. 4 Порядку № 333 приймає та зберігає наркотичні лікарські засоби, як і решту медикаментів, матеріально відповідальна особа (як правило, це головна медична сестра) на підставі накладної, складеної у трьох екземплярах, які отримують постачальник, матеріально відповідальна особа та бухгалтерія. Дані щодо надходження наркотичних лікарських засобів фіксують у Журналі обліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів (лікарських засобів), що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III переліку, та (або) прекурсори, включені до таблиці IV перелікув кількостіщо перевищує гранично допустиму, форма якого затверджена постановою № 58917.

Постанова КМУ «Про затвердження Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом» від 03.06.2009 № 589.

У кінці кожного місяця головна медична сестра звіряє наявні наркотичні лікарські засоби з даними журналу, у разі невідповідностей у триденний строк проводять інвентаризацію за вказівкою керівника КНП (п. 13 Порядку № 333). Такі препарати обов’язково мають зберігатися в сейфі (на відміну від звичайних медпрепаратів) або в холодильниках, якщо потрібно дотримуватися температурного режиму.

Перелік осіб, допущених до роботи з наркотичними лікарськими засобами, затверджують наказом керівника КНП, ознайомивши під особистий підпис зазначених працівників.

Серед таких працівників лікувально-профілактичних закладів є старші медсестри відділень, які отримують наркотичні лікарські засоби (7-денну норму) від головної медичної сестри, про що зазначають у Журналі обліку препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відділеннях і кабінетах лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я (№ 129-6/о), затвердженому наказом № 49418. А коли постові медичні сестри отримують також 7-денну норму препаратів, відповідний запис уносять до Журналу обліку препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на постах відділень лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я (№ 129-7/о), затвердженого також наказом № 494. Ведення зазначених журналів обов’язкове, а вносити недостовірні відомості та виправляти заборонено.

Наказ МОЗ «Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 07.08.2015 № 494.

Оскільки такий рух досить складний, то в бухобліку слід обов’язково вести кількісний аналітичний облік зі щоденним відображенням «пересування» ліків у ЗОЗ.

Якщо встановлено нестачу або лишки наркотичних лікарських засобів, про цей факт обов’язково слід повідомити Нацполіцію. Крім того, раз на рік до 31 березня керівник ЗОЗ зобов’язаний надати до Держлікслужби Звіт про кількість препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що використані закладом, а також про кількість їх запасів на 31 грудня звітного року (п. 15 Порядку № 333).

Керівник ЗОЗ ухвалює рішення про створення комісії з приймання та знищення наркотичних лікарських засобів, а також затверджує склад інвентаризаційної комісії, яка проводить щоквартальну планову інвентаризацію вказаних препаратів. До складу комісії залучають представника територіального відділення Нацполіції, у присутності якого, зокрема, знищують наркотичні препарати, за деякими винятками (знищення невикористаних залишків у відкритих ампулах або повернених від хворого).

Знищують наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори:

  • у разі закінчення терміну придатності;
  • якщо препарати потрапили під вплив фізичних чи хімічних чинників, унаслідок чого стали непридатними до використання;
  • якщо упаковка та написи настільки зіпсовані, що встановити належність препаратів до наркотичних неможливо;
  • коли неможливо встановити, у яких умовах зберігалися препарати.

Спосіб знищення також визначають розпорядчим документом. А порядок списання та визначення методу слід прописати в наказі про облікову політику, спираючись на норми НП(С)БО 9 «Запаси». Під час знищення наркотичних лікарських засобів складають Акт про знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, препаратів (лікарських засобів), що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III переліку, та (або) прекурсори, включені до таблиці IV переліку, в кількості, що перевищує гранично допустиму (додаток 4 до Порядку № 58919), який і буде підставою для подальшого списання.

Порядок провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом, затверджений постановою КМУ від 03.06.2009 № 589.

На наступному прикладі розглянемо, як відображати в бухобліку придбання та використання наркотичних лікарських засобів.

Приклад 4. ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) придбав за власні кошти наркотичні та психотропні лікарські засоби на загальну суму 12 091,00 грн, у т. ч. ПДВ (7 %) — 791,00 грн. Лікарські засоби оприбуткували на склад загальної кімнати зберігання. Заборгованість постачальнику перерахували з поточного рахунку КНП в повному обсязі.

Протягом місяця до хірургічного відділення було передано весь обсяг придбаних препаратів з подальшим переданням на пости відділення. ЗОЗ здійснює лише господарські операції, звільнені від оподаткування ПДВ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 4. Для фіксації руху наркотичних лікарських засобів доцільно застосовувати аналітичний облік. У цьому прикладі на аналітичному рахунку 201.2/ЗК відображають наркотичні засоби, які зберігаються в загальній кімнаті, на аналітичному рахунку 201.2/В — передані до відділень, а на аналітичному рахунку 201.2/П — видані на пости.

Таблиця 4. Бухоблік наркотичних лікарських засобів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Отримано від постачальника наркотичні лікарські засоби

201.2/ЗК

631

11 300,00

2. Відображено податковий кредит із ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

631

791,00

3. Перераховано заборгованість постачальнику

631

311

12 091,00

4. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ

201.2/ЗК

641

791,00

5. Видано наркотичні лікарські засоби із загальної кімнати зберігання у відділення

201.2/В

201.2/ЗК

12 091,00

6. Видано наркотичні лікарські засоби на пости

201.2/П

201.2/В

12 091,00

7. Списано наркотичні лікарські засоби, використані для лікування пацієнтів:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

23

201.2/П

12 091,00

  • якщо КНП для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

801

201.2/П

23

801

№ 10, 2022  (с. 26)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку